Predsednik Kine Xi Jinping i predsednik Srbije Tomislav Nikolić prisustvovali potpisivanju ugovora između kompanija Huawei i Telekom Srbija

Tokom istorijske državne posete Srbiji, predsednik Narodne Republike Kine Xi Jinping i predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić prisustvovali su svečanoj ceremoniji potpisivanja niza sporazuma o saradnji.

Zvanično press saopštenje

Šefovi dveju država svedočili su potpisivanju ugovora o modernizaciji fiksnih mreža koji su potpisali potpredsednik kompanije Huawei Lu Jong i generalni direktor srpske telekomunikacione kompanije (u daljem tekstu "Telekom Srbija" ) Predrag Ćulibrk.

Telekom Srbija je poznat brend i najveći operator usluga fiksnih mreža. Prema podacima iz 2014. godine učešće korisnika fiksne mreže je 70%, postojeća PSTN platforma spremna je za unapređenje iz razloga što iziskuje visoke troškove održavanja, visok operativni rizik, ograničen poslovni razvoj i rast IPTV korisnika. Kako bi povećao konkurentnost i brzinu protoka informacija za krajnje korisnike, Huawei je predložio poslovni i mrežni konsultantski model koji podrazumeva postojanje projektnog tima, terensko istraživanje i crossover dizajn, a nakon više od godinu dana detaljne pripreme jasni su planovi primene i upošljavanja kapaciteta u naredne tri godine.

U novembru 2015.godine premijer Srbije Aleksandar Vučić je tokom svoje zvanične posete razgovarao sa predstavnicima kompanije Huawei o pružanju podrške ovom delu regiona kako bi kroz stratešku saradnju u oblasti električnih priključaka postali najkonkurentniji operator u regionu. U decembru, dve strane su potpisale Experiment Bureau sporazum i otpočeli isporuke malog obima. U martu 2016, potpisali su pismo o namerama što je dovelo do značajne ekonomske i trgovinske saradnje i istorijske posete Srbiji predsednika Xi.

Uspešna realizacija projekta dovešće do unapređenja fiksnih mreža u Srbiji, nakon čega će svaka porodica imati mogućnost da uživa u 4K video uslugama. Osim toga dovešće do promena u oblasti transporta, električne energije, obrazovanja, finansija i drugih industrija čiji će razvoj podstaći ekonomski razvoj Srbije i pomoći da Srbija postane IKT centar regiona.

Kancelarija kompanije Huawei u Srbiji, osnovana 2005. godine, nakon godina razvoja postala je glavni lokalni operator i zadobila poverenje Vlade, biznis korisnika i korisnika usluga IKT kompanija. Huawei danas zapošljava više od 200 ljudi od čega je 80% lokalno stanovništvo.