Proglašene najbolje fotografije iz Srbije na Sony World Photography Awards 2017

Fotografija „Postojanje“ Jelene Janković iz Beograda osvojila je Nacionalnu nagradu za Srbiju na takmičenju Sony World Photography Awards, odnosno, proglašena je za najbolju fotografiju iz Srbije koja je stigla na ovaj konkurs.

Sony World Photography Awards 2017

Drugo mesto pripalo je Daliboru Tomiću za fotografiju „Katarina“, dok je Goran Bilić za fotografiju „Mlečni put na lišću“ osvojio treće mesto.

Sony World Photography Awards 2017

Sony World Photography Awards je najveće svetsko takmičenje u fotografiji, a Nacionalna nagrada predstavlja globalni program sa ciljem da u 65 država pronađe po jednu najbolju fotografiju lokalnog fotografa. Konkurs za Nacionalnu nagradu otvoren je kako za profesionalne fotografe, tako i za entuzijaste.

Pobednička fotografija Jelene Janković snimljena je na koncertu benda Massive Attack u Puli i predstavljala autorkino viđenje „selfi“ kulture koja je počela da označava naše postojanje i učinila da propuštamo prilike da uživamo u svetu koji nas okružuje. Janković je završila Fakultet za turistički i hotelijerski menadžment Univerziteta Singidunum, nakon čega je nastavila četvorogodišnju specijalizaciju za umetničku fotografiju kod poznatog beogradskog profesionalnog i umetničkog fotografa Aleksandra Radoša. Svoj rad počela je kao dokumentarni fotograf, a ljubav prema glumi, plesu i pozornici uveo ju je u pozorišnu fotografiju.

Dobitnica je više nagrada za umetničku fotografiju, a trenutno živi i radi u Beogradu i Zagrebu. Da podsetimo, Jelena Janković i Dalibor Tomić su finalisti otvorene kategorije konkursa Sony World Photography Awards, a njihovi radovi biće prikazani u godišnjoj publikaciji i na izložbi takmičenja u Londonu od 21. aprila do 7. maja. Ovaj prestižni konkurs pokrenula je Svetska organizacija za fotografiju pre deset godina, a ove godine obeležava i deceniju saradnje sa glavnim partnerom, kompanijom Sony. Cilj takmičenja jeste da prepozna i nagradi najbolje primere savremene fotografije, a svi pobednici ovogodišnjeg izdanja biće poznati 20. aprila.

Fotografije svih dobitnika Nacionalne nagrade, kao i pobednika otvorene kategorije su dostupne za preuzimanje na sajtu press.worldphoto.org.