Novi Kaspersky Safe Kids: Fleksibilnost za decu, saveti za roditelje

Kompanija Kaspersky Lab je pomoću novih opcija za IOS i Android platforme upotpunila svoje bezbednosno rešenje kako bi zaštitila decu od digitalnih pretnji. Sada, deca mogu daljinski da traže dozovlu od roditelja za pristup nedostupnim sajtovima ili aplikacijama uz pomoć samo jednog klika, dok roditelji primaju korisna obaveštenja kada Kaspersky Safe Kids detektuje opasne situacije.

Kaspersky Safe Kids

Roditeljima se ovi saveti prikazuju u vidu komentara u okviru Kaspersky Safe Kids podešavanja, kao i u izveštaju o internet aktivnostima deteta na My Kaspersky portalu. Korisne informacije se takođe mogu pojaviti kao deo hitnog obaveštenja na mobilnom uređaju roditelja, ukoliko, na primer, dete pokušava da pristupi stranici iz kategorije koje su roditelji blokirali (stranice sa neprikladnim jezikom).

Kaspersky Safe Kids

Rezultati ankete koju je sprovela kompanija Kaspersky Lab, zajedno sa kompanijom B2B International, pokazuju da jedan od tri roditelja oseća da ne može da kontroliše ono što njegova deca vide i rade na internetu. Uprkos postojanju alata koji uključuju roditeljsku kontrolu, roditelji ponekada ne znaju kako da reaguju na onlajn ponašanje svoje dece. Na primer, oni ne znaju da li bi trebalo detetu da oduzmu uređaj ako ono pokušava da pristupi stranicama za kockanje. Takođe ne znaju koliko strogi treba da budu prilikom razgovora sa svojom decom u situacijama kada sistem registruje interesovanje za stranice za odrasle.

Savet psihologa koji je integrisan u novu verziju Kaspersky Safe Kids, dozvoljava roditeljima ne samo da adekvatno procene stepen rizika sa kojim su njihova deca suočena, već da promene pristup dečijoj onlajn bezbednosti. Roditelji će dobijati informacije o neprikladnim stranicama i aplikacijama kada se pojave novi sumnjivi kontakti, kada se obavi neka onlajn kupovina, ukoliko je prisutna prekomerna upotreba interneta, kao i u mnogim drugim situacijama.

„Koji god proizvod da razvijamo, uvek težimo da on bude jednostavan za korišćenje i što više intuitivan. Jako je važno da roditelji budu mirni, a deca zaštićena. Želimo da naš proizvod koji štiti decu obezbedi više od čiste tehničke podrške, da bude partner roditeljima. Kaspersky Safe Kids je više od pukog kontrolisanja dečije Internet aktivnosti, mi želimo da pomognemo roditeljima da bolje razumeju zašto se deca ponašaju na određen način i zašto su zainteresovana za određene sadržaje. Verujemo da saveti psihologa ne dodaju samo ljudskost ovom programu, već podižu zaštitu na potpuno novi nivo”, izjavio je Andrej Močola (Andrei Mochola), direktor sektora za krajnje potrošače u kompaniji Kaspersky Lab.

Još jedna karakteristika proizvoda (Android verzija) dozvoljava deci da zahtevaju pristup ograničenim stranicama ili aplikacijama. Ukoliko je roditelj konfigurisao Kaspersky Safe Kids kako bi sprečio dete da koristi određene tipove stranica ili aplikacija, otvoriće se prozor u kome se odbija pristup kada god dete pokuša da ih otvori. Sada, dete može da pošalje zahtev za pristup direktno sa ovog prozora. Ukoliko se roditelj slaže, mogu se dogovoriti oko zahteva klikom na jedno dugme. Za iPhone i iPad, ova funkcija radi samo za veb stranice.

Novi Kaspersky Safe Kids je dostupan na www.kaspersky.com/safe-kids. Nove karakteristike će takođe biti dostupne za Windows i Mac 2017. godine.

Kao dodatak funkcijama koje su opisane iznad, ovo rešenje pomaže roditeljima da budu obavešteni o tome šta njihovo dete radi onlajn, koliko vremena provodi na internetu, koje stranice posećuje, koje igrice igra, sa kim komunicira na društvenim mrežama i gde ide.