Naši najbolji mladi programeri na medjunarodnom takmičenju u Beogradu

Microsoft razvojni centar u Srbiji deo je i ove godine 12. finala Bubble Cup takmičenja u programiranju, za studente i srednjoškolce. U ovogodišnjem finalu takmičilo se ukupno 28 timova, iz Belorusije, Bugarske, Poljske, Srbije, Rusije i Ukrajine, koji su se pridružili broju od preko 3000 studenata, koliko je do sada učestvovalo u ovom prestižnom takmičenju, od njegovog osnivanja 2008 godine.

Microsoft

„Bubble Cup“ je timsko takmičenje u programiranju i rešavanju algoritamskih zadataka, osnovano od strane inženjera Razvojnog centra. Osnovni cilj ovog takmičenja je da mladima približi programiranje, kao i da kroz fokusiranje na timski rad privuče talentovane mlade programere iz zemlje i regiona.

Microsoft

Ove godine takmičenje je otvoreno i za specijalizovana IT odeljenja srednjih škola i gimnazija u Srbiji u okviru divizije Rising Stars, kako bi se dodatno popularizovalo programiranje u srednjoškolskom obrazovanju. Samo takmičenje odvijalo se u dve divizije. U okviru divizije Premier Liga, takmičili su se studenti i srednjoškolci koji su ispunili kriterijume učešća, dok je divizija Rising Stars namenjena isključivo timovima srednjoškolaca iz Srbije. U finalnom nadmetanju, u diviziji Premier liga prvo mesto osvojio je tim iz Poljske, dok je u diviziji Rising Stars pobedio tim učenika gimnazije "Jovan Jovanović Zmaj" iz Novog Sada.

Microsoft

Inicijativa za uvođenje zasebne divizije takmičenja posvećene samo srednjoškolcima iz Srbije naišla je na podršku velikog broja škola i nastavnika širom Srbije, što je rezultiralo brojem od čak 12 srpskih timova u ovogodišnjem finalu Rising stars divizije. Tokom 12 godina, takmičenje je izraslo u međunarodnu zajednicu programera koji nižu uspehe na renomiranim svetskim takmičenjima i predstavlja najadekvatniju pripremu za najveće i najuglednije studentsko takmičenje iz programiranja u svetu ACM (Association for Computing Machinery Inc), jer se svojim formatom gotovo u potpunosti poklapa sa pravilima tog takmičenja. Prošle godine, plasmanom u finale ACM-a, tim studenata sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu ostvario je najbolji rezultat u istoriji učešća srpskih timova. Upravo ti momci deo su Bubble Cup zajednice već godinama unazad. Među njima je i Ivan Stošić, takmičar koji je učestvovao u najviše Bubble Cup finala.

Microsoft

„Prvi put sam na Bubble Cup-u učestvovao kao srednjoškolac, sada sam 5. godina fakulteta i razlog što se iznova vraćam i imam motivaciju da se takmičim je u tome što ovo takmičenje omogućava da unapređujem sebe i svoje veštine. Naš plasman u finale svetskog takmičenja ACM prošle godine je dodatni motiv da nastavljamo da se razvijamo u oblasti programiranja i upravo su takmičenja poput Bubble Cup-a nešto što pruža znanje i veštine i mogućnost profesionalnog usavršavanja u najrazličitijim oblastima programiranja u budućnosti“ – ističe Ivan Stošić.

Microsoft

I među srednjoškolskim timovima, svake godine učešće uzmu učenici koji na svetskim takmičenjima i Olimpijadama ostvaruju najviše plasmane, pa su tako „stalni članovi“ Bubble Cup zajednice, učenici Matematičke gimnazije u Beogradu i Gimnazije "Jovan Jovanović Zmaj" u Novom Sadu, koji su sa nedavno održane 31. Međunarodne informatičke olimpijade Srbiji doneli dve medalje.

Jelena Hadži-Purić, profesorka Matematičke gimnazije u Beogradu koja već godinama sprema svoje učenike za ovo takmičenje ističe da je značaj Bubble Cup-a u tome što predstavlja veoma ozbiljno takmičenje, sa ozbiljnim zadacima, na kojem učenici imaju priliku da unaprede svoje znanje. Ona je dodala da treba da budemo ponosni što u Srbiji imamo ovakvo takmičenje, koje je prepoznato širom sveta i koje omogućava našim mladima da stanu rame uz rame sa svojim vršnjacima iz čitavog sveta.

Činjenicu da je Bubble Cup ima međunarodni značaj, potvrđuju i inostrani učesnici, među kojima ima onih koji se godinama vraćaju na ovo takmičenje. Jedan od njih je Mateusz Radecki iz Poljske koji se od srednjoškolskih dana takmiči na Bubble Cup-u. Motivaciju za vraćanje u Beograd i učešće na Bubble Cup-u Mateusz nalazi u činjenici da mu takmičenje pruža mogućnost da se oproba i unapređuje u oblastima koje ga zanimaju, kao što je mašinsko učenje, budući da Bubble Cup zahteva širok opseg znanja iz različitih računarskih disciplina.

Misija koju su inženjeri Razvojnog centra Microsoft u Srbiji postavili osnivanjem ovog takmičenja se ispunjava jer je Bubble Cup tokom 12 godina održavanja postao svojevrsni hub koji okuplja mlade programere, njihove mentore, profesore i sve one koji predano rade na afirmaciji algoritamskog načina razmišljanja, znanja i korišćenja i kreiranja IT rešenja koja danas menjaju svet. Tome u prilog govori i podatak da su mnogi od preko 300 zaposlenih u Razvojnom centru Microsofta nekada bili finalisti Bubble Cup-a, a danas rade upravo na najnaprednijim svetskim tehnologijama. Microsoft razvojni centar nastaviće da pruža podršku mladima da razvijaju svoj potencijal i profesionalno usmerenje u ovoj oblasti, jer rezultati koje naši mladi ostvaruju širom sveta pokazuju da je reč o potencijalima čitave zemlje.