Profi Dragon X490

PC Practic je pripremio vrlo kvalitetnu konfiguraciju za zahtevnije korisnike. AMD platforma koja se sastoji od MSI matične ploče sa AMD790FX čipsetom, AMD Phenom II Black Edition procesorom, 4GB DDR3 memorije i Sapphire HD4870 grafikom. Ovo sve zajedno je upakovano u odilčno Chieftec kućišt sa napajanjem od 500W.

Iz firme PC Practic smo na test uzeli jednu noviju konfiguraciju, Dragon X490. Ovaj računar je napravljen za malo zahtevnije kupce, igrače i one kojima su performanse na prvom mestu. Ovo je konfiguracija zasnovana na AMD platformi, sa dobro odabranim komponentama koje su zaslužne za prilično dobre performanse koje će pogodovati igračima ali i svima koji u planu imaju neki zahtevniji rad ili multimediju. PC Practic u svojoj ponudi ima i dosta drugih konfiguracija koje ćemo takođe pregledati u skorije vreme, a kako vidimo po ovom modelu, treba očekivati odličan kvalitet, vrhunske performanse i cene koje su potpuno realne.

Ključne karakteristike

  • Dobar odabir komponenti
  • Odlične performanse
  • Tih rad
  • Odnos cene i performansi je vrlo dobar

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

Profi Dragon X490 - Procesor: AMD Phenom II X4 945 Black Edition (3.2GHz, 2MB L2 i 6MB L3 cache)

  • Kuler: Cooler Master Hyper TX2
  • Memorija: Kingston 4GB DDR3 1333MHz KIT
  • Matična ploča: MSI AM3 790FX-GD70
  • Hard disk: Western Digital 750GB 7200 16MB SATAII Caviar Green
  • Optički uređaj: LG DVD-RW 20x speed
  • Grafička kartica: Sapphire ATI Radeon HD4870 GDDR5 SDR 1024MB/256bit
  • Dodatno: Logitech OEM Internet 350 Keyboard, Logitech S96 Optical Mouse (test primerak je došao sa Genius periferijama)
  • Konektori: 9x USB, 2x 3.5mm audio napred, 2x DVI, 2x Fire Wire, 2x GLAN, optički i koaksijalni S/PDIF, 7.1 analogni 3.5mm konektori, 1x USB/eSATA, 2x PS/2
  • Kućište: Chieftec GX Midi Tower 500W

Profi Dragon X490

Konfiguracije je smeštena u Chieftec GX kućište Midi Tower formata, sa napajanjem istog proizvođača kapaciteta 500W. Kućište smo imali prilike da testiramo i posebno, pa iako nije u pitanju neki najnoviji model, i dalje važi za jedno od kvalitetnijih i vrlo fleksibilnih modela. Prednju stranu pokrivaju plastična vratanca (celo gornji deo) ispod kojih su 5.25" slotovi, tasteri i statusne diode. Na sredini prednje stranice su USB, audio i FireWire konektori, dok su dole prorezi za ventilaciju sa sa metalnim mesh materijalom srebrne boje, što u kombinaciji ostatka kućišta koje je crne boje, izgleda vrlo atraktivno. Bočna stranica se lako skida, a na njoj postoje prorezi za dva dodatna 80mm ventilatora ukoliko je potrebno.

Unutrašnjost kućišta je organizovana prilično standardno, sa napajanjem postavljenim gore (a odabran je model od 500W, što je taman dovoljno za ovakvu konfiguraciju), i odmah primećujemo da je kabliranje urađeno dosta pedantno. Plastičnim vezicama je višak kablova skupljen i zakačen tako da ne ometa protok vazduha i omogućuje nesmetan prilaz ploči. Na žalost, ovo kućište nije tool free dizajna pošto treba šrafiti praktično sve osim 5.25" uređaja. Za hlađenje, postoje dva ventilatora, jedan 120mm pozadi i 90mm napred, a primetili smo i nešto malčice neobično. Za hard diskove postoje dve fioke i WD disk je ugrađen u ovu gornju, dok je jedini ventilator sa prednje strane postavljen u ležište koje se nalazi ispod ovih fioka. Ono što bi mi samo tu promenili je da se taj ventilator pomeri i stavi u fioku tako da istovremeno ubacuje hladan vazduh u kućište i hladi diskove.

Konfiguracija koristi MSI matičnu ploču poslednje generacije sa AMD 790FX čipsetom, koja je i sama za sebe izuzetno zanimljiva, a pomenićemo samo da na njoj postoje Power, Reset, ClrCMOS i tasteri za overklok, uključujući i mali potenciometar za podešavanje vrednosti FSB-a. Za procesor je odabrad AMD Phenom II X4 945 Black Edition (hlađen sjajnim Cooler Master Hyper TX2 kulerom), koji radi na 3.2GHz i dolazi sa otključanim množiocem, što u kombinaciji sa ovako dobrom pločom prosto poziva na overklok. Sa ukupno 4GB memorije (Kingston DDR3 1333MHz), ovakva konfiguracija bi trebala da bude više nego dobra za praktično bilo kakvu primenu. Za grafiku je odabrana Sapphire HD4870 sa 1GB svoje memorije, a kome to ne bude dovoljno, uvek može da kupi još jednu ovakvu karticu i nadogradi u CrossFireX konfiguraciju.

Rezime

Gledajući ugrađene komponente, ne možemo naći ni jednu jedinu slabu tačku. Vrlo dobro izbalansirana konfiguracija sa ujednačenim komponentama koje zajedno daju vrlo impresivne rezultate. Dopalo nam se što je ova konfiguracija kao stvorena za overklok, pošto se dobija odlični Phenom II Black Edition verzija koja je sa otključanim množiocem. Ukupna ocena je vrlo visoka, i ovo je jedan od slučajeva gde je cela konfiguracija definitivno vrednija od zbira pojedinačnih komponenti. Pažljiv odabir i sklapanje su rezultirali ozbiljnom mašinom za igru ili bilo koje druge zahtevne aplikacije.

Conclusion

Looking at built-in equipment, we cannot find any shortcoming. Well-balanced configuration with equal components together makes impressive results. We do like the thing this configuration looks like it has been created for overclock, since you get excellent Phenom II Black Edition version with unlocked multiplier. Total mark is very high and this is one of the cases where the entire configuration is definitely much valuable than the sum of individual components. Careful selection and assembling resulted in serious machine for gaming or any other demanding applications.

Preporučena cena (uključujući 8% PDV, jun 2009.): 915€

PC Practic ustupio: Profi Dragon X490
maloprodaja: Cvijićeva 46, 011/208 36 42