Logitech Z506

Odlični 5.1 sistem zvučnika namenjen onima koji vole da se igraju i gledaju filmove. Ovi zvučnici imaju dovoljno snage da i srednju prostoriju napune zvukom, a bas je dovoljno jak da će moći bez problema komšijama da se dosađuje.

Logitech je jako dobro poznat po sjajnim zvučnicima, od kojih su oni najbolji prilično jakih cena, no to ne smeta da budu već duže vreme prilično popularni kod korisnika koji ne štede da dođu do što boljeg zvuka. Nama su na test stigli 5.1 zvučnici oznake Z506, koji su dosta dobre cene za jedan 5.1 sistem. Znamo da postoji dosta različitih 5.1 modela, sa digitalnim i analognim interfejsom, a Z506 spada u ovu drugu grupu, tako da samo treba obezbediti adekvatnu zvučni karticu (u slučaju da integrisana ne odgovara). Takođe, treba odmah reći i da će se u većini slučajeva investicija u malo bolju zvučnu karticu dosta isplatiti a razlika u zvuku itekako primetiti.

Ključne karakteristike

  • Odličan kvalitet zvuka
  • Prilično dobra cena za Logitech zvučnike
  • Jednostavna instalacija

Utisak kvare

  • Ne dobijaju se kablovi u pakovanju

Specifikacija

  • Sistem: 5.1
  • Interfejs: 3.5mm Stereo, RCA Stereo
  • Snaga: 75W (27W subwoofer, 8W sateliti, 16W centralni)

Logitech Z506

Kao što se i očekuje od pravih 5.1 zvučnika, ovi stižu u pakovanju koje se sastoji od 6 zvučnika: četiri satelita (dva prednja i dva zadnja), jedan centralni zvučnik i jedan subwoofer. Zvučnici su vrlo kvalitetne izrade (sateliti i centralni zvučnik su napravljeni od plastike, a subwoofer od drveta ali je spolja plastificiran), i vrlo atraktivog dizajna, bez zaštitnih mrežica tako da se drajveri lepo vide. Interesantno je da se u pakovanju ne dobijaju kablovi za povezivanje sa računarom, odnosno zvučnom karticom, tako da će morati da se dokupe posebno. Ipak, sve ostalo što je potrebno se dobija, a kablovi kojim se sateliti povezuju na subwoofer su dobre dužine (centralni 2.7m, prednji sateliti 2m, zadnji 5m), tako da će postavljanje biti jednostavno i moći će da se pokrije i malo veća soba.

Centralni zvučnik je zahvalan za postavljanje na okvir nekog LCD TV-a ili monitora, zahvaljujući ugrađenom postolju. Na desni satelit su postavljene kontrole zvuka, Power taster sa statusnom diodom, potenciometar za regulisanje jačine zvuka, kao i 3.5mm konektor za priključivanje slušalica, što je vrlo praktično. Jedino se taj satelit sa subwoofer povezuje posebnim 9-pinskim kablom, dok ostali koriste RCA konektore koji su obeleženi odgovarajućim bojama, kako ne bi došlo do zabune prilikom povezivanja. Inače, svi zvučnički kablovi su fiksirani sa zadnje strane zvučnika. Na leđima subwoofera je bas potenciometar (što možda nije najzgodnije ako recimo stoji na podu pa treba potenciometar napipavati sa zadnje strane). Srećom, bas refleks otvor je napred, a zvučnik sa donje strane, tako da može da se postavi i tik uza zid ako treba, no savetujemo da se zbog boljeg zvuka ipak pozicionira koji cm dalje od zida. Interesantno je da pored standardnih 3.5mm konektora za povezivanje sa računarom imamo i RCA stereo konektore koji su zgodni za priključivanje recimo gaming konzole ili nekog eksternog multimedijalnog plejera.

Rezime

Odmah da kažemo da ovi zvučnici vole bržu i jaču muziku, filmove i igre, a da će najmanje biti zadovoljni ljubitelji klasične muzike. Šta ovo znači, sa 75W snage, dobija se prilično snažan i precizan zvuk, ali ipak ne tako detaljan, što doduše može primetiti samo neko ko je navikao na malo bolje zvučnike. Većina će biti oduševljena kada bude čula kako gromoglasni mogu da budu ovi zvučnici, i teško da se može pričati o nekim manama, pogotovo kada znamo da koštaju ispod 100€. Ovi Logitech zvučnici su odlična prilika da se dođe do dosta dobrog 5.1 sistema koji će najviše služiti za gledanje filmova i igranje, i za svoju cenu pruža stvarno dosta.

Conclusion

These speakers are for those who are fans of faster and stronger music, movies and games, and at least satisfied will be the fans of classical music. With 75W power, these speakers offer a pretty powerful and accurate sound, but not so detailed, which only someone who is accustomed to better speakers can detect. Most users will be delighted when realize how loud these speakers can be, and we can hardly talk about some disadvantages, especially when we know that price is below €100. These Logitech speakers are a great opportunity to reach a good 5.1 system that will mostly be used for watching movies and playing; it’s great value for money.

Preporučena cena (uključujući PDV, septembar 2012.): 100€

Pin Computers ustupio: Logitech Z506
maloprodaja: Pin Computers partneri, spisak prodavnica na ovom linku.