Logitech Trackman Marble

Verovatno velika većina korisnika računara koristi miša, ali ima i onih kojima zbog preciznosti i manjeg zamaranja ruke i šake ipak bolje odgovara ovako nešto. Ovo je unapređeni model osnovnog Logitech Trackball-a.

Nema baš puno onih koji koriste trackball umesto miša, ali u pitanju su svakako korisnici kojima je preciznost na prvom mestu. Generalno princip korišćenja je potpuno drugačiji, tako da je u startu potrebno računati na nešto duži period privikavanja ukoliko ste ranije koristili samo miša: jednostavno, umesto kontrole pomeranja kursora šakom i celom rukom, kod trackball se koriste samo prsti. Nije potrebno posebno objašnjavati da će se i korisnici daleko manje umarati korišćenjem trackball-a nego miša. U svakom slučaju, Logitech Trackman Marble je nastavak duge tradicije i malo osvežen osnovni model.

Ključne karakteristike

  • Vrhunski kvalitet izrade
  • Veoma precizan rad

Utisak kvare

  • Duži period navikavanja

Specifikacija

  • Senzor i rezolucija: optički 300DPI
  • Interfejs: USB 2.0
  • Tasteri: 4
  • Dimenzije: 86.5 mm x 165.4 mm x 42.3 mm
  • Težina: 198g

Logitech Trackman Marble

Prvo što treba reći je da je Trackman Marble malo većih dimenzija od prosečnog miša, i sa 86.5 mm x 165.4 mm x 42.3 mm deluje zaista impozantno, posebno zbog jarko crvenog trackball-a na vrhu. Kod trackball uređaja je princip jednostavan, umesto da je senzor instaliran sa donje strane i da detektuje pomeranje celog uređaja po podlozi kao kod miša, senzor se nalazi unutar trackball-a i detektuje pomeranje kugle (čemu služe i crne tačkice po površini). Ovo znači naravno i da će ceo trackball biti stacionaran, odnosno da neće biti potrebe da se pomera, već će se kugla pomerati isključivo korišćenjem prstiju. Kvalitet izrade ovog modela je odličan, plastika kvalitetna i deluje nam veoma izdržljivo.

Gornja površina Trackman Marble modela je izdužena i takva da staje cela šaka udobno, a posebno ističemo to da je dizajn potpuno simetričan, što znači da će i levoruki moći da ga koriste bez ikakvih problema. Unapređenje u odnosu na osnovni model se ogleda u tome da sada imamo sa svake strane po dva tastera, koji se naravno kroz softver mogu podesiti na bilo koje funkcije. Pošto ovde nema klasičnog scroll tastera, vrlo je zgodno mapirati scroll up i down sa ovim dodatnim tasterima, kako bi i rad bio što jednostavniji i funkcionalniji. Jedino što treba imati na umu je da je trackball (kao nekada klasične miševe) potrebno sa vremena na vreme čistiti, što je vrlo jednostavno, izvadi se kuglica i obriše, a iz unutrašnjosti sa očiste nakupljena prašina.

Rezime

Senzor koji se ovde koristi je optički i rezolucije od 300DPI, što definitivno ne zvući mnogo impresivno, posebno onima koji su navikli na nove miševe, međutim, pokazalo se da je to i više nego dovoljno za veoma precizan rad, definitivno precizniji nego kod većine komercijalnih miševa. Trackball svakako nije za svakoga, ali znamo dobro da ko god je rešio da proba Trackball a ima malo više strpljenja, retko kada se vraća na stanardnog miša.

Conclusion

A 300DPI optical sensor is used, which does not sound impressive, especially to those accustomed to new mice. However, it is sufficient for precise work, much more precise than most commercial mice provide. Trackball is not for everyone, but whoever decided to try a trackball and has the patience, rarely returns to a standard mouse.

Preporučena cena (uključujući PDV, april 2015.): 45€

Gigatron ustupio: Logitech Trackman Marble
maloprodaja: Gigatron Shop Kirovljeva br. 17, 011 / 354 13 78 ili 011 / 354 13 79
zvanični sajt: gigatronshop.com