Microlab MD312

Veoma interesantni zvučnici iz Microlab-a koji su 2.1 sistem upakovan u jednu kutiju. Iako nisu previše kompaktni, sa Bluetooth interfejsom i integrisanom baterijom je u pitanju sjajno rešenje za korišćenje sa nekim multimedijalnim plejerom ili telefonom.

Prenosni zvučnici su veoma popularni pošto ih korisnici lako mogu poneti sa sobom i spojiti na plejer ili telefon bilo gde da se nađu bez potrebe za strujnom utičnicom u blizini. Već smo mogli videti par modela koji su prilično interesantni, a sada stiže i Microlab varijanta koja pored donoga što smo i očekivali donosi još par detalja, kao što su interna baterija i Bluetooth interfejs. Na ovaj način, dobijamo prilično fleksibilno rešenje za one koji vole da slušaju muziku i kada nisu kod kuće. Ono što je zanimljivo je što je Microlab spakovao 2.1 sistem u jednu kutiju, koja je prilično mala, a da i dalje imamo veoma pristojan zvuk.

Ključne karakteristike

  • Dobar kvalitet zvuka
  • Bluetooth interfejs

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Sistem: 2.1
  • Interfejs: 3.5mm, Bluetooth
  • Snaga: 4W
  • Napajanje: Lithium battery BL5C

Microlab MD312

Prvo i osnovno, ovaj model izvesno nije baš mnogo malih dimenzija (175(L) x 178(H) x 109(D) mm) i treba to imati na umu kada se planira nošenje negde. Dostupan je u beloj i crnoj varijanti, a jedina vidljiva razlika je to što će se na crnoj verziji više videti otisci prstiju i prašina. Zvučnici stižu u pakovanju sa adapterom za napajanje, kao i BL5C litijumskom baterijom (prepoznaće je vlasnici nekih starijih Nokia telefona), tako da se može koristiti struja za napajanje ukoliko se nalazite tamo gde ima utičnice, odnosno baterija za tamo gde nema struje. Tu je i dosta kratki 3.5mm audio kabl za povezivanje na izvor zvuka ukoliko Bluetooth nije dostupan. Zanimljivo je da pošto se na zvučniku koristi MiniUSB konektor za napajanje, može se koristiti i USB interfejs za to, što i dodatno proširuje mogućnosti i fleksibilnost ovog modela.

Sa prednje strane, vidimo da je stavljena fiksna zaštitna metalna mrežica, a na vrhu zvučnika i par kontrolnih tastera (Volume Up/Down, Mute i za uključivanje Bluetooth-a), kao i statusna LED lampica pomoću koje će se brzo videti da li sve radi kako treba. Sa zadnje strane su tu On/Off taster, 3.5mm audio i MiniUSB konektor za napajanje. Po paljenju, zvučnik automatski ulazi u pairing režim za povezivanje prvo sa već ranije uparenim uređajem, a zatim i za traženje novih, no pritiskom na Bluetooth taster napred se može i ručno aktivirati pairing (kod je 0000), i sve to traje prilično brzo. Koristi se Bluetooth 2.1+EDR adapter sa podrškom za A2DP profil. Ukoliko se priključi 3.5mm audio kabl, automatski se Bluetooth gasi, što je zgodno.

Rezime

U kućište su smeštena dva 2" tweeter-a i jedan 3" woofer, za maksimalnih 4W snage, što možda i nije toliko puno, ali pruža veoma prijatan i vrlo lepo izbalansiran zvuk. Ovo nas je prilično iznenadilo i nema baš puno ovako kompaktnih, prenosnih zvučnika koji mogu da isporuče ovako prijatan zvuk u kome ima basa. Jasno je da se radi o modelu koji jeste kompaktan i može se nositi i slušati a da nema utičnice za struju pored, no i dalje mislimo da je sjajna kupovina iako se za te pare mogu kupiti i malo ozbiljniji 2.0 ili 2.1 stoni zvučnici.

Conclusion

Two 2" tweeter speakers and a 3” woofer speaker are placed in the cabinets for a maximum of 4W of power, which is perhaps not so much, but pleasant and nicely balanced sound is provided. We were truly surprised since there are not many speakers like these that can deliver such a pleasant sound with bass. This compact model can be carried around and used in places with no available power outlets, and it is a great offer although it is possible to buy better 2.0 or 2.1 desktop speakers for this amount of money.

Preporučena cena (uključujući PDV, jun 2013.): 60€

Asbis ustupio: Microlab MD312
zvanični sajt: asbis.rs