Noviteti kompanije Sony predstavljeni na sajmu IFA 2015

Na ovogodišnjem IFA sajmu potrošačke elektronike u Berlinu, koji će se održati od 4. do 9. septembra, kompanija Sony će predstaviti novu seriju proizvoda koji u pravom svetlu predstavljaju kreativnost i tehnološku domišljatost ovog japanskog proizvođača.

Pred zvanično otvaranje sajma IFA, kompanija Sony održala je konferenciju za novinare na kojoj je predsednik i generalni direktor kompanije Kazuo Hirai, predstavio brojne inovacije iz oblasti zvuka visoke rezolucije (Hi-Res), mobilnih uređaja, televizora, kao i novitete iz segmenta digitalnih fotoaparata i kamera.

„Verujem da još uvek postoji veliki potencijal za inovacije u segmentu potrošačke elektronike, a to je dodatni podstrek da nastavimo da razvijamo unapređene uređaje koji poboljšavaju kvalitet vašeg života i pružaju vam wow iskustva“, istakao je ovom prilikom Kazuo Hirai, predsednik i generalni direktor kompanije.

Zvanično press saopštenje

4K BRAVIA

Sony S80C

Kompanija Sony će takođe predstaviti i seriju 4K BRAVIA televizora, uključujući i modele X90C od 65 i 55 inča, najtanje LCD televizore na svetu sa približno 4,9mm debljine u najtanjem delu. Među ovogodišnjim novitetima je i model X91C sa dijagonalom od 75 inča i debljinom od 15mm, kao i modeli zakrivljenih 4K LCD televizora, S85C i S80C (od 65 i 55 inča) koji omogućavaju korisnicima da zarone u svet zapanjujućih vizuelnih elemenata. Svaka od ovih serija predstavlja veliki korak napred u pogledu jasnoće, boje i kontrasta zahvaljujući ugrađenom 4K X1 procesoru, dok Android platforma omogućava do sada neviđen pristup raznovrsnom sadržaju uz intuitivno korišćenje i neprevaziđenu integraciju sa pametnim telefonima.

Kompanija Sony je takođe započela partnerstva sa servisima za prenos snimaka kao što je Amazon Video kako bi pružila korisnicima više sadržaja u HDR (High Dynamic Range) formatu, koji prikazuje dublje nijanse crne boje, najvetlije bele i bogatiju paletu boja nijanse tonova. Opremljen jedinstvenom Sony X-tended Dynamic Range tehnologijom koja proizvodi neuporedivi kontrast, serija 4K BRAVIA ostvaruje pun potencijal HDR vizuala kao nijedan televizor do sad.

Serija Hi-Res audio uređaja

Sony CAS-1

Nova serija slušalica zvana h.ear (izgovara se kao engleska reč „hear“), kao i novi Walkman modeli, obogatiće svet korisnika impresivnim zvukom visoke rezolucije, kao i jednostavnim i elegantnim dizajnom upečatljivih boja. Ovi uređaji vam nude uživanje u superiornom zvuku visoke rezolucije, ali i mogućnost da istovremeno pokažete svoj modni stav.

U ponudi serije h.ear su slušalice sa trakom za glavu i slušalice za unutrašnjost uha (bubice). Modeli h.ear on (sa trakom) ističu se modernom i nenametljivom formom i gotovo neprimetnim spojevima između nosača i slušalice. Jednostavniji dizajn u u odnosu na konvencionalne slušalice, čini ih još elegantnijim i omogućava udobno prijanjanje na uši. Takođe, modeli iz serije h.ear in NC su ujedno i prve Hi-Res slušalice za unutrašnjost uva na svetu sa funkcijom za digitalno potiskivanje buke koja omogućava uživanje u neverovatno bogatom iskustvu slušanja u pokretu. Ove slušalice će biti u ponudi uz novi model Walkman uređaja NW-A25HN, koji i sam poseduje funkciju za digitalno potiskivanje buke, tako da će zajedno stvarati revolucionarno iskustvo slušanja, bez dodatnih teškoća.

Sony NW-A25HN

Osim toga, Sony uvodi u ponudu NW-ZX100HN Walkman, najnoviji model iz ZX serije koji može da se pohvali reprodukcijom Hi-Res zvuka do 45 sati, a pritom je izuzetno lako prenosiv. Ovaj uređaj takođe odlikuje funkcija za digitalno potiskivanje buke i biće u prodaji sa odgovarajućim Hi-Res slušalicama sa pomenutom fukcijom.

Sony je predstavio i brojne druge uređaje iz svoje ponude u okviru proširenja linije Hi-Res audio uređaja. Među njima je CAS-1 audio sistem, čije kompaktno telo krije njegovu snagu i zvučnost, bilo da se koristi sa zvučnicima ili slušalicama. Ovaj audio sistem proizvodi neverovatno pun zvuk, čak i kada je postavljen u ograničen prostor kao što je površina desktop računara. Osim njega, tu je i novi model RSX-GS9 audio plejera za automobil, kao i drugi proizvodi koji zaokružuju odličnu ponudu Hi-Res uređaja kompanije Sony na IFA sajmu.

Digitalni fotoaparati i kamere

Najnoviji modeli iz Sony ponude u segmentu digitalnih fotoaparata i kamera su najavljivani RX100 IV i RX10 II, dva moćna dodatka Sony Cyber-Shot seriji digitalnih fotoaparata, koji amaterskim fotografima donose nove opcije — do sada dostupne samo profesionalcima! Oba modela imaju opciju izuzetno usporenog snimanja (do 40x) sa brzinom okidanja 250, 500 ili 1000 kadrova po sekundi u formatima od 50p ili 25p, što vam omogućava da video zapisom ovekovečite sve nezaboravne trenutke. Modeli RX100 IV i RX10 II poseduju i i Exmor RS senzor, prvi CMOS senzor tipa 1.0 sa unapređenom obradom signala i ugrađenim DRAM memorijskim čipom. Senzor Exmor RS omogućava izuzetno brz okidač bez distorzija sa maksimalnom brzinom od 1/32000s, kao i mogućnost snimanja u visokoj 4K rezoluciji.

Još jedna novina iz serije fotoaparata punog formata bez ogledala je α7R II uređaj koji nudi tri dimenzije rezolucije sa 42.4 aktivna megapiksela, osetljivosti do ISO 102400 i brzine autofokusa do novih granica, a sve to zahvaljujući senzoru Exmor R, prvom CMOS senzoru punog formata sa pozadinskim osvetljenjem. Ovaj senzor se takođe može pohvaliti fokalnim poljem od 399 tačaka detekcije autofokusa – što je najšira pokrivenost autofokusa na senzoru punog formata – čime se omogućava neverovatno responzivan Fast Hybrid autofokus. Model α7R II je opremljen i stabilizacijom slike po pet osa i omogućava da zabeležite 4K video snimke na internoj memoriji očitavanjem pune rezolucije bez spajanja piksela.

Gejmerski i mrežni servisi

Project Morpheus, sistem za virtuelnu realnost kompanije Sony Computer Entertainment, donosi novu dimenziju vizualnog iskustva na poznatoj konzoli PlayStation 4 predstavljajući budućnost gejmerske industrije. Jednostavnim stavljanem VR seta za glavu, korisnik će uroniti u novi virtuelni svet od 360 stepeni. Pokreti igrača se precizno prate, a okretanjem glave igrača, potpuno prirodno i intuitivno se rotira i slika u realnom vremenu. Opremljen OLED ekranom od 5,7 inča sa rezolucijom 1920xRGBx1080 i mogućnošću prikazivanja slika brzinom od 120 kadrova u sekundi, sistem Project Morpheus stvara neverovatno jasne i realistične vizuale i postiže osećaj prisustva koji pomera granice igre. Ovaj uređaj će biti u prodaji u prvoj polovini 2016. godine.

Life Space UX

Sony će predstaviti uređaje iz napredne Life Space UX linije, među kojima je i kockasti prenosivi projektor ultra kratkog dometa, koji projektuje sliku veličine od 20 do 50 inča, uprkos kompaktnom telu od samo 10 cmm, a pritom se veoma jednostavno montira na sto ili zid. U okviru ove inovativne serije Sony donosi i Symphonic Light zvučnik, svetleći uređaj koji će ispuniti svaku prostoriju kristalno čistim zvukom. Oba uređaja odlukuje unapređeni dizajn i predviđeni su za izlazak na tržište tokom sledećeg proleća.

Program ubrzanja plasiranja na tržište

Program ubrzanja plasiranja na tržište je interni start-up sistem inkubacije kompanije Sony koji ima za cilj da ubrza i pokrene nove poslovne ideje koje prevazilaze postojeće poslovanje organizacije. Ovaj program je izvor start-up projekata kao što je pametan uradi-sam paket MESH, FES Watch, Qrio Smart Lock, HUIS REMOTE CONTROLLER i wena wrist. Ovi uređaji će prvi put biti zajedno predstavljeni na sajmu IFA 2015.