Novi Sony telefoto fiksni objektivi i blic sa radio kontrolom

Za korisnike fotoaparata sa zamenjivim objektivima iz popularne Sony E-mount serije sada su u ponudi još dva nova Sony objektiva. Model SEL100F28GM dolazi iz premium linije G Master– u pitanju je FE 100mm F2.8 STF GM OSS srednji telefoto fiksni objektiv punog formata, sa jedinstvenim STF (Smooth Trans Focus) dizajnom koji obezbeđuje fantastičan bokeh efekat. Drugi novitet je kompaktan i lagan FE 85mm F1.8 srednji telefoto fiksni objektiv (model SEL85F18) namenjen, pre svega, hobistima koji žele da zabeleže živopisne portrete.

Sony

Takođe, predstavljen je i novi moćni kompaktni blic (model HVL-F45RM) sa opcijom bežične komunikacije putem radio kontrole, idealan za profesionalno fotografisanje uz Sony α7 fotoaparate punog formata.

FE 100mm F2.8 1i STF GM OSS telefoto fiksni objektiv

Ovaj model je posebno kreiran da istovremeno proizvodi jedinstven bokeh efekat i zadržava izuzetan nivo rezolucije koji odlikuje celu seriju Sony G master objektiva, čineći ih moćnim alatom za portretiste, modne fotografe, fotografe prirode ili venčanja.

Sony

Unapređena optička struktura, sa blendom sa 11 krilaca i jedinstvenim optičkim elementom za apodizaciju, odgovorna je za impresivne defokusirajuće mogućnosti objektiva. Nalik filteru neutralne gustine koji povećava gustinu u pravcu ivica, element za apodizaciju kreira prelepi prelaz iz izoštrenih do nefokusiranih delova slike, kreirajući meki i glatki bokeh efekat koji daje fotografiji dubinu i dimenziju. Na taj način, subjekti su istaknuti naspram nenaglašenih elemenata u prednjem i zadnjem planu, pa je rezultat fotografija prijatnija na oko. Dizajn objektiva obezbeđuje i apsolutno umanjenje efekta vinjete, za optimalni kvalitet slike.

Sony

Osim toga, model SEL100F28GM podržava i autofokus sa detekcijom kontrasta i autofokus sa detekcijom fokalne ravni 2 , a poseduje i veoma precizan i tih SSM (Super Sonic Motor) sistem za izuzetno brze i precizne performanse autofokusa. Ugrađeni prsten za makro uvećanje pruža mogućnost zumiranja i do 0,25 puta, a na raspolaganju su i Optical SteadyShot stabilizacija slike, prilagodljivi taster za zadržavanje fokusa, AF/MF prekidač i prsten za blendu. Ovaj model odlikuje i otpornost na prašinu i vlagu.

FE 85mm F1.8 srednji telefoto fiksni objektiv

Model SEL85F18 je veoma praktično, lagano i kompaktno rešenje za korisnike različitih Sony fotoaparata, od profesionalaca do entuzijasta koji prvi put prelaze na fotoaparat APS-C ili punog formata. Zahvaljujući žižnoj daljini od 85mm i velikoj blendi, ovaj model pruža impresivne, izoštrene portrete sa mekim defokusiranjem pozadine.

Novi fiksni objektiv odlikuje kružna blenda sa 9 krilaca koja daje gladak bokeh efekat koji deluje prirodno, kao i dvostruki linearni motor za brzo, precizno i tiho fokusiranje. Među korisnim opcijama izdvajaju se taster za zaključavanje fokusa koje može biti prilagođen i pridodat funkcijama tela kamere, kao u slučaju popularne funkcije Eye-AF, zatim responzivni prsten za fokusiranje i AF/MF prekidač. Ovaj uređaj je takođe otporan na vlagu i prašinu.

Blic HVL-F45RM sa radio kontrolom

Novi dodatak Sony blicevima je model HVL-F45RM sa radio kontrolom, koji predstavlja kompaktno profesionalno rešenje u kombinaciji sa već dostupnim bežičnim daljinskim upravljačem FA-WRC1M i prijemnikom FA-WRR1.

Novi blic je dizajniran sa zamišlju da upotpuni kompaktne fotoaparate iz E-mount serije, uključujući α7 modele punog formata, proizvodeći maksimum osvetljenja poput bliceva GN45 5 . Time se obezbeđuje dovoljno osvetljenje čak i prilikom odbijanja svetlosti blica o zid ili HSS (high-speed- sync) blica. Radio kontrola daje priliku da se uređaj koristi kao predajnik ili prijemnik na daljini do 30m 6 , što ga čini idealnim rešenjem za kreativnu rasvetu sa više bliceva. Takođe, za razliku od optičkih bliceva, blicevi sa radio kontrolom ne zahtevaju direktnu liniju optičke vidljivosti da bi pravilno funkcionisali, a takođe umanjuju uticaj jarkog sunčevog svetla na prenos i kontrolu signala.

Baterija ovog blica traje do 210 okidanja, a omogućeno je i vertikalno naginjanje za 150 o , kompletna horizontalna rotacija od 360 o , kao i donje naginjanje za 8 stepeni. Na raspolaganju je i novi, veliki LCD ekran sa odličnom osvetljenošću i vidljivošću, LED svetlo, dizajn otporan na prašinu i vlagu 7 i unapređen meni nalik na one iz najnovijih Sony foto sistema.