Netis WF-2113

U pitanju je Wireless adapter koji dolazi u formi PCIe kartice koja se može instalirati u obična, ali i Low-Profile kućišta kakva se inače koriste za HTPC konfiguracije. Podržava 802.11n standard i protok od 300Mbps.

Netis je ime na koje u budućnosti treba obratiti više pažnje, pa iako se radi o relativno novom proizvođaču mrežne opreme (a većina voli da poverenje ukaže malo poznatijim imenima), videli smo do sada vrlo zrele proizvode koji će odličnim cenama sigurno privući dosta pažnje onih koji gledaju da dobiju što bolji odnos cene i performansi. Došlo je vreme kada se sve više ljudi odlučuje na umrežavanje bežičnim putem, da ne bi morali da razmišljaju o razvlačenju kablova, i tu dolaze do izražaja razna rešenja, od bežičnih rutera do različitih Wireless adaptera. U ovom slučaju, videćemo prilično koristan PCIe adapter namenjen onima koji desktop računar hoće da povežu na Wireless mrežu, a hoće i da dobiju bolji signal od onoga što klasični USB adapteri mogu da ponude.

Ključne karakteristike

  • Jednostavna instalacija
  • Adapter za Low-Profile kućište

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Interfejs: WiFi 802.11b/g/n, 2.4GHz, 300Mbps
  • Interfejs: PCIe x1
  • Bezbednost: 64/128 bit WEP, WPA-PSK/WPA2-PSK, WPS

Netis WF-2113

Ovo je vrlo kompaktna PCIe kartica u x1 formatu, koja dolazi sa veoma praktičnim adapterom za instalaciju u Low-Profile kućišta. Naime, jednostavnom zamenom (treba samo odšrafiti i zašrafiti dva šrafa) lima sa zadnje strane, dobijamo efektivno rešenje za HTPC Slim kućišta. U pakovanju još dolaze i CD sa drajverima i kratko korisničko uputstvo. Ono što nam se odmah dopalo jeste to da se antene mogu skidati, to jest da se eventualno mogu zameniti i nekim jačim, ukoliko to bude potrebno pošto se koriste standardni konektori za antene. Kartica naravno zauzima samo jedan slot, i ne bi trebalo da bude problema kod instalacije, čak ni ako se koriste neke veće grafičke kartice.

Sa zadnje strane kartice se nalaze i dve statusne diode (Power i Link/Act), i jedino savetujemo da se proveri da li se nisu u međuvremenu pojavili neki svežiji drajveri. Antene su inače 2dBi modeli koji su i standardni, ali se već u startu dobija bolji signal od USB adaptera koji su dostupni na tržištu. Ono što je bitno znati je da se radi o uređaju koji radi na 2.4GHz, podržava 802.11n standard i maksimalni protok od 300Mbps, što će obradovati sve one kojima je dosta bitna brzina protoka podataka u okviru lokalne mreže, što je recimo slučaj kod kopiranja veće količine podataka i recimo strimovanja HD materijala preko mreže.

Rezime

Na tržištu postoje već neke od sličnih kartica, ali ih nema puno koje su spremne za instalaciju u HTPC kućište i koje imaju mogućnost izmene antena za neke jače, tako da će ovo biti itekako zanimljivo rešenje za sve one kojima treba PCIe adapter za Wireless povezivanje. Kao što smo mogli da vidimo, cene Netis modela su veoma povoljne, tako da će i ovaj adapter biti sigurno popularan i zbog toga.

Conclusion

There are similar cards on the market, but there are not many that are ready to be installed in an HTPC case and that have the ability of changing antenna for a stronger one, so this will be a very interesting solution for those who need PCIe adapter for Wireless connection. As we can see, the prices of Netis models are very favorable, so this adapter will certainly be very popular.

Testirani proizvod je uzorak.

Sampro ustupio: Netis WF-2113
maloprodaja: Njegoševa 19, 011/307 50 60
zvanični sajt: sampro.rs