Phanteks PH-TC12DX

Ovo je odličan kuler iz srednje kategorije koji je namenjen onima koji nisu opterećeni time da moraju imati najskuplji i najbolji kuler koji se može kupiti. Odlične performanse i tih rad ga svrstavaju rame uz najpopularnije modele iz iste klase.

Phanteks je relativno novo ime kada su u pitanju proizvodi za hlađenje komponenti, barem u poređenju sa nekim najpoznatijim proizvođačima, međutim, već od samog starta je privukao dosta pažnje stvarno izuzetnim modelima kulera. Mi smo već isprobali njihov flagship model Phanteks PH-TC14PE koji je i jedan od najboljih vazdušnih kulera koji se mogu kupiti, a na red dolazi i mlađi brat, PH-TC12DX koji je manjih dimenzija, ali i dalje veoma interesantan pošto koristi sve ono što smo već mogli da vidimo. Jedna stvar je sigurna, a to je da su uobičajeni favoriti kada se bira kuler za procesor dobili jaku konkurenciju, kao i to da se konačno svi ti modeli mogu kupiti i kod nas.

Ključne karakteristike

  • Odlične performanse hlađenja
  • Kompatibilnost sa svim aktuelnim AMD i Intel procesorima

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Procesor: Intel LGA LGA 2011/115X/1366/775, AMD FM1/FM2/AM3+/AM3/AM2+/AM2
  • Dimenzije: 126 x 107 x 157mm (samo hladnjak 126 x 57 x 157mm)
  • Materijal: aluminijumska rebra, bakarna osnova i heat-pipe cevi (četiri cevi prečnika 6mm)
  • Ventilator: 2x 120mm, UFB (Updraft Floating Balance) Bearing, 600 – 1800 RPM ± 10%, 23 – 68.5, 21.9 – 27.6 dB(A)
  • Težina: 6060g (hladnjak), 880g sa dva ventilatora

Phanteks PH-TC12DX

Prvo što vidimo je da je hladnjak crvene metalik boje, a u ponudi su još i crna, srebrna i plava varijanta, što će obradovati entuzijaste i modere. U pakovanju stiže dosta toga: svi mogući adapteri za montažu na aktuelne AMD i Intel platforme kao i dva ventilatora (okvir bele boje a pera u crvenoj koja se slaže sa bojom hladnjaka). Tu je naravno i termalna pasta koje ima za više korišćenja, tako da je sve što je potrebno za instalaciju i korišćenje već tu. Ovaj model ima karakterističan hladnjak tower tipa, stim što malo boljim zagledanjem vidimo da se u stvari radi o dva odvojena hladnjaka koji su spojeni heat-pipe cevima. Hladnjaci su aluminijumski, poniklovani i sa po 49 rebara koja su gusto raspoređena.

Osnova kulera je, baš kao i četiri heat-pipe cevi koje su savijene u oblik slova U, od bakra, stim što su poniklovani pa je izostala uobičajena bakarna boja. Heat-pipe cevi ima ukupno četiri (prolaze kroz osnovu) i prečnika su 6mm. Kvalitet izrade i završne obrade je dobar, ali ne u rangu PH-TC14PE modela koji je iz više kategorije. Proizvođač je uradio odličan posao što se tiče uputstva, tako da neće biti problema oko montaže ako se pažljivo prate koraci. Ventialtori se vrlo lako fiksiraju za hladnjak, najbolje u push-pull konfiguraciju, a tu su i gumirane stope i odbojnici koji će pomoći da se vibracije, a samim tim i buka svedu na minimum. U pitanju su inače 120mm ventilatori sa Updraft Floating Balance ležajima, koji se okreću od 600 do 1800 puta u minuti, pri čemu je maksimalan protok vazduha 68.5CFM-a a buka 27.6dBA, što uopšte nije mnogo. Za napajanje se koriste standardni 3-pinski konektori, dok je na raspolaganju i jedan PWM Y kabl ukoliko to više odgovara.

Rezime

Ovaj Phanteks kuler koristi P.A.T.S (Physical Antioxidant Thermal Shield) i C.P.S.C (Cold Plasma Spraying Coating Technology) koje utiču na efikasnije hlađenje, kao i MAFO (Maelstrom Air-Fort Optimization) sistem kod ventilatora, što smo sve već mogli da vidimo kod skupljeg modela PH-TC14PE. Performanse nas nisu ni malo razočarale i radi se o odlično izbalansiranom kuleru koji bez problema može da stane u prvih pet modela srednje kategorije. Zbog svega što smo videli, sledi preporuka za sve one koji traže pouzdan i kvalitetan kuler za koji će biti dobar i u slučaju malog overkloka.

Conclusion

This Phanteks cooler uses P.A.T.S (Physical Antioxidant Thermal Shield) and C.P.S.C (Cold Plasma Spraying Coating Technology) that affect the efficient cooling and MAFO (Maelstrom Air-Fort Optimization) fan system, already seen in more expensive PH - TC14PE model. We were not disappointed by performance, and it is a well-balanced cooler that deserve place among the top five models of mid-size category. We recommend this model to those seeking for a reliable and high quality cooler, which will be good in the case of a small overclock.

Preporučena cena (uključujući PDV, novembar 2013.): 55€

BoostLogic PC ustupio: Phanteks PH-TC12DX
maloprodaja: BoostLogic PC, Maršala Birjuzova 13/13a, telefon: 011/3285949
zvanični sajt: boostlogicpc.com