Microlab MD220 portabl zvučnik

Prenosni zvučnik koji će biti dobar izbor za one kojima treba malo glasniji zvuk sa telefona ili tableta. Koristi analogni 3.5mm interfejs i bateriju koja se može zameniti po potrebi, što se retko viđa.

Za Microlab su sigurno već čuli mnogi koji su tražili malo bolje zvučnike za računar, od kojih smo mnoge već mogli i da vidimo (čujemo) na delu. Iako se definitivno ne kompaniji koja spada u red najpoznatijih, prilično dobre cene i zvuk koji se najčešće mogao porediti sa višestruko skupljim zvučnicima su bili dovoljni da skrene pažnju šireg kruga kupaca. Model MD220 spada u portabl zvučnike, ali nije bežična varijanta kao sve popularniji Bluetooth prenosni modeli, već zvučnik koji koristi standardni 3.5mm audio interfejs, što će obezbediti i kompatibilnost sa najvećim brojem uređaja.

Ključne karakteristike

  • Kompaktne dimenzije
  • Kompatibilan sa svim uređajima koji imaju 3.5mm audio izlaz
  • Jednostavan za korišćenje
  • Za napajanje se koristi dobro poznata BL-5C baterija

Utisak kvare

  • Kvalitet zvuka je mogao biti i bolji

Specifikacija

  • Interfejs: 3.5mm stereo
  • Snaga: 2W
  • Baterija: Li-ion, BL-5C
  • Dimenzije: 195 x 59.5 x 57 mm

Microlab MD220

Iako se ne radi baš o najkompaktnijem zvučniku koji smo videli u skorije vreme, dimenzije od 195x59.5x57 mm i težina od 440g će biti sasvim dovoljni da se lako može poneti bilo gde, samo ne u džepu već u nekoj torbi ili rancu. Kućište zvučnika je napravljeno od plastike prosečnog kvaliteta i nije nas nešto posebno oduševilo. Soft-touch finiš je prijatan na dodir, ali treba znati i da privlači dosta prašine i generalno se vrlo lako haba i grebe, s obzirom da se u pakovanju ne dobija nikakva zaštitna futrola za nošenje - nešto što bi svakako savetovali da se što pre nabavi. Prateća oprema uključuje kratko korisničko uputstvo, USB kabl (USB na Mini USB) i zasebnu Li-Ion BL-5C bateriju, a zaista se retko dešava da prenosni zvučnici koriste lako izmenjive baterije, što je velika prednost ovog Microlab modela.

Dizajn možda u prvi mah deluje pomalo zbunjujuće, ali je u stvari prilično jednostavan: sa gornje strane imamo samo jedan Power taster za uključivanje i LED statusnu diodu, dok je napred postolje (na njemu je Microlab oznaka) koje se lako vadi iz tela samog kućišta. Ako se pogleda prednja strane zvučnika, vidimo i gumiranu podlošku na koju se naslanja telefon ili tablet koji će se postaviti napred. Nema nikakvog fiksnog konektora, već se za zvuk koristi običan 3.5mm kabl koji je fiksiran sa zadnje strane i koji se sklanja u svoj kanal tako da ne smeta tokom transporta. Pozadi vidimo i Mini USB konektor za punjenje baterije (mada bi bilo praktičnije da je MicroUSB, pošto većina već koristi takve punjače za mobilni ili tablet), a tu je i pregrada za bateriju. Na našem primerku, poklopac baterije nije mogao idealno da legne posle instalacije baterije, već je milimetar virio sa zadnje strane, no to nije smetalno funkcionalno.

Rezime

Zvučnici su postavljeni bočno, iza zaštitnih metalnih mrežica i ukupne su snage od 2W (koriste se 1.5" drajveri), što ne deluje na papiru tako glasno. Ipak, u odnosu na prosečan telefon ili tablet, zvuče dosta snažnije. Ono što smo primetili jeste da je zvuk prilično "tanak" odnosno da se oseća odsustvo basa, te da visoki tonovi zvuče i pomalo prenaglašeno. Dodatno, pri maksimalnom pojačanju (sa uređaja koji pušta muziku pošto kontrola zvuka nema na samom zvučniku) dolazi do male deformacije zvuka, što doduše nije toliko neuobičajeno. Dopalo nam se što se koristi posebna baterija koja izvlači i po 12h autonomije, uz mogućnost da se zvučnik koristi dok se baterija puni. Iako smo očekivali više po pitanju kvaliteta zvuka, ovo jeste zgodno rešenje za one kojima treba malo glasniji zvuk dok sa svog tableta ili telefona slušaju muziku ili gledaju filmove.

Conclusion

The speakers are placed laterally behind the protective metal mesh and have a total power of 2W (1.5" drivers were used), which does not seem loud. However, compared to the average phone or tablet, they sound a lot stronger. The sound is quite "thin", i.e., there is an absence of bass so treble sounds a bit exaggerated. At maximum volume (on the device that plays music as there is no volume controls on the speaker) comes to small sound deviations, which is usual. A special battery that provides up to 12hrs of autonomy is provided, with the possibility that the speaker is used while the battery is charging. Although we expected more in terms of sound quality, this is a convenient solution for those who need a louder sound while listening to music or watching movies on the tablet or phone.

Preporučena cena (uključujući PDV, januar 2015.): 19€

Gigatron ustupio: Microlab MD220
maloprodaja: Gigatron Shop Kirovljeva br. 17, 011 / 354 13 78 ili 011 / 354 13 79
zvanični sajt: gigatronshop.com