Ozbiljan projektor za ozbiljnu zabavu – BenQ 4K HDR!

Kad deca nisu besna, ni kuća nije tesna, kaže stara poslovica, a ako je već sve tako kako izreka zbori onda ima prostora i za jedan dobar projektor u toj kući, čisto da sve bude multimedijalno. Mi toplo preporučujemo TK800 – vrhunski 4K HDR projektor kompanije BenQ koji čuda čini sa pokretnim slikama, fotografijama i multimedijom poslednje generacije. On je najbolji od najboljih i najisplativiji poređeno sa funkcijama koje donosi. Prostije rečeno, on je praznik za svaki dom gde se vole filmovi, slike, igrice i gde se ceni prava zabava.

Ono što odmah TK800 izdvaja od drugih projektora iz iste kategorije je njegov moderan dizajn i besprekorna izrada. Za kostur je upotrebljena aluminijumska konstrukcija (koja u odnosu na čeličnu ima znatno manju težinu) dok je kućište napravljeno od vrhunske plastike otporne na sve spoljne uticaje. Ista je veoma jednostavna za održavanje, a ono što je posebno zanimljivo je da se vremenom ne haba i ne bledi. Sa druge strane kompletnu elektroniku potpisuju najveći igrači u svetu projekcije slike što unapred puno govori o kvalitetu ovog projektora. Njegovu osnovu konkretno čini DLP sistem poslednje generacije kome je maksimalna operativna rezolucija podešena na 1920×1080 dpi (uz punu podršku za 4K2K XPR kvalitet slike). Osvetljenje je fiksirano na 3000 ANSI lumena i to pri maksimalnom kontrastu od 10000:1 čime je BenQ odlučio da i u prostorijama sa više svetla slika bude kristalno jasna i čista.

Benq

Od ostalih hardverski bitnih karakteristika TK800 projektora ističemo njegov objektiv (F = 1.94 – 2.06, f = 15.57 – 18.67 mm) zahvaljujući kom slika ima ogromnu dijagonalu na platnu i naravno zavidan nivo oštrine i dubine. Format slike kod ovog projektora je podešen na 16:9 mada smo mi očekivali da će proizvođač sa ovakvim rešenjem ispratiti novi trend od 16:10 ali to očito ostaje za modele koji tek dolaze. Prema specifikacijama radni vek lampe TK800 projektora je oko 8000 radnih časova u Eco modu, što je primera radi daleko bolje od većine konkurentskih rešenja iz iste klase – to je još jedna od velikih prednosti jer lampa pri zameni čini više od 30% ukupne cene projektora. Po pitanju konektivnosti TK800 može da se takimiči sa najboljim multimedijalnim projektorima na tržištu, ali ostaje žal što nije opremljen Wireless konekcijom jer bi ga ista učinila još komfornijim i fleksibilnijim u radu.

Benq

Kako bi sve bilo na nivou TK800 u paketu dolazi sa odlično osmišljenim OSD grafičkim okruženjem u kom bi se apsolutno svako snašao (čak i početnici). Nama su se posebno dopale mogućnosti brzog podešavanja kvaliteta slike i opacija lakog upravljanja sadržajem sa bilo kog izvora. Došli smo i do ključnog dela, a to je pogađate – kvalitet slike. Isti je na najvišem mogućem nivou i to nisu samo reči pukog posmatrača već proverenih Altona i kolor testova. Prema njima prirodnost boja je u samom vrhu što se isto može reći i za detaljnost i oštrinu. Čak i da sud testova stavimo po strani i prepustimo sve golom oku – u modernim SF i akcionim filmovima će se videti maksimalna dominacija TK800 projektora, tj. razlika u kvalitetu prikaza, reprodukcije boja i detaljnosti poređeno sa bilo kojim rešenjem iz istog cenovnog ranga. Grafika i 3D objekti su nestvarno dobro prikazani tako da ovaj projektor može dobro da dođe i arhitektama, ali i modelarima. Zbog brze promene sličica TK800 je i više nego korektna zamena za profi gejming projektore.

Benq

Suma sumarum – ko voli filmove i želi da u njima uživa u visokim rezolucijama sa prirodnim bojama i maksimalnom oštrinom i detaljnošću od TK800 projektora teško da će naći nešto bolje bar kada se poredi odnos cena-performanse. Odlično izbalansirane tehnološke inovacije, izuzetno visok kvalitet slike i intuitivni OSD svakako su njegove glavne prednosti i karte na koje on igra. Lako se montira, jednostavno održava i ozbiljno dobro radi posao. Sve preporuke!

Benq

Cena (sa PDV-om): 177.990,00 dinara

Kontakt: List