NJOY Totek 2.1 sistem zvučnika

Još jedan u nizu brojnih 2.1 modela zvučnika koje smo isprobali, ovom prilikom je to kompanija NJOY i model Totek. Relativno kompaktnih dimenzija i ukupne snage 10W, pruža dovoljno toga za uloženi novac da bi opravdao cenu.

NJOY Totek je još jedan od brojnih 2.1 zvučnih sistema koji su sve popularniji. Po odličnoj ceni se mogu naći sasvim dobri zvučnici koji dolaze u konfiguraciji sa dva satelita i jednim subwooferom, od čega najčešće profitiraju oni koji vole muziku bogatu basom, koji vole filmove ili ljubitelji igara. U ovom slučaju, radi se o relativno jeftinom sistemu (košta ispod 18€), sa vrlo pristojnim performansama za model ove kategorije. Ono po čemu se razlikuje od proseka je to da koristi USB interfejs umesto klasičnog strujnog adaptera.

Ključne karakteristike

  • 2.1 sistem snage 9W
  • USB napajanje
  • Ukupno 10W snage

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Sistem: 2.1
  • Snaga: 10W
  • Interfejs: 3.5mm
  • Dodatno: USB za napajanje

NJOY Totek 2.1 sistem zvučnika

Totek dolazi u pakovanju sa dva satelita dimenzija 68 x 78 x 127 mm i subwooferom od 130 x 120 x 140 mm, tako da spada u relativno kompaktne modele. Interesantno je da su svi zvučnici smešteni u drvene kutije (naravno, u pitanju je presovana iverica), što nije baš tako čest slučaj kod modela ove cene. Sateliti su malo veći od onoga što bi nazvali desktop modelima, tako da treba malo razmišljati i o pozicioniranju, pogotovo pošto su fiksirani zvučnički kablovi dužine 100cm (isto važi i za audio i USB kabl). Kvalitet izrade i finiš su vrlo pristojni, bez nekih posebnih zamerki ili primećenih nepravilnosti.

Sateliti kriju 2" drajvere, dok je subwoofer tek nešto veći i prečnika 3", a ceo sistem ima snagu od skromnih 10W, što nas i nije tako impresioniralo. Otvor za bas refleks je sa prednje strane subwoofera, sam zvučnik okrenut na dole, tako da će moći da se i prisloni uza zid ako bude neophodno. Sa zadnje strane subwoofera je Volume potenciometar, što je verovatno i najnezgodnija pozicija, kao i par RCA konektora za priključivanje satelita. USB napajanje je neophodno da bi zvučnici radili, dok zvuk ide preko standardnog analognog audio interfejsa uz 3.5mm konektor na kablu.

Rezime

Ukupno 10W zvuči čak i glasnije nego što smo očekivali, sa prilično dobrim basom, no ipak je jasno da se radi o sistemu koji košta oko 18€, te da nema mesta za neka nerealna očekivanja. Sistem je daleko od neutralnog, sa zvukom kod koga je bas dominantan. Ipak, u odnosu na standardne 2.0 zvučnike slične cene, zvuči bolje i više će se dopasti onima koji vole malo puniji zvuk. Činjenica je da ima dosta ovakvih modela i da Totek nije nešto mnogo specifičan, što će samo otežati izbor. NJOY nije toliko poznata marka kod nas, ali po svemu što smo mogli da vidimo, treba obratiti u budućnosti malo više pažnje, pošto je odnos uloženog i dobijenog stvarno dobar.

Conclusion

10W sounds louder than we expected, with a pretty good bass, but it is clear this is a system that costs about 18 Euros and there is no reason for any unrealistic expectations. The system is far from neutral, with a sound offering the dominant bass. Compared to the similarly priced standard 2.0 speakers, it sounds better and will appeal to those who prefer a richer sound. There are plenty of such models on the market, and Totek is no some special model, which will make choice more difficult. NJOY brand is not known on the local market, but it deserves more attention, since the ratio of expected and invested is really good.

Preporučena cena (uključujući PDV, mart 2015.): 16€

Gigatron ustupio: NJOY Totek 2.1 sistem zvučnika
maloprodaja: Gigatron Shop Kirovljeva br. 17, 011 / 354 13 78 ili 011 / 354 13 79
zvanični sajt: gigatronshop.com