Predstavnici ključnih industrija vide 5G kao pokretač daljih inovacija

Novi globalni izveštaj kompanije Ericsson „Prilike u 5G: stav osam industrija“ otkriva kakav uticaj na pojedine industrije ključni predstavnici tih industrija očekuju od 5G tehnologije, naredne generacije mobilne tehnologije. Ovaj izveštaj pokazuje koje se oblasti primene 5G tehnologije očekuju, kao i konkretne slučajeve primene i poslovne razloge za prelazak na 5G.

U ovom izveštaju su navedeni stavovi više od 650 menadžera širom sveta, uključujući direktore sektora za inovacije, direktore tehnoloških sektora i direktore marketinga iz osam industrija na koje će 5G imati najveći uticaj, a to su: automobilska industrija, komunalne usluge, javna bezbednost, proizvodnja pomoću naprednih tehnologija, poslovanje na internetu i u digitalnom segmentu, zdravstvo, finansijske usluge i mediji i igrice.

Većina ovih donosilaca odluka zavisi od komunikacionih tehnologija i aktivno investira u njih kako bi pospešili inovacije, a 94% ispitanika smatra da su mobilne mreže naredne generacije važne za strateški razvoj njihovog poslovanja.

Prekretnice do kojih je došlo kroz razvoj novih tehnologija, kao što su M2M komunikacija, širokopojasni internet, cloud servisi i mobilne tehnologije, su ključni pokretač za poslovne inovacije u okviru kompanija i industrija, a velika većina ispitanika je navela da namerava da napravi značajne promene u svom poslovanju kako bi iskoristili 5G tehnologiju kada uđe u komercijalnu upotrebu.

Rima Kureši, direktor poslovanja u Severnoj Americi i direktor sektora za strateško planiranje u kompaniji Ericsson, rekao je: „Nove tehnologije kao što je recimo internet stvari postaju sastavni deo naše ekonomije i životnog stila, a to pokreće velike promene u samim industrijama. 5G tehnologija će ubrzati transformaciju i dovesti do novih slučajeva primene, novih izvora prihoda i novih poslovnih modela kako za industrije, tako i za potrošače. Kroz 5G tehnologiju industrije će dobiti konektivnost koja je prilagođena njihovim potrebama i agilnost da brzo postupaju kako bi zadovoljile potrebe potrošača i bile inovativne.“

Neki od zaključaka koje je izveštaj istakao su:

Automobilska industrija: automobili će se oslanjati na sigurne mreže visokih performansi

Unapređene performanse, povećana sigurnost i komunikacija među uređajima bi trebalo da budu oblasti u u kojima će 5G pružiti pravu poslovnu vrednost. Povezani automobili su najveći trend u auto industriji i dok mnogi očekuju sisteme za autonomnu vožnju, unapređene mogućnosti GPS sistema sa ažuriranjem stanja u saobraćaju i mapa u realnom vremenu je napoželjniji primer primene 5G tehnologije.

Komunalne usluge: 5G će smanjiti troškove i osigurati objekte

Povećana produktivnost, brže uvođenje novih proizvoda i servisa i povećana efikasnost su ključni pokretači za komunalne kompanije da uvedu 5G. Daljinsko praćenje i održavanje putem senzora se percipira kao najveća prednost, a mnoge kompanije se trude da zaštite vrednu imovinu smeštenu na udaljenim i ponekad opasnim lokacijama.

Javna bezbednost: 5G će poboljšati iskustvo i sigurnost građana

Organizacije koje se bave javnom bezbednošću očekuju da će 5G i internet stvari pomoći da se osigura bezbednost građana, a da se istovremeno troši što je manje novca poreskih obveznika moguće. Ukupno 96% ispitanika kaže da već ulažu sredstva kako bi iskoristili ove tehnologije. Oni očekuju od novih mreža da prošire mogućnosti povezanih uređaja i da će slicing putem 5G mreže obezbediti sigurnu prioritetnu komunikaciju tokom hitnih slučajeva.

Proizvodnja pomoću napredne tehnologije: dostići vrhunac produktivnosti uz 5G

Dolazak novih tržišnih igrača i uvođenje novih poslovnih procesa doveli su do prekretnica koje predstavljaju opasnost po sadašnji proces proizvodnje, te većina kompanija planira da iskoristi 5G tehnologiju da poveća produktivnost, poboljša korisničko iskustvo i uvede nove proizvode i servise. Mnogi očekuju da će 5G pomoći da se upravlja rizicima kroz monitoring sredstava i poboljšanje sigurnosti i bezbednosti na udaljenim lokacijama.

Poslovanje na internetu i u digitalnom sektoru: izgraditi lojalnost korisnika putem 5G tehnologije

Internet prodavnice, društvene mreže, digitalne organizacije i alati za saradnju, kao i servisi za putovanja i deljenje prevoza koji spadaju u ovu kategoriju tragaju za najmodernijim tehnologijama da im pomognu da ostanu relevantni na tržištu, privuku nove korisnike i izgrade lojalnost ka brendu. Ukupno 96% ispitanika potvrđuje da ulažu sredstva kako bi iskoristili 5G tehnologiju, a da je unapređeno korisničko iskustvo prvenstveni benefit koji očekuju.

Zdravstvo: 5G obećava da će unaprediti kvalitet života

Značajna većina menadžera iz segmenta zdravstva očekuju da će im 5G tehnologija omogućiti da primene nove servise i proizvode koji će poboljšati kvalitet života ljudi, a 94% njih je reklo da će uvesti značajne promene u svoje poslovanje kako bi iskoristili 5G mrežu. Pored toga, oni smatraju da je sigurnost podjednako važna kao i učinkovitost kada je reč o vrednostima koje pružaju 5G mreže.

Finansijske usluge: 5G će poboljsati produktivnost i zadovoljstvo klijenata

Finansijska industrija očekuje da će 5G poboljšati mobilnu trgovinu u realnom vremenu. Kako je sigurnost prioritet u finansijskom sektoru, 84% ispitanika je pokazalo veliko interesovanje za potencijal koji 5G ima u pogledu pružanja sigurnih transakcija.

Mediji i igrice: 5G će doneti pravo iskustvo virtuelne realnosti

Menadžeri iz oblasti medija i igrica smatraju da je najveći prioritet pružanje novih iskustava publici i održavanje njihove pažnje. Ovo uključuje i pružanje iskustava virtuelne realnosti, kao što su ultra HD 4K i virtuelna realnost na mobilnim uređajima, korišćenjem visokih kapaciteta koji potiču od 5G mreže. Značajna većina ispitanika je istakla personalizovano emitovanje 360° sadržaja uživo kao značajni napredak koji se očekuje od 5G tehnologije.