PRIJAVE ZA OVOGODIŠNJI EDIT SU ZAVRŠENE: Evo šta očekuje polaznike letnje škole informacionih tehnologija i programiranja kompanije Comtrade

EDIT letnja škola informacionih tehnologija i programiranja kompanije Comtrade svoj život započela je pre 20 godina u Ljubljani kao mali projekat obuke studenata u toku letnjih meseci, a danas je to događaj koji se organizuje širom regije i koji okuplja stotine učesnika

Zvanično press saopštenje

U Beogradu i Kragujevcu ove godine se EDIT održava od 18. do 29. jula, a prijavljivanje kandidata je završeno. Za ovogodišnju besplatnu letnju školu informacionih tehnologija i programiranja prijavilo se više od 400 kandidata, a najboljih 106 pohađaće dvonedeljnu IT letnju školu u sedam kampusa u četiri zemlje.

EDIT kao deo CSR-a: Comtrade ima dugogodišnje iskustvo u edukativnim projektima, a posebno kroz EDIT koji ove godine obeležava 20 godina postojanja. EDIT se simultano održava u Ljubljani, Mariboru, Sarajevu, Banjaluci, Beogradu, Kragujevcu, a od ove godine i u Dablinu. Comtrade veliku pažnju posvećuje svojoj društveno korisnoj ulozi, stvarajući povoljne uslove – ne samo za izvoz znanja iz regiona Jugoistočne Evrope već i za mnogo snažniji razvoj informatičkog sektora na domaćem tlu.

“Ovogodišnji EDIT je poseban jer obeležavamo dve decenije od prve EDIT letnje škole. Sve je počelo kao mali projekat obuke studenata u Ljubljani u toku letnjih meseci, a danas imamo događaj organizovan širom regije koji okuplja stotine učesnika. Ove godine se EDIT po prvi put organizuje i u Dablinu, Irskoj, tako da više nije samo regionalni nego i internacionalni događaj. Kao i svake godine očekujemo veliki broj mladih i talentovanih polaznika koji će kroz dvonedeljnu edukaciju i radu na projektu steći praktična iskustva koja će im biti od velike pomoći u daljem nastavku njihove karijere. Pored toga, očekujem da ćemo ovogodišnjom temom uspeti da, barem malo, zagolicamo maštu i pokrenemo kreativnost učesnika”, izjavio je Vedran Vujinović, direktor ovogodišnjeg EDIT-a, Senior Software Engineer u kompaniji Comtrade.

EDIT je prvenstveno namenjen studentima koji žele da dopune svoje akademsko znanje sa praktičnim iskustvom. Učesnici tokom perioda od dve nedelje imaju priliku da se oprobaju u radu na realnim projektima. Studenti će naučiti kako da rade u timu i sarađuju sa drugim pojedincima koji imaju različite nivoe obrazovanja i načine rada.

S obzirom na to da je augmentovana stvarnost sve popularnija u svetu, ovogodišnja tema EDIT-a u Srbiji, koji se održava u Beogradu i Kragujevcu od 18. do 29. jula, će biti “Augmented Reality – Turn Your Learning Into Magic”. Polaznici će imati zadatak da ožive klasične udžbenike i obrazovne materijale novim audio-vizuelnim, interaktivnim sadržajima.

“Tema ovogodišnjeg EdIT-a u Srbiji je primena “augmented reality” (AR) tehnologije u obrazovne svrhe. Polaznici će raditi na projektu oživljavanja klasičnog obrazovnog materijala i udžbenika dodavanjem novog audio-vizuelnog sadržaja koristeći AR. Svaki telefon ili tablet bi mogao da se pretvori u novi izvor informacija prilikom učenja, ali da te informacije budu predstavljene na sasvim drugačiji način. Studenti, srednjoškolci i osnovci bi mogli bolje da razumeju i savladaju određenu temu tako što će imati mogućnost da ispred sebe vide interaktivnu vizuelizaciju toga što izučavaju. Tako će, na primer, student mašinstva moći da pokrene aplikaciju na svom tabletu ili telefonu, uperi kameru ka šemi motora sa unutrašnjim sagorevanjem u knjizi iz koje sprema ispit, a ispred njega će se pojaviti interaktivni i animirani 3D model tog motora i njegovog radnog ciklusa”, rekao je Vujinović.

Pored ove, za polaznike EDIT-a u Bosni i Hercegovini spremljene su teme “Internet of Things and Microservices” kao i rad na “CloudTreasureHunt” aplikaciji. U Sloveniji će polaznici raditi na “Crowdsourcing” platformi za razmenu bicikala, kao i temama: “Next Generation Mobility Services” (business analitika) i “Digital Transformation in Air Travelling”. U Irskoj, u Dablinu je tema “Booking Bot for Airlines”. EDIT u Banjaluci, Sarajevu, Mariboru, Ljubljani i Dablinu startuje za nekoliko dana, tačnije 11. jula i trajaće do 22. jula.

Da Comtrade zapošljava najbolje polaznike EDIT letnje škole programiranja pokazuje i primer mladog programera Nemanje Golubovića koji je bio polaznik EDIT-a pre tri godine, a danas je u ovoj kompaniji zaposlen kao uspešan Software Engineer.

“Za EDIT sam čuo od drugara koji je bio godinu dana pre mene u Letnjoj školi, pa je svoja iskustva podelio sa mnom. Svidelo mi se to što se na EDIT-u uvek obrađuju najnovije tehnologije, a drugi razlog je bio taj što sam završavao četvrtu godinu Elektrotehničkog fakulteta i potrebna mi je bila praksa, pa sam odlučio da se prijavim. To je bio moj prvi susret i rad sa timom na velikom projektu. Želeo sam da osetim kako izgleda kada moraš da ideš na posao i tamo provedeš osam sati. Od EDIT-a sam dobio i više od onoga što sam očekivao – više zabave, više druženja i jako puno naučenih stvari. Za dve nedelje sam o java programiranju naučio više nego čitave godine na fakultetu. Glavni utisak mi je bio taj što smo uz veliku dozu zabave uspeli da uradimo jako puno i da napravimo nešto veliko”, izjavio je bivši polaznike EDIT-a, Nemanja Golubović, dodajući da već dve godine radi u Comtrade-u gde se dosta zbližio sa kolegama koji su u njegovom timu.

“Osećam se prijatno na poslu i znam da su mi kolege velika podrška. Neispunjen bi mi bio dan da ne dođem na posao ili da radim od kuće. Svima bih savetovao da se prijave i da nemaju tremu, jer će se na EDIT-u dobro zabaviti i jako puno naučiti “ dodao je Golubović.

Više o EDIT letnjoj školi programiranja kompanije Comtrade možete saznati na zvaničnom sajtu www.edit.world