Nokia Mobile – We Were Connecting People

Beograd, 12. april 2018. - Ovogodišnje 11. izdanje Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs domaćoj publici predstaviće čak 98 filmova u 14 programa, u 10 bioskopih sala sa više od 100 gostiju i bogatim programom namenjenim filmskim profesionalcima. Beldocs festival biće održan od 7-14. maja u u sledećim dvoranama: Sava centar, Dom omladine Beograda, Dvorana kulturnog centra Beograda, Dom sindikata, Jugoslovenska kinoteka, Muzej jugoslovenske kinoteke, Muzej savremene umetnosti Beograda, bioskop Fontana, Centar za kulturu ”Vlada Divljan”, Cineplexx Ušće.

REČ SELEKTORA

Mladen Vušurović, osnivač i direktor festivala izjavio je ovim povodom: “Beldocs se nastavlja, vođen velikom ambicijom, za novu viziju u ovih novih narednih 10 godina. Selektori su vredno radili nekoliko meseci, pogledali mnogo filmova, da bismo izabrali 98 filmova u 14 programa koji će biti prikazani na festivalu.“ Selektori ovogodišnjeg Beldocsa Marko Grba Singh i Igor Stanojević, pobrinuli su se za stilsku i tematsku raznovrsnost.

Nokia

Predstavljajući programe ovogodišnjeg Festivala, Marko Grba Singh je izjavio sledeće: “Međunarodni takmičarski program odlikuje raznovrsnost u tematici i stilskom pristupu, kao i savršen balans između velikih, dokazanih autora (Agnes Varda, Abel Ferrara, Claude Lanzmann) i talentovanih, mladih debitanata.

Nokia

U srpskom takmičarskom programu učestvovaće devet filmova, od toga pet svetskih premijera, kao i domaća premijera filma 4 years in 10 minutes (Mladen Kovačević), čija se svetska premijera željno iščekuje naredne nedelje na festivalu Visions du reel u Nionu.

Nokia

Program u staroj Kinoteci je podeljen na tri selekcije Front page (političke i sociološke aktuelne teme), Planet Earth (filmovi vezani za prirodu i antropologiju) i Fireworks (filmovi o ushićujućim ili neverovatnim ljudima i događajima). U programu retrospektiva, gosti festivala su austrijski reditelj Ulrih Zajdl i slovenački reditelj Vlado Skafar. Radi povezivanja zajedničkog kulturnog prostora republika bivše Jugoslavije, ideja festivala je da svake godine jednu retrospektivu posvetimo rediteljima iz tih zemalja. Od ove godine uvodimo novu selekciju radikalnih dokumentaraca i hibridnih žanrova pod nazivom Meteori / Meteors, koja će se održati u video sali Muzeja savremene umetnosti i Novoj kinoteci. Specijalni gost selekcije biće veliki portugalski reditelj Joao Pedro Rodrigues, poznat beogradskoj publici po filmu Ornitolog, prikazanom na FAFu 2016. godine.“

Igor Stanojević ističe da su u koncipiranju selekcije celokupnog festivala, selektori bili vođeni željom da predstave celu raskošnu lepezu svetske dokumentaristike. “Tu će biti globalnih blokbaster naslova poput filma Kedi o istanbulskim mačkama, arthaus senzacije L. Cohen, kao i svega između. Glavni kriterijum bio je kvalitet.

Premda je međunarodni takmičarski program ove godine izrazito jak, kao naročito zanimljiva tema koja prožima nekolicinu filmova nametnulo se odrastanje u filmovima Of Fathers and Sons Talala Derkija, Boli Bana Simona Gilara i Brimstone & Glory Viktor Jakovleskog - odrastanje u plemenskom društvu, odrastanje u ISISu, odrastanje u malom mestu koje se bavi opasnom profesijom pravljenja vatrometa - odrastanja raštrkana po celom svetu koja su vrlo različita, ali na određeni način u svojoj suštini vrlo slična.

Gošća festivala i jedan od najvažnijih dokumentarista današnjice Rut Bekerman nakon pobede u Berlinu, donosi nam film The Waldheim Waltz koja baca novo svetlo na zvaničnu istoriju Evrope. Pored filma Bekerman, u selekciji biografskih dokumentaraca predstavićemo naslove o ljudima koji su već usmerili tok ljudskog društva kroz filmove poput filma Westwood: Punk, Icon, Activist Lorne Taker koji će na Beldocsu imati međunarodnu premijeru, ali i onih koji to još uvek rade poput izraelskog pisca Etgara Kereta.

Program Planet Earth, koji za cilj ima predstavljanje raznolikosti života širom sveta, oličen je u malom filmom small planets Dirka Mantija, koji će na ovogodišnjem Beldocsu imati svetsku premijeru i koji izuzetno efektnim konciznim vinjetama uspeva u tome da nam prenese kolorit svih mikrokosmosa Zemlje. “ Marija Vukić, urednik programa Beldocs Human Rights, ističe da se ovim programom, Festival pridružuje obeležavanju 70 godina od potpisivanja Deklaracije o ljudskim pravima.

“Shodno programskoj koncepciji, selektovali smo filmove koji tretiraju teme kao što su genocid, trgovina ljudima i smrtna kazna. Pored filmskih projekcija i razgovora sa autorima nakon prikazivanja filmova, organizovacemo i 3 moderirane panel diskusije na gore navedene teme. Osnovni cilj ovog programa je da podstakne javnost na promišljanje, na zauzimanje kritičkog stava i spremnost pojedinca i drustva da zločin protiv čovečnosti prepozna i na njega reaguje.“ 

Đorđe Marković, reditelj filma “Poslednja avantura Kaktus Bate”, čiji film svečano otvara festival u Sava centru 7. maja, sa filmom Slatko od Ništa, Borisa Mitića, ovom prilikom je izjavio: “Izuzetno mi je drago da će moj film Poslednja avantura Kaktus Bate zajedno sa Borisovim otvoriti Beldocs festival, izjavio je tim povodom Đorđe Marković, autor ovog ostvarenja. “To je moj debitantski film u produkciji Tuna Fish Studija iz Beograda i uz pomoć Media Fonda i Filmskog Centra Srbije. Hrvatski kooproducent je Nukleus film iz Zagreba. Tema filma je drugi svetski rat i misteriozna sudbina jednog strip crtača iz tog vremena. Kroz narativ filma će nas voditi Aleksandar Zograf jedan od naših najbitnijih strip autora.”

INDUSTRY PROGRAM

Ovogodišnji industri program, kao i lane, okupiće brojna imena dokumentaristike, koji će u okviru Beldocsa razmenjivati svoja profesionalna iskustva. Šef ovogodišnjeg Industry programa je M. Đem Uztufekći koji kaže da će Beldocs in Progress biti najznačajniji deo ovog programa. “Beldocs in Progress (BIP) je platforma za predstavljanje domaćih dokumentarnih filmova u fazi razvoja filmskim profesionalcima iz Srbije i inostranstva. Cilj je da se se omogući podrška produkciji, post-produkciji, distribuciji, zastupljenosti srpskih dokumentarnih filmova na filmskim festivalima, televizijama i VOD platformama, u vidu predstavljanja projekata urednicima programa festivala, agentima prodaje, distributerima, urednicima televizijskih stanica i potencijalnim ko-producentima i novčane podrške. Ove godine nagrade su: 2.000 EUR of Filmskog centra Srbije i 4.000 EUR od producentske kuće „Living Pictures“.