Regionalno takmičenje osnovaca u programiranju sa micro:bit uređajima

Beograd, april 2019. – Na Digitalnom samitu Zapadnog Balkana u Beogradu, u okviru projekta British Council-a “Škole za 21. vek”, odrżano je takmičenje u programiranju na kome su učestvovali učenici iz 13 osnovnih škola širom regiona.

Pametna kuća kojom se upravlja pomoću senzora koje pokreće mobilna aplikacija, pobednički je projekat Regionalnog takmičenja u programiranju micro:bit-a. Njegovi tvorci su Nemanja Rikić i Ana Marija Todorović, učenici osnovne škole Aleksa Šantić iz Ugljevika, Bosna i Hercegovina. Kao nagradu, prvoplasirani tim je dobio put na međunarodni sajam novih tehnologija u obrazovanju “Bett Show”, koji se održava u januaru sledeće godine u Londonu.

Učesnici su imali zadatak da naprave projekat koji će rešiti neki realan problem uz pomoć džepnog računara micro:bita. “Danas smo imali priliku da vidimo projekte osnovaca koji su bili uključeni u pilot fazu programa sprovedenu u prethodne dve godine.

Zahvaljujući investiciji britanske vlade od 10 miliona funti, sada će sve škole na Zapadnom Balkanu imati svoje micro:bit uređaje. Na ovaj način British Council će omogućiti da million učenika stekne nove digitalne veštine i osnove programiranja, koje zahteva savremeno tržište rada”, rekla je Kler Sirs, direktorka British Council-a za Zapadni Balkan.

Prilikom ocenjivanja radova, žiri je u uzimao u obzir veštine kritičkog razmišljanja i rešavanja problema, kao i timski rad i veštine programiranja. “Pametna kuća, parking senzori, tajmer za lekove, samo su neki od projekata kojima su deca danas pokazala koje su sve mogućnosti rada sa micro:bit-om. Najveća korist ovog uređaja je što tehnologija više nije prisutna samo u STEM predmetima, već ima primenu i u učenju jezika, na časovima muzičkog, istorije, geografije”, rekla je Magda Vud, predsednica žirija i šefica odseka za učenje u Micro:bit fondaciji.

“Veoma smo ponosni što zajedno sa British Council-om radimo na programu “Škole za 21. vek”. Ovo je naš najveći internacionalni projekat koji učenike Zapadnog Balkana uključuje u istu platformu koja se primenjuje u deset vodećih zemalja u matematici i nauci”, dodala je ona.

Trogodišnji program “Škole za 21. vek” u Srbiji i širom Zapadnog Balkana sprovodi British Council, a u našoj zemlji se realizuje u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Obuhvatiće sve osnovne škole u svim gradovima. Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabic posetila je štand British Council-a Skole za 21.vek gde je održano takmičenje u programiranju.