Počinju prijave za besplatne kurseve programiranja deci nezaposlenih roditelja

Beograd, 22. maj 2017. godine – Sutra počinju prijave za seriju besplatnih kurseva programiranja namenjenih deci nezaposlenih roditelja pod nazivom „Junior. Labs. Namics. – Programiraj svoju budućnost”, koje će trajati tokom čitave godine. Radionice organizuje beogradski „Kliker – centar za kreativno razmišljanje” uz podršku vodeće švajcarske softverske agencije „Namics”, a program će obuhvatiti preko 50 mališana uzrasta od 7 do 16 godina.

Deca će, tokom 20 časova, imati priliku da rade u malim grupama i savladaju osnove programiranje po metodama Masačusetsovog instituta za tehnologiju. Miomir Popeskov iz „Kliker centra” objasnio je da će polaznici kursa obrađivati raznovrsne programerske probleme: „Zajednička želja „Klikera” i „Namics-a” je da svakom detetu pružimo priliku da se zainteresuje za računarske nauke. Kursevi će im pomoći da se upoznaju sa različitim segmentima kao što su algoritmi, pravljenje petlje, kloniranje, struktura podataka, tagovi i atributi, kao i da steknu uvid koliko je ova oblasti široka, te da se svako u njoj može pronaći.”

„Junior. Labs. Namics. – Programiraj svoju budućnost” kursevi nastali su kako bi se pomoglo deci i mladima nezaposlenih roditelja da se lakše integrišu u informaciono društvo u kome, prema podacima organizacije „Child Trends”, čak 79% dece od tri do 17 godina upotrebljava računar, a 59% internet.

„Za generacije rođene posle 2000. godine kaže se da su „digital native” i da se rađaju sa poznavanjem jezika digitalnih tehnologija. U takvom okruženju teško će se snaći onaj ko nije imao ni priliku da upotrebi računar. Cilj akcije je da omogućimo svakom detetu jednaku šansu i priliku da komunicira sa mašinama, a to je verovatno jedina super-moć koja može biti naučena”, zaključila je Ketrin Simon, direktorka „Namics” kancelarije u Beogradu.

Mališani će, u zavisnosti od uzrasta i interesovanja, moći da se opredele za „Scratch” – kurs namenjen deci od prvog do četvrtog razreda osnovne škole, „AppInventor” – koji će pohađati đaci od petog do sedmog razreda i „Web programiranje” – namenjeno uzrastu od sedmog razreda osnovne do drugog srednje škole.

„Najmlađi polaznici imaće priliku da nauče kako da izrađuju animacije i igrice. Oni malo stariji na kursu „AppInventor” savladaće pravljenje aplikacija za pametne mobilne telefone i tablete, dok će naši najstariji polaznici izrađivati konkretne elemente veb sajta i videti kako se sajtovi menjaju u trenucima dok se kucaju nove linije koda”, naveo je Popeskov.

Prijave za „Junior. Labs. Namics. – Programiraj svoju budućnost” besplatne kurseve moguće su putem formulara na sajtu „Kliker centra” http://klikercentar.rs. Po završetku prijava biće formirane grupe, a deca će biti obaveštena o početku održavanja kurseva.