Microlab FC50

Odličan 2.1 sistem zvučnika koji izgleda dosta interesantno, sa atraktivnim satelitima i masivnim i snažnim subwooferom. Jednostavni su za instalaciju i dolaze sa veoma praktičnim daljinskim upravljačem.

Microlab nam je do sada dao neke od najboljih zvučnika namenjenim slušanju muzike sa računara i bez ikakvog preterivanja, radi se o zvučnicima koji mogu da se porede sa nekim daleko poznatijim i skupljim varijantama. Model FC50 koji smo testirali ovom prilikom spada u Fine Cone seriju, za koju je karakterističan odličan zvuk kome je dosta teško naći neku realnu manu, pogotovo ne po toj ceni. Sa druge strane, ne treba imati iluzije da su Microlab zvučnici jeftini, ali zaista predstavljaju kategoriju za sebe i retko kad bude problem opravdati investiciju. Zvučnici sa testa su i veoma zanimljivog dizajna, što je novina pošto se Microlab uglavnom oslanjao na klasični dizajn, što je i bila najveća zamerka.

Ključne karakteristike

  • Odličan kvalitet zvuka, snažan bas
  • Bežični daljinski upravljač
  • Atraktivan dizajn

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Sistem: 2.1
  • Interfejs: 3.5mm
  • Snaga: 54W RMS (12 Watt x 2 + 30 Watt RMS)
  • Dodatno: bežični daljinski

Microlab FC50

Ovaj 2.1 sistem je relativno kompaktnih dimenzija, sa satelitima koji su dimenzija 159(W) x 230(H) x 103(D) mm i nešto većim subwooferom od 218(W) x 218(H) x 289.5(D) mm, sa težinom od preko 5.5Kg. Odmah vidimo da je proizvođač dizajnirao satelite da se jasno razlikuju od konkurencije, pa praktično i nemamo klasične zvučne kutije, već samo plastično postolje i okvir od poluprovidne plastike. Napred je zaštitna mrežica, a postolje takvo da zvučnici stoje okrenuti na gore pod malim uglom, karakteristično za modele koji se obično stoje na stolu. Nismo baš veliki obožavatelji plastike kada se govori o kućištu za zvučnike, ali većina 2.1 modela je takva i tu nema šta da se doda. Generalno, kvalitet izrade je odličan i nema prostora za zamerke. Subwoofer je inače u drvenom kućištu, koje je presvučeno materijalom koji nam se i nije dopao na prvi pogled.

U satelite je proizvođač uspeo da upakuje 0.75" tweeter i 4" Midrange drajver, dok subwoofer krije 5" bas zvučnik. Ukupna snaga sistema je 54W, stim što 12W odlazi na svaki satelit a 30W na subwoofer. Na papiru, 54W ne zvuči baš mnogo, ali verujte na reč da je to i više nego dovoljno da se dobije snažan zvuk prodornog basa koji zvuči prilično konkretno i koji će odlično odgovarati onima koji vole malo jači zvuk bogatiji basom. Što se tiče povezivanja, sateliti se kače direktno na subwoofer (RCA konektori) dok se izvor zvuka dovodi na 3.5mm stereo konektor. Pozadi je i konektor za napajanje (adapter je eksterni) i On/Off prekidač. U pakovanju još stiže i interesantni bežični daljinski upravljač kojim se reguliše jačina zvuka, posebno bas i Mute funkcija.

Rezime

Ovi zvučnici daju veoma prijatan zvuk odlične dinamike i vrlo jakog basa, pa iako odgovaraju za sve žanrove, verovatno će biti najbolji za rok i muziku gde ima dosta basa, kao i za gledanje filmova. Ovi zvučnici nisu jeftini, ali zvuče sjajno za uloženi novac i odlično će odgovarati onima koji su navikli na malo bolji kvalitet zvuka. U cenovnom rangu od oko 100€, ovaj model se dosta visoko kotira i zaslužuje našu preporuku.

Conclusion

These speakers offer a pleasant sound of excellent dynamics and powerful bass. Even though they’re appropriate for all genres, they will probably be best for rock music and genres where there are plenty of bass, as well as for watching movies. These speakers are not cheap, provide great sound and will suit those who are used to a better sound quality. The model is highly rated in the price range of 100 Euros and deserves all the praise.

Preporučena cena (uključujući PDV, jul 2013.): 100€

Asbis ustupio: Microlab FC50
zvanični sajt: asbis.rs