Nova interaktivna platforma Kaspersky Lab-a za podizanje svesti o korporativnoj sajber bezbednosti

Kompanija Kaspersky Lab objavila je da će od danas biti dostupna njena bezbednosna platforma Kaspersky Interactive Protection Simulation Online (KIPS Online). KIPS Online predstavlja nadogradnju na prethodnu platformu koja je dobila visoku ocenu - KIPS Live offline. Obe verzije ove platforme nude konkretne bezbednosne treninge i najnovije informacije za korporativne menadžere na visokim pozicijama.

Kaspersky Lab

KIPS Online podiže svest o sajber bezbednosti i obezbeđuje najnovije bezbednosne informacije ljudima kojima su one najpotrebnije – višim menadžerima u velikim korporacijama. Zasnovana na 20-godišnjem iskustvu kompanije Kaspersky Lab, platforma Kaspersky Interactive Protection Simulation rešava dva glavna bezbednosna izazova sa kojima se susreće viši menadžment: potrebu za brzim i pravovremenim reagovanjem na bezbednosne incidente i nedostatak vremena.

Slava Borilin, menadžer programa Security Awareness Program u kompaniji Kaspersky Lab, izjavio je: „Svest o korporativnoj sajber bezbednosti zahteva znanje o samim pretnjama, taktikama za sprovođenje napada, kao i načinima za izbegavanje infekcije. Međutim, na najvišim menadžerskim nivoima, najvažniji faktor u brzom i uspešnom odgovaranju na incidente jeste timski rad. Uzeli smo ovo u obzir kada smo započeli rad na KIPS platformi, tako što smo izabrali netradicionalni pristup – koristili smo zabavne igre za edukaciju koje ne oduzimaju više od dva sata vremena. Cilj nije bio da naučimo menadžere o svim mogućim pretnjama, ne želimo da oni zamene bezbednosne stručnjake. Cilj je da KIPS platforma pomogne menadžerima da poboljšaju međusobnu saradnju kako bi u slučaju bezbednosnog incidenta bolje reagovali i umanjili troškove oporavka”.

Zajedničkim trudom do smanjenja troškova oporavka

Prema istraživanju kompanije Kaspersky Lab o korporativnim IT bezbednosnim rizicima, 51 odsto korporacija složilo se sa tvrdnjom da je teško opravdati investicije kada je u pitanju IT bezbednost. U višem menadžmentu, brza i koordinisana reakcija značajno pomaže u smanjenju troškova oporavka, i jedan od glavnih ciljeva KIPS Live i KIPS Online platformi jeste da demonstrira tu sposobnost. Tokom treninga, učesnici imaju zadatak da upravljaju interaktivnom ustanovom, a cilj svakog tima jeste da održi finansijsku stabilnost i izbori se sa sajber bezbednosnim izazovima i pretnjama. Ova interaktivna „igra“ simulira realne pretnje i izazove sa kojima se menadžeri mogu susresti.

KIPS turnir: bezbednosni treninzi na zabavan način

Pre globalnog predstavljanja, kompanija Kaspersky Lab je u decembru 2016. godine organizovala globalni KIPS Online turnir, na kojem su učestvovali korporativni klijenti i mediji iz čitavog sveta. Učestvovalo je 270 timova iz 40 različitih zemalja. Ovo je ujedno bila i glavna proba za KIPS Online platformu, koja je bila veoma uspešna. KIPS Winter Series turnir je poslužio kao pokazatelj da KIPS Online platforma može da aktivira velike timove (od čak nekoliko stotina ljudi) i da ima kapacitet da sprovede u delo cilj kompanije Kaspersky Lab, a to je širenje svesti o korporativnoj sajber bezbednosti.

Dostupnost

KIPS Online i KIPS Live platforme predstavljaju deo programa Security Awareness Training kompanije Kaspersky Lab, i korisnici ih mogu naručiti direktno preko kompanije ili njenih distributera. Da saznate više o platformi Kaspersky Interactive Protection Simulation, posetite veb stranicu kompanije, ili pročitajte detaljan opis na našem blogu. Možete saznati više o KIPS Winter Series turniru na blog postu Jevgenija Kasperskog.