R9 Nano radnog imena Fiji nastavlja da dobija svoje realizacije u okviru različitih modela grafičkih kartica

Inicijalno je izašao AMD Radeon R9 Fury X sa svojim impresivnim karakteristikama i jedinstvenim vodenim hlađenjem. Mesec dana kasnije AMD je lansirao „obični“ Radeon R9 Fury koji je bio opremljen klasičnim,, masivnim vazdušnim hlađenjem. Danas AMD lansira možda i najimpresivniju grafičku karticu iz ove serije – AMD Radeon R9 Nano.

Zvanično press saopštenje

Ono po čemu je AMD Radeon R9 Nano tako jedinstven jesu njegove minijaturne dimenzije. Kartica je dugačka svega 153 milimetra što je po dimenzijama čini ekvivalentnom nekom od mnogobrojih „fablet“ smartphoneova. Same po sebi dimenzije ne bi bile toliko frapantan podatak da nije činjenice da se na kartici nalazi identičan GPU kao na vodeno hlađenom AMD Radeon R9 Fury X modelu. Da, to je onaj isti, „punokrvni“ AMD „Fiji“ GPu sa 4096 Stream Procesora i 4GB revolucinarne „HBM“ memorije sa 4096bitnom magistralom.

AMD Radeon R9 Nano Fiji

AMD Radeon R9 Nano sasvim nedvosmisleno i ciljano gađa tržišni segment veoma kompaktnih, a istovremeno veoma moćnih miniPC računara ITX formata. Upravo u jednom takvom PC-u, AMD nam je na test isporučio i AMD Radeon R9 Nano grafičku karticu. U veoma kompaktnom CoolerMaster Elite 110 kućištu, upakovan je izuzetno moćan hardver, za koji je do juče bilo neophodno full tower kućište. AMD „Harmony“, kako je deskriptivno nazva ovaj računar, kao osnovu koristi Asus-ovu Z97 matičnu ploču ITX formata, sa Core i7 4790 procesorom.

AMD Radeon R9 Nano Fiji

Ovaj skupi i brzi procesor je hlađen niskoprofilnim Noctua NH-L12 hladnjakom koji je ciljno odabran, jer se na milimetar iznad njega nalazi Thermal Takeovo napajanje od 530W sa 87% Gold sertifikatom efikasnosti. Ova hladnjak-napajanje kompbinacija je tako konstruisana da ventilator napajanja istovremeno služi i kao ventilator procesorskog hladnjaka. Sam procesorski hladnjak je dodatno potpomognut jednom 92-milimetarskim ventilatorom. Rashladni sistem je veoma efikasan i izvanredno tih. Bez ikakvih problema je održavao temperaturu Core i7 procesorima u granicama ispod kojih procesor neće automatski obarati svoj klok (tzv. Throtlovanje) ispod podešenih 4 GHz.

AMD Radeon R9 Nano Fiji

Memorijski pod-sistem AMD „Harmony“ PC-a je baziran na kombinaciji AMD Radeon R9 DDR3-1866 memorije, kapaciteta 16 GB, kao i SSD-om od 240 GB. Na ovaj način je obezbeđen maksimum performansi u svakodnevnom radu i obavljanju bilo koje vrste zadataka, bez ikakvog zastajkivanja i čekanja na podatke.

AMD Radeon R9 Nano Fiji

Na kraju dolazimo do zvezde ove priče i samog računara – AMD Radeon R9 Nano. Kao što smo rekli u pitanju je nesvakidašnje minijaturna grafička kartica sa velikim i moćnim „Fiji“ GPU zezgrom okruženim sa četiri mijanurna „High Bandwth Memory“ čipa ukupnog kapaciteta 4 GB i propusne moći od neverovatnih 512 GB/s. Ponavljamo specifikacija je maltne potpuno identična onoj kod „Fury X“ modela, s jednom jedinom razlkom da je frekvencija definisana „do 1000 MHz“ – u slučaju Fury X modela GPU uvek radi na 1050 MHz. Prilikom našeg testiranja, frekvencija GPU-a je varirala između 800 i 1000 MHz u zavisnosti od opterećenja same kartice.

AMD Radeon R9 Nano Fiji

Poređenje performansi smo vrđili u odnosu na jedinu postojeću konkurenciju u toj klasi kartica – GeForce GTX 970 ITX. Iz rezultata je jasno da je Radeon R9 Nano mnogo moćnija kartica. Radeon R9 Nano poseduje dovoljno snage da omogućava besprekorno igranje u 4K rezoluciji u bilo kom naslovu.

AMD Radeon R9 Nano Fiji

Povrh svega, deklarisana potrošnja Radeon R9 Nano kartice je samo 175 W, tako da kartica zahteva samo jedan osmopinski naponski konektor. Da smo kojim slučajem u računar smestili napajanje od 400W i ono bi bilo dovoljno. No, nama je cilj bilo što lakše kabliranje, tako da smo se odlučili za modularno napajanje, a pomenuti izbor ThermalTakeovog modela je bio jedini raspoloživ u modularnoj formi.

AMD Radeon R9 Nano Fiji

Nakon druženja sa AMD Harmony računarom i AMD Radeon R9 Nano grafičkom karticom, zaista smo ostali impresionirani činjenicom kakvu snagu je AMD uspeo da spakuje u dimenzije ekvivalentne fablet smartfonu. Činjenica da je AMD Radeon R9 Nano duplo kraća, a do 30% brža kartica od Radeon R9 290X je frapantna i potvrda furioznog unapređenja na polju grafičkih tehnologija.

AMD Radeon R9 Nano Fiji

Sa cenom od oko 83 hiljade dinara, minijaturni Radeon R9 Nano nije ni malo jeftina kartica, ali cena je i onako posledica činjenice da ova kartica jednostavno nema konkurenciju. Jednostavno, ako imate potrebu ili želju da posedujete najmoćniji, najmanji PC računar, Radeon R9 Nano je jedini smisleni izbor.

AMD Radeon R9 Nano Fiji