Novi AMD Radeon Software - Adrenalin 2019 Edition pomera granice mogućnosti upravljačkog softvera

Kao što je to već postala tradicija u poslednjih pet godina, AMD kraj godine „obeležava“ sa lansiranjem svojih tzv. velikih drajvera. Pod „velikim“ se ne misli na veličinu arhive, već na količinu novotarija koje novi drajveri donose.

Ovogodišnje veliko unapređenje drajvera nosi naziv Radeon Software Adrenalin 2019 edition ili kraće RSA 2019. U odnosu na prošlogodišnju verziju Adrenalin drajvera, AMD je uspeo da kroz niz optimizacija donese ubrzanje performansi svojih GPU-ova u proseku od 15%, što je sjajan vest za postojeće vlasnike Radeon RX grafičkih kartica. Naravno, nivo ubrzanja performansi zavisi od igre do igre.

AMD

RSA 2019 donosi nekoliko ključnih mogućnosti, koje ovaj softverski paket čine jedinstvenim u kategoriji „upravljačkog softvera“, koji je direktno odgovoran za iskorišćavanje mogućnosti ugrađenog hardvera – u konkretnom slučaju grafičke kartice.

AMD

„Radeon Advisors“ je prva mogućnost koja olakšava život korisnicima, pogotovo onim manje iskusnim, tako što kroz analizu performansi u bilo kojoj igri, može da pruži preporuku za podešavanje opcija same igre, zarad postizanja boljih performansi. Takođe, postoji i savetnik koji za svaku igru može da da preporuku za eventualno hardversko unapređenje PC-a, na osnovu poređenja postojećih specifikacija, sa preporukama programera igre.

AMD

„Mobile & VR Streaming“ je druga mogućnost koja nadograđuje popularni ReLive modul i donosi do sada nezamislivu opciju da se na svom mobilnom telefonu ili samostalnom VR uređaju, kao što je HTC Focus, Google Daydream ili Samsung GearVR, igrate VR igara koje može da pokreće samo PC, a ne slabašni mobilni hardver, uz zadržavanje potpune slobode kretanja. Što se tiče strimovanja na telefon ili tablet, AMD Link aplikacija obezbeđuje podešavanje kontrola na telefonu, a omogućava i korišćenje bluetooth adaptera.

Unapređenje energetske efikasnosti i performansi dolazi kroz redizajnirani Radeon WattMan modul, unutar Radeon Softwarea. Kroz pojednostavljenu proceduru kako podizanja frekvencije, tako i obaranja voltaže, ukombinaciji sa Radeon Chill modulom, moguće je podići efikasnost za do 20%, uz zadržavanje odličnih, fluidnih perofmansi.

AMD

FreeSync 2 HDR unapređenja se ogledaju kroz automatsko toniranje i mapiranje HDR slike, uz živopisne boje i izražena kontrast sa izuzetnim detaljima. Trenutno postoji 27 različitih modela monitora koji omogućavaju HDR mapiranje video signala.

AMD

Radeon Overlay je drastično unapređen, te je sada moguće unutar same igre, preko Radeon Overlaya, menjati podešavanja 3D postavki, frekvencije GPU-a i svih ostalih parametara vezanih za performanse, bez potrebe da se gasi igra. Takođe, sada je moguće preko Smartphone AMD Link aplikacije, glasovnim komandama upravljati pojedinim parametrima upravljačkog softvera.

Nove AMD Radeon Adrenalin 2019 drajvere je moguće skinuti za bilo koju Radeon grafičku još iz 2012. baziranu na „GCN“ arhitekturi (od serije HD 77xx, pa do poslednje Vega kartice) sa zvaničnog sajta.

AMD

Još mnogo više detalja o novim Radeon Andrenalin Software 2019 drajverima možete pročitati u ovom sjajnom blogu.

AMD

O tome kako je AMD-ov tim inženjera uspeo u kreiranju mogućnosti strimovanja VR sadržaja čak i na Googleov kartonski VR, pročitajte u ovom blogu.