Prestigio ION Super Slim 330

Sasvim solidna Intel Atom konfiguracija sa NVIDIA ION grafikom je spakovana u ovo izuzetno kompaktno kućište debljine od svega 20mm. Ukoliko tražite minijaturni računar koji ima dovoljno snage da pušta Full HD video, ovako nešto obavezno treba pogledati.

Iz kompanije Prestigio nam dolazi vrlo interesantna konfiguracija iz popularne Nettop kategorije, koja je postala prilično popularna. U pitanju su desktop računari spakovani u impresivno kompaktna kućišta, tako da zauzimaju što manje prostora, a sa dovoljno snage da zadovolje potrebe širokog kruga korisnika. Prestigio već u ponudi ima par sjajnih modela iz ove serije, a imali smo priliku da vidimo i najtanji model koji je debljine od svega 20mm! Uz adapter koji se dobija, može se montirati sa zadnje strane monitora (ukoliko postoje Vesa rupe za montažu na zid), tako da će i bukvalno zauzeti minimum prostora. Cena ove konfiguracije je veoma povoljna, s ozbirom da se dobija i instalirani Windows 7 Home Premium operativni sistem, tako da predstavlja izuzetno interesantnu kombinaciju za one koji nemaju neke visoke zahteve.

Ključne karakteristike

  • Veoma kompaktne dimenzije
  • Odlične performanse
  • Ne greje se i radi nečujno
  • Može se montirati sa zadnje strane monitora

Utisak kvare

  • Nema integrisanog WiFi adaptera

Specifikacija

  • Procesor: Intel Atom 330 na 1.6GHz
  • Memorija: 1 GB DDR3 DIMM
  • Hard disk: 250 GB SATA 2.5''
  • Grafička kartica: Nvidia GeForce 9400M (ION)
  • Dodatno: GLAN
  • Konektori: 6x USB 2.0, 2x 3.5mm audio, HDMI, LAN
  • Dimenzije: 153 x 20 x 172 mm
  • Težina: 1.8Kg
  • Operativni sistem: Microsoft Windows 7 Home Premium

Prestigio ION Super Slim 330

Prvo što će većina primetiti jesu stvarno impresivne dimenzije ovog računara od svega 172x153x20 mm, dok je težina svega oko 1.8Kg. U pakovanju stižu eksterni adapter za napajanje, vrlo praktičan HDMI na DVI adapter, strujni kabl i adapter za montažu sa zadnje strane monitora. Tu je takođe i plastično postolje pomoću koga računar stoji u vertikalnom položaju. Cela konfiguracija je spakovana u atraktivno i kompaktno kućište zaobljenih ivica, tako da izgleda još i manje nego što jeste. Prednja strana (kada računar stoji vertikalno) je napravljena od glossy crne plastike, dok su otvori za hlađenje smešteni sa gornje strane. Odmah ide i pohvala na račun sistema za hlađenje koji se bukvalno ne čuje, a konfiguracija se i ne greje toliko puno, što je takođe sjajno. Sa prednje strane su smeštene i dve statusne diode (Power i HDD), gde je vizuelno uklopljen i Power taster.

Konektori su raspoređeni sa zadnje i prednje strane, pa tako ispod plastičnog poklopca napred imamo dva USB 2.0 porta i dva 3.5mm audio konektora za mikrofon i slušalice, dok su pozadi smeštena preostala četiri USB 2.0 porta, HDMI video izlaz, LAN port, konektor za napajanje i analogni audio izlaz za 5.2 surround zvuk. Konfiguracija je bazirana na dual-core Intel Atom 330 procesoru koji radi na 1.6GHz (1MB keša i 533MHz FSB, maksimalan TDP od 8W) i Nvidia MCP7A čipsetu. Tu je i NVIDIA ION video platforma, odnosno GeForce 9400M GPU koji je u stanju da reprodukuje Full HD rezoluciju bez problema. Sistem ima instaliran 1GB memorije uz mogućnost proširenja na 2GB (postoji samo jedan memorijski slot, pa se upgrade svodi na promenu memorijskog modula), kao i SATA hard disk kapaciteta 250GB. Uz gigabitni LAN priključak, ovo je konfiguracija koja će moći da koristi široki krug korisnika za svakodnevan rad i multimediju, naravno bez nekih previše zahtevnih aplikacija i igara.

Rezime

Sve je više sličnih konfiguracija u ponudi, smeštenih u minijaturna kućišta stvarno veoma kompaktnih dimenzija, i ono što im je zajedničko su sasvim solidne performanse po odličnoj ceni. Ono što smo mogli da primetimo je da Intel Atom sa ION grafikom i dalje dominira, no sva je prilika da ćemo u najskorije vreme videti i šta AMD ima da kaže po tom pitanju. Do tada, ukoliko tražite računar za prosečne potrebe, a bitno je da bude što manjih dimenzija, ovako nešto predstavlja idealan izbor.

Conclusion

There are lots of similar configurations on the market placed in a miniature, compact cases with one common feature – an affordable price and great performance. Intel Atom with ION graphics continues to dominate but soon we’ll be able to see what AMD is preparing. Until then, if you are looking a computer for the average computer needs, and it is important to be as small as possible, something like this is the ideal choice.

Testirani proizvod je uzorak.

Asbis ustupio: Prestigio ION Super Slim 330
zvanični sajt: prestigio.rs