Mad Catz Cyborg R.A.T. M

Još jedan u popularnoj Cyborg R.A.T. seriji miševa, ovoga puta vrlo kompaktan model M. Prepoznatljiv dizajn, dobar kvalitet izrade i precizni laserski senzor su ono što stiže u paketu.

Sa nekadašnjim Saitek, a sada Mad Katz igračkim periferijama smo jako dobro upoznati, posebno Cyborg serijom koja je među poznatijima na tržištu. Već smo imali priliku da vidimo dosta modela kao što su R.A.T. 3, 5, 7 i 9, a sada je vreme došlo da vidimo i jedan od novijih, model M. Kao što se možda može pretpostaviti, ovo M je vrlo verovatno od Mobile i radi se o mišu vrlo kompaktnih dimenzija, sa bežičnim - Bluetooth interfejsom, koji je će raditi na praktično svim dostupnim platformama koje podržavaju Bluetooth konekciju.

Ključne karakteristike

  • I dalje veoma atraktivan dizajn, nalik na ostatak Cyborg R.A.T. serije
  • Prilično kompaktne dimenzije
  • Vrlo precizan laserski senzor
  • Autonomija do godinu dana!

Utisak kvare

  • Kompaktne dimenzije neće svakome odgovarati

Specifikacija

  • Senzor i rezolucija: laserski, 25-6400DPI
  • Interfejs: Bluetooth (120Hz pooling rate)
  • Tasteri: 10+scroll wheel (uključujući 5D taster)
  • Napajanje: 2x AAA baterije
  • Detalji: 50G akceleracija, 6 m/s tracking

Mad Catz Cyborg R.A.T. M

Oni koji su imali priliku ranije da vide neki od R.A.T. modela će sigurno odmah prepoznati i M model koji prati neobičan dizajn koji deluje modularno. U ovom slučaju ipak dominira plastika, pa iako jasno da ima i metalnih delova koji su u unutrašnjosti, spolja je to plastika mat finiša koja je prijatna na dodir i koja postoji u više boja (siva, crna, crvena i bela). Definitivno izgleda atraktivno i vrlo originalno, pa nema nikakvih dilema da se radi o punokrvnom mišu iz Cyborg R.A.T. porodice. Ono što je odmah jasno je da se radi o najmanjem R.A.T.-u do sada, sa dimenzijama od 9.2 x 73.7 x 35.6 mm, naoko deluje praktično duplo manji od full-size varijante. Ovo treba imati na umu, pošto recimo da sigurno neće savršeno odgovarati onima koji su navikli na palm grip.

Ovaj miš ima mogućnost pomeranja odnosno podešavanja palm resta, odnosno dela na koji naleže dlan, tako da će korisnici moći da ga podese prema svom dlanu kako bi bio što udobniji (dostupna su tri moguća položaja). Druga podešavanja su izostala, no za ovako kompaktan miš će i to sigurno biti dovoljno dobro. Ukupno je na raspolaganju 10 tastera, što uključuje scroll točkić koji podržava i horizontalno pomeranje, kao i poseban 5D džojstik taster sa leve bočne strane. Miš sa gornje strane ima dva LED-a, jedan plave boje koji označava da je aktivna Bluetooth konekcija i crveni LED koji će označiti koji od dva dostupna DPI profila se koristi.

Sa donje strane vidimo tri poveće teflonske stope, laserski senzor koji nije centralno postavljen, On/Off prekidač, ležište za Bluetooth nano adapter, kao i taster kojim se oslobađa ležište za baterije. Koriste se dve AAA baterije za koje proizvođač navodi da izdržavaju do godinu dana autonomije! Ovo treba zahvaliti i korišćenoj Bluetooth Smart tehnologiji poslednje generacije koji je najštedljiviji do sada. Naravno, ovo će dosta zavisiti i od toga kako se i koliko koristi miš. Što se senzora tiče, koristi se laserski maksimalne rezolucije od 6400DPI i dva moguća predefinisana setovanja. Za one koji su navikli da imaju pri ruci oko 5 DPI profila će to možda biti malo, pogotovo što nema posebnih tastera za DPI change (što se doduše može kasnije u opcijama dodati kao funkcija postojećih tastera).

Rezime

Jasno nam je da je R.A.T. M napravljen za korišćenje u kombinaciji sa laptopom, odnosno za one koji vole da svoj miš ponesu sa sobom (dobija se i kvalitetna torbica za nošenje). Pošto je ugrađen prilično dobar laserski senzor, nema dileme da je u pitanju miš za igranje, i jedino ostaje da se vidi šta će igrači imati da kažu po pitanju dimenzija koje jednostavno neće svakome odgovarati.

Conclusion

R.A.T. M is designed for use in combination with a laptop; especially for those who like to take their mouse with them (high quality carrying case is also provided). Bearing in mind that a good laser sensor is built in, there is no doubt this is a gaming mouse, so it only remains to be seen what the players will have to say in terms of dimensions that will not suit everyone.

Preporučena cena (uključujući PDV, april 2015.): 125€

PRO NET SYSTEM d.o.o. ustupio: Mad Catz Cyborg R.A.T. M
maloprodaja: Save Kovačevića ulica 2. 2a, 011/3317982
zvanični sajt: start-play.info