Mad Catz S.T.R.I.K.E. 3

Jedan od osnovnih modela gaming tastatura iz Mad Catz-a, S.T.R.I.K.E. 3 je tastatura odličnog kvaliteta, sa posebnim sistemom membrana, pozadinskim osvetljenjem i gaming tasterima koji se mogu programirati po želji.

Mad Catz S.T.R.I.K.E. 3

Mad Catz u ponudi ima impresivan broj raznih gaming periferija i nije nikakava tajna da spada među najpoznatije proizvođače u tom segmentu, pogotovo posle kupovine Saiteka. Kada su tastature u pitanju, ima različitih pristupa, a jedna od najbitnijih stvari najčešće jeste to da li se koriste mehanički prekidači ili ne.

Mad Catz S.T.R.I.K.E. 3

To naravno dosta utiče na cenu, ali pruža totalno drugačiji osećaj pri korišćenju i na kraju krajeva ima veću izdržljivost u odnosu na klasične modele sa membranom. Ipak, proizvođač se u ovom slučaju opredelio za nešto drugačiji pristup i P.U.L.S.E. key tehnologiju koja ipak koristi membranu.

Mad Catz S.T.R.I.K.E. 3

Jasno je da postoji velika sličnost između modela S.T.R.I.K.E. 7, S.T.R.I.K.E. 5 i sada S.T.R.I.K.E. 3, a proizvođač je izbacio modularni dizajn i displej, što naravno utiče i na konačnu cenu koja je sada pristupačnija. Ovaj model je dostupan inače u tri boje i jedna custom: crnoj (kao sa slika), crvenoj i beloj, tako da će svako moći da odabere varijantu koja mu se najviše dopada, a tu je i custom Elo tema.

Mad Catz S.T.R.I.K.E. 3

S.T.R.I.K.E. 3 dolazi sa naslonom za ruke napred koji se ceo može skinuti, a dizajn je i dalje vrlo atraktivan i na prvi pogled deluje kao da je tastatura sastavljena iz više delova. Kvalitet izrade je ostao dobar i generalno nam deluje veoma izdržljivo. Proizvođač je dosta pažnje posvetio detaljima, od kojih nam se najviše dopala improvizovana ručka u gornjem delu.

Mad Catz S.T.R.I.K.E. 3

Tastatura naravno ima stope pomoću kojih se može namestiti u željeni položaj, odnosno ugao nagiba, a kabl dužine 2m sa kojim se povezuje na računar (USB interfejs se podrazumeva i ovde imamo pozlaćeni konektor) je braided, odnosno sa karakterističnim zaštitnim omotačem koji je postao zaštini znak gaming periferija. Položaj i raspored tastera je manje više standardan, stim što je malo veći razmak između levog i desnog dela tastature, što ipak nije uticalo na ukupne dimenzije.

Mad Catz S.T.R.I.K.E. 3

Sami tasteri su karakterističnog oblika sa zakošenim donjim uglovima, što smanjuje šansu da slučajno pritisnete pogrešan taster. Space je nešto većih dimenzija i interesantnog oblika, ali samo sa jednim prekidačem ispod, tako da treba gađati sredinu da bi se pravilno registrovao klik.

Mad Catz S.T.R.I.K.E. 3

Glavna stvar je "ispod haube" i radi se o custom made sistemu membrana sa visinom pritiska od 3.5mm i silom od 60g po pritisku, što se u praksi prevodi u relativno plitak hod tastera do registrovanja, ali i dobrog feedbacka, pa ostaje samo da se vidi koliko dugo će izdržati intenzivnu eksploataciju.

Mad Catz S.T.R.I.K.E. 3

Ukupno ima 12 dodatnih tastera koji se mogu programirati po želji, što je veoma jednostavno pomoću softvera koji se za to koristi, a tastatura ima i tri dostupna profila koji se mogu podešavati, stim što se za svaki može vezati i drugačija boja pozadinskog osvetljenja, iz full RGB spektra. Na raspolaganju je i set multimedijalnih prečica kao i kontrola jačine osvetljenja, što je dostupno kao sekundarna funkcija F tastera u gornjem delu tastature.

Mad Catz S.T.R.I.K.E. 3

Specifikacije:

  • Interfejs: USB
  • Dodatno: pozadinsko osvetljenje, P.U.L.S.E. key membrana, 12 makro tastera
  • Dimenzije: 48x19x4cm

Zaključak

U praksi, tastatura se dosta dobro pokazala, i verujemo da predstavlja prilično interesantnu alternativu mnogim poznatim modelima sa tržišta. Ima dovoljno opcija namenjenih igračima, mada bi naravno uvek bilo lepo videti još posebnih gaming tastera, uz podršku za anti-ghosting gde se prepoznaje do 7 istovremeno pritisnutih tastera. Bez obzira što nam custom made sistem membrana deluje dosta kvalitetno, ipak bi voleli da postoji i varijanta sa mehaničkim prekidačima koji su jednostavno rečeno i dalje neprevaziđeni.

Conclusion

The keyboard is very good and represents an interesting alternative to the known models. There are plenty of options aimed at gamers, although it would be nice to see more special gaming keys, with anti-ghosting support that recognizes up to 7 simultaneous key presses. No matter what the custom-made membrane system looks good, we'd love to see a variant with mechanical switches that are still number one.