Novi MacBook Pro 13.3 računari (2016) – brži, lepši i snažniji

U oktobru prošle godine kompanija Apple je predstavila nove MacBook Pro računare, kompletno redizajnirane, sa vrhunskim i maksimalno optimizovanim hardverom, kao i novom macOS platformom koja donosi preko 250 novih funkcija sa kojima korisničko iskustvo dobija na jednoj novoj dimenziji. Potencijalni kupci mogu da biraju između modela dijagonale ekrana od 13.3 inča i dijagonale ekrana od 15.4 inča, što je bio slučaj i u prethodnim generacijama. Sa druge strane novi MacBook Pro računari su sada dostupni u dve boje: Silver i Space Gray, poseduju Touch Bar i dolaze sa daleko bolje rešenom tastaturom i velikim Force Touch trackpad-om. Zvučni sistem je daleko bolji od onih viđenim na ranijim modelima, a i Retina ekrani na ovim mašinama su moćniji, znatno svetljiji, sa još prirodnijom reprodukcijom boja i neverovatnom detaljnošću. U nastavku ovog teksta fokus ćemo staviti na manje modele, odnosno na rešenja dijagonale ekrana od 13.3 inča čija je popularnost toliko velika da Apple realno od njih može da očekuje daleko bolju prodaju poređeno sa većim mašinama.

Apple MacBook Pro 13.3

Vizuelno posmatrano ovo su najlepši MacBook Pro trinaestoinčni računari ikada napravljeni od strane kompanije iz Kupertina. Vrhunski aluminijum posebnih performansi, besprekorna završna obrada i jednostavnost u pristupu čine ove računare apsolutno jedinstvenim i posebnim. Svakom detalju je posvećena ogromna pažnja i to ne samo da se vidi kada se računari otvore, već se oseti i pod prstima kada se isti uzmu u ruke. Space Gray model, bar po našem mišljenju izgleda neznatno lepše, a to je ujedno i nova boja u Mac svetu, atraktivna, sa posebni efektom na potencijalne kupce – setimo se samo ogromnog uspeha Space Gray iPad tableta i iPhone telefona. Od fizičkih noviteta tu su još ogroman Force Touch trackpad koji dominira ispod tastature, kao i tastatura sa novim mehanizmom otpora, plićim hodom tastera i boljim pozadinskim osvetljenjem. Za razliku od petnaestica o kojima ćemo uskoro pisati manji MB Pro računari dolaze i sa Touch Bar-om i bez istog i među njima postoje značajne razlike u odnosu sa modele sa Retina ekranom od 15.4 inča. Za sada u Apple-ovoj ponudi su jedan MB Pro računar sa Touch Bar-om i dva bez Touch Bar-a.

Apple MacBook Pro 13.3

Novi MacBook Pro 13.3 računar bez Touch Bar-a je kreiran za umereno zahtevne korisnike i to se jasno vidi po njegovoj konfiguraciji. Osnovu mu čini dvojezgarni Core i5 procesor (2.0GHz, opciono dvojezgarni Core i7 na 2.4GHz), 256GB fleš storidža (opciono maksimalno do 1TB SSD) i 8GB LPDDR3 radne memorije na taktu od 1866MHz. Ovaj računar je moguće naručiti i sa maksimalno 16GB radne memorije sa kojom postaje za nekih 30% do 35% brži.

Apple MacBook Pro 13.3

Za grafiku na ovom modelu brine se Intel Iris 540 GPU koji je integrisanog tipa i koji sasvim solidno obavlja posao. Konkretno u kombinaciji sa Retina ekranom (2560x1600 dpi) ovaj grafički podsitem omogućava sasvim komforan rad sa multimedijom, grafikom i 3D objektima poslednje generacije. Rešenja sa Touch Bar-om su pravi profesionalci. Oba dostupna modela dolaze sa dvojezgarnim Core i5 procesorom na radnom taktu od 2.9GHz, 8GB LPDDR3 memorije na frekvenciji od 2133MHz i 256GB, odnosno 512GB fleš storidža. Ove računare moguće je takođe opciono naručiti sa Core i7 procesorom, 16GB radne memorije i većim skladišnim prostorom (maksimalno 1TB SSD). Grafički podsistem na ovim modelima drastično je bolji, a nosi ga takođe integrisani Intel-ov GPU - Intel Iris 550. Sa ovim GPU-om bez ikakvih problema moguće je obrađivati kompleksniju grafiku i raditi ozbiljan editing HD video sadržaja, ali i više od toga. Idealan je za rad sa slikama u foto editorima i obradu kompleksnih 3D objekata. Za građevince, fotografe, dizajnere i arhitekte, ovo je zaista dobra grafika upakovana u kompaktni računar.

Apple MacBook Pro 13.3

Konektivnost je svakako jedna od jačih strana novih MacBook Pro računara dijagonale ekrane od 13.3 inča. Svi dostupni modeli imaju Wi-Fi (802.11ac) i Bluetooth (Bluetooth 4.2) konekcije po poslednjim standardima, dok se za žičnu interaktivnost u slučaju rešenja bez Touch Bar-a brinu dva USB-C porta, odnosno četiri u slučaju modela sa Touch Bar-om. Isti su zaduženi kako za transfer podataka, tako i za punjenje baterija, ali i za povezivanje sa raznoraznim nosačima slike i zvuka. Inače, baterija na svim novim/dostupnim 13.3 modelima donosi radnu autonomiju od 10 časova i veoma brzo se puni po pražnjenju – za nešto manje od sat vremena baterija na ovim računarima se napuni u full-u i spremna je za novi ciklus od 10 časova. Ako se kontrast smanji za nekih 30% (veoma malo se gubi na kvalitetu slike) broj radnih časova se poveća za dodatnih 4h-5h!

Na modelima sa Touch Bar-om isti je svakako najveća atraktivnost, a generalno radi se o posebnom fizičkom dodatku sa displejnom na sebi na koga je moguće izvesti prečice iz bilo kog programa/aplikacije ili upravljati nekom funkcijom. Snaga i moć ovog dodatka najbolje se vide u radu sa foto i video materijalima, kao i prilikom obrade grafike. Ovaj zanimljivi dodatak generalno je promenio pristup u načinu korišćenja aplikacija, ali i doneo daleko viši nivo funkcionalnosti u svakodnevnom radu i interakciji sa računarom.

Iako im je cena papreno visoka novi MacBook Pro 13.3 računari su apsolutno posebni i jedinstveni. Najbrži i najmoćniji do sada, sa sjajnim funkcijama i moćnim Touch Bar-om ovi računari redefinišu dosadašnji način korišćenja računara i pružaju niz neverovatnih mogućnosti koje klasični PC računari nikada (ili teško da mogu) neće imati. Za 30% su brži i grafički superiorniji u odnosu na prethodnu generaciju mašina, a dodatnu vrednost im daje i značajno svetliji Retina ekran, koji nema alternativu u prikazu multimedije, grafike i 3D objekata, bar ne trenutno. Ko traži savršen računar dijagonale ekrana od 13.3 inča bolja rešenja od novih MB Pro 13.3 računara neće naći – jednostavno, ovi notebook-ovi su savršeni u svakom pogledu!

Cena (sa PDV-om): od 226.990,00 dinara

Kontakt: iStyle