Preko 900.000 korisnika pogođeno malverom koji šire lažne video igrice

Prema istraživanju kompanije Kaspersky, sajber kriminalci iskorišćavaju rastuću potražnju za video igricama kako bi distribuirali malver putem lažnih kopija napopularnijih igrica. Više od 930.000 korisnika je pogođeno ovim napadima u poslednjih 12 meseci, od početka juna 2018. do početka juna 2019. godine. Više od trećine napada je bilo usmereno samo na tri igrice.

Video igrice su popularne već neko vreme, međutim moć interneta je ubrzala njihov rast i evoluciju. Danas, jedna desetina svetske populacije igra onlajn igrice. Kao i drugi tipovi digitalne zabave, video igrice se često zloupotrebljavaju, a reč je uglavnom o kršenju autorskih prava i ilegalnim torent tragačima. Međutim igrice se danas suočavaju sa još jednom rastućom pretnjom: upotrebom njihovog brenda kako bi se prikrila distribucija malvera. Mnoge najpopularnije video igrice se igraju na platformama za digitalnu distribuciju. Ove platforme ne mogu uvek da prepoznaju da li su otpremljeni softver fajlovi legitimni fajlovi igrica ili prikriveni uzorci malvera.

Istraživači kompanije Kaspersky su odlučili da detaljnije ispitaju zaražene fajlove otkrivene tokom 2018. i prvog dela 2019. godine. Na vrhu liste zloupotrebljenih igrica se našao „Minecraft”. Malver predstavljen kao ova igrica obuhvata 30% napada, sa preko 310.000 pogođenih korisnika. Na drugem mestu je bila igrica „GTA 5”, koja je targetirala više od 112.000 korisnika. Igrica „Sims 4” je targetirala preko 105.000 pogođenih korisnika.

Prema istraživačima, takođe je otkriveno da su kriminalci pokušali da namame korisnike da skinu maliciozne fajlove predstavljene kao još uvek neobjavljene igrice. Spufovi najmanje 10 neobjavljenih igrica su primećeni, uz 80% detekcija fokusiranih na igrice „FIFA 20”, „Borderlands 3”, i „Elder Scrolls 6”.

„Već mesecima primećujemo da kriminalci eksploatišu zabavu kako bi korisnike uhvatili nespremnim – bilo putem popularnih TV serija, premijera najpopularnijih filmova ili popularnih video igrica. Ovo je lako objasniti – ljudi su manje oprezni kada samo žele da se opuste i zabave. Ukoliko ne očekuju da pronađu malver u nečemu zabavnom što koriste već godinama, za uspeh nije potreban napredan zarazan vektor pretnji. Savetujemo sve da budu na oprezu, izbegavaju nepoverljive digitalne platforme i ponude sumnjivog izgleda, kao i da instaliraju bezbednosni softver i sprovode redovnu bezbednosnu proveru svih uređaja korišćenih za igranje igrica,” rekla je Marija Fedorova (Maria Fedorova), istraživač bezbednosti u kompaniji Kaspersky.

Kako ne biste postali žrtva malicioznih programa predstavljenih kao video igrice, kompanija Kaspersky preporučuje preduzimanje sledećih koraka:

  • Koristite samo legitimne usluge sa dokazanom reputacijom.

  • Obratite posebnu pažnju na autentičnost veb-sajtova. Nemojte posećivati veb-sajtove za skidanje video igrica dok ne budete sigurni da su legitimni i da počinju sa “https”. Potvrdite da je veb-sajt stvaran duplom proverom formata URL-a ili spelovanja naziva kompanije, pre nego što otpočnete preuzimanje.

  • Ne ulazite na sumnjive linkove, kao što su oni koji obećavaju da ćete moći da igrate igricu pre njenog zvaničnog objavljivanja.

  • Koristite pouzdano bezbednosno rešenje za sveobuhvatnu zaštitu od velikog opsega pretnji, kao što je Kaspersky Security Cloud.