Prateći program festivala britanskog filma „Film and Chips“ počinje danas

Srpska filmska asocijacija sa velikim zadovoljstvom nastavlja rad na razvoju talenata i filmskih profesionalaca u Srbiji kroz program “Inudstry Encounters” koji počinje danas.

Zvanično press saopštenje

U okviru festivala novog britanskog filma “Film and Chips”, British Council, SFA i Jugoslovenska kinoteka organizuju programe i susrete za profesionalce “Industry Encounters” iz oblasti vizuelnih efekata, virtuelne realnosti i tehnoloških inovacija u oblasti audiovizuelnih umetnosti koje globalno predstavljaju budućnost kinematografije.

Vizuelni efekti i postprodukcija su rastući segment u svetu i naša zemlja sa svojim studijima prati taj trend što se vidi po rastućem broju stranih projekata na kojima su naši studiji za vizelne efekte učestvovali. Stoga dolazak i predavanja osnivača jednog od vodećih studija za vizuelne efekte iz Londona Framestore predstavlja posebnu čast i priliku da naši profesionalci čuju i upoznaju se sa kreativnim timom ovenčanim Oskarom za rad na filmu „Gravitacija“. Framestore studio je ove godine nominoan i za Oskara i za BAFTA nagradu za rad na filmu „The Martian“. Osim predavanja i prezentacija, Framestore studio će svoj boravak u Beogradu iskoristiti i za traženje saradnika u Srbiji.

Sajmon Vilkinson (Simon Wilkinson) govoriće o razvoju virtuelne realnosti u proteklih 5 godina, multi platformama i inkorporaciji kinestetičkih i multisenzornih efekata u kreiranju pripovedanja. Učesnici programa, ali i ljubitelji novih tehnologija, imaće priliku da se u subotu i sami oprobaju i učestvuju u performansu u virtuelnoj stvarnosti pod nazivom “CUBE”.

O razvoju bioskopske publike I upotrebi novih tehnologija u performativnim umetnostima govoriće predstavnici Event Cinema Association koja se bavi promocijom i distribucijom alternativnih sadržaja kroz bioskopske dvorane, dok će o upotrebi mobilnih aplikacija za privlačenje bioskopske publike govoriti Oliver Fegan, kreator mobilne aplikacije za bukiranje i kupovinu karata USHERU. Aleksandra Garić, menadžer za marketing I komunikaciju Cineplexxa govoriće o sličnoj aplikaciji koju je razvio Cineplexx.

O talentima za vizuelne efekte na zapadnom Balkanu govoriće predstavnici FX3X iz Makedonije kao i Crater studija i Digitalkrafta iz Beograda.

Sva predavanja i radionice održaće se u novom zdanju Kinoteke od 21. do 23. januara, a uvodno predavanje Majka Mekgija u Velikoj sali Doma omladine Beograda gde će tokom specijalne projekcije filma „Gravitacija“ posetioci moći da uživo postavljaju pitanja i čuju komentare o radu na ovom zahtevnom projektu.

Tako će Beograd kao regionalni hab ovog događaja okupiti oko tridesetak profesionalaca, gostiju iz Rusije, Ukrajine, Kazahstana, Turske, Izaela i regiona Balkanskih zemalja, koji će imati priliku da se susretnu ne samo sa filmskim kolegama već i sa kreativcima iz sveta tehnologije zakorače u nove inovativne projekte.