MSI Barebone Crystal A410

Još jedan Barebone sistem kompanije MSI, sa vrlo interesantnim dizajnom i odličnim kvalitetom izrade. Barebone sistem znači da morate dokupiti memoriju, hard disk, procesor, optiku i sl. što uz osnovnu cenu koja nije mala verovatno dolazi do četvorocifrenog broja. Za korisnike kojima treba ovakva visoko integrisana konfiguracija, sigurno neće biti prepreka za kupovinu.

U poslednje vreme smo videli par zanimljivih Barebone sistema kompanije MSI, a evo već je tu novi model, Crystal A410 koji će biti vrlo zanimljiv onima koji traže računar koji će biti maksimalno integrisano rešenje, nešto nalik na Apple iMac računare koji ovakav format i učinili popularnim. MSI se odlučio da u 17" monitor upakuje celu konfiguraciju koju krajnji korisnik treba da kompletira procesorom, memorijom i hard diskom. Ako se može suditi po prvom utisku, ovaj Barebone računar dosta obećava, a mi ćemo i videti šta se dobija za uloženi novac.

Ključne karakteristike

  • Atraktivan dizajn, pomalo nalik na iMac
  • Odličan kvalitet izrade
  • Na raspolaganju su GLAN, serijski i paralelni port
  • Dosta dobar odabir komponenti

Utisak kvare

  • Nešto veća cena

Specifikacija

MSI Barebone Crystal A410 - Ekran: 17.4" 1280x1024 piksela

  • Procesor: LGA775 podnožje
  • Memorija: 2 slota za DDR2 533/667MHz
  • Čipset: ATI RC410M + SB600
  • Hard disk: 1x 2.5"
  • Grafička kartica: Integrisana ATI Radeon Xpress 200M/1100M (288MB sistemske memorije)
  • Optički uređaj: 1x slim optika, 1x slim FDD ili 1x Cardreader
  • Dodatno: GLAN, 4x USB 2.0, 2 zvučnika po 1.5W
  • Dimenzije: 354mm (H) x 410mm (W) x 96mm
  • Težina: 8.6Kg (bez postolja)
  • Potrošnja: 180W Active PFC

MSI Barebone Crystal A410

Mora se priznati da i na prvi pogled, MSI Crystal A410 podseća na pomenute iMac računare, što i nije loše pošto ovi važe za jedne od najkvalitetnijih i najatraktivnijih računara na tržištu. Kvalitetno metalno postolje je profilisano tako da se može lepo skloniti tastatura kada se ne koristi, a pored tilt pomeranja nagiba ekrana poseduje i swivel za po 85 stepeni u obe strane. U pakovanju se dobija i vrlo praktičan dodatak za montažu na zid, čime se i povećava fleksibilnost ovog modela. Ekran dijagonale 17.4" je prilično dobar, a odziv od 2ms i Anti-glare premaz se ističu kao pozitivne osobine, dok su nešto uži uglovi vidljivosti mane. Prikaz slike je oštar i sa veoma lepim bojama, pa većih zamerki i nemamo. Diazjn ovog računara je vrlo simpatičan, sa belo sivom kombinacijom boja (opet poređenje sa iMac-om ne može da izostane), a kvalitet izrade izuzetno dobar i zaslužuje sve pohvale. Gledano sa bočne strane, vidimo da kućište i nije toliko baš tanko, što je posledica činjenice da se matična ploča i sve komponente nalaze unutra. U pakovanju inače dolazi i poseban sistem hlađenja za procesor koji se instalira naknadno pošto je ovo ipak Barebone sistem. U prevodu, ovo znači da treba imati malo znanja i iskustva pošto će kućište morati da se otvori a komponente instaliraju.

Sa leve bočne strane kućišta se nalazi jedan mali potenciometar za regulisanje jačine osvetljenja ekrana, tri audio konektora (Mic-in, Line-in i Line-out) kao i dva USB konektora. Sa desne bočne strane su preostala dva USB konektora, dva PS/2 porta za miš i tastaturu, LAN priključak, slot za slim floppy drajv ili čitač kartica, slot za slim optiku i na kraju PCMCIA slot. Sa donje strane, ispod ivice monitora se nalaze serijski, paralelni i D-Sub port, konektor za napajanje i zvučnici. Pozicija konektora za napajanje i nije baš idealna, no nije nam na kraju uopšte ni smetao. Unutrašnjost krije matičnu ploču dimenzija 377.8mm x 265mm sa LGA775 ležištem za Intel Core 2 Duo/Pentium4/CeleronD procesore. Postoje dva 240pin slota za memoriju, maksimalno 2GB DDR2533/667, po jedan IDE i SATA konektor. Ploča koristi ATI RC410M/SB600 čipset i ima integrisanu Radeon Xpress 200 grafičku i Realtek ALC262 2-kanalnu zvučnu karticu. Što se komunikacije tiče, tu je i jedan LAN priključak (GigabitLan), dok je na žalost WiFi opcija izostala. Za proširenje, može se dodati jedna mini PCI kartica, što bi trebalo da je dovoljno za osnovne potrebe.

Rezime

Kada pogledamo cenu, na koju treba dodati procesor, memoriju, hard disk, eventualno još neke dodatke kao što je optika i čitač kartica, operativni sistem, cifra vrlo lako prelazi četvorocifreni broj, što i nije toliko jeftino za ovakav računar. Ipak, kvalitet izrade Crystal-a je stvarno odličan i osim cene za koju smatramo da je ipak visoka, zamerki jednostavno nema.

Conclusion

Bearing in mind you have to add processor, memory, hard disk and some details too, such as optics and card reader, operative system it turns out very expensive. Still, build quality of Crystal is great and except price, there are no other objections.

Preporučena cena (uključujući 8% PDV, april 2009.): 662€

EWE Comp (www.ewe.rs) ustupio: MSI Barebone Crystal A410
maloprodaja: List Computers, Nemanjina 32, 011 / 3619192 ili 011/ 2642096