Logitech Multimedia Speakers Z200

U suštini, ovo su jednostavni Logitech 2.0 zvučnici namenjeni onima koji traže malo kvalitetniji zvuk za računarom. Na raspolaganju je dodatni 3.5mm ulaz ali i izlaz za slušalice. Ukupno 10W zvuči sjajno, ali uz ovakvu cenu, nije da nema prilično jake konkurencije.

Po pitanju zvuka na računaru, Logitech je dosta dobro pozicioniran pošto već duže vreme u ponudi ima stvarno odlične zvučnike koji uprkos nešto većoj ceni u odnosu na konkurenciju, i dalje zauzimaju prilično visoku poziciju kod kupaca. Z200 je 2.0 sistem jednostavnih desktop zvučnika koji su ipak namenjeni onima koji traže malo kvalitetniji zvuk. Iako znamo da je trend takav da se prodaje sve više 2.1 sistema gde se dobija zasebni subwoofer, i dalje kvalitetni stereo zvučnici za iste pare zvuče bolje. Cena u maloprodaji za Z200 i nije tako mala, i to je druga strana medalje kada je Logitech u pitanju, a to teško da će se skoro promeniti.

Ključne karakteristike

  • Atraktivan dizajn
  • Kvalitetna izrada
  • Veoma dobar zvuk

Utisak kvare

  • Cena je nešto veća

Specifikacija

  • Snaga: 10W
  • Interfejs: 3.5mm, aux, headphones

Logitech Multimedia Speakers Z200

Uz dimenzije od 241.2mm X 90mm X 124.07mm i težinu od oko 1Kg, definitivno su veći od prosečnih 2.0 desktop zvučnika, pa treba to imati na umu pre kupovine, pošto će tražiti malo više prostora na stolu. U ponudi postoje bela i crna verzija ovih zvučnika, a po našem mišljenju je bela ipak malo atraktivnija. Kutije su, očekivano, napravljene od plastike, dosta dobrog kvaliteta i u mat finišu, bez zaštitnih grill-ova, tako da će se po dva 2.5" drajvera lepo videti sa prednje strane. Zvučnici imaju integrisana postolja, koja su interesantno rešena i koja zvučnike drže nagnute unazad, pod malim uglom u odnosu na vertikalu, što je vrlo česta pojava kod desktop zvučnika, i samo treba znati da je ugao nagiba fiksiran.

Na levom zvučniku se nalaze sve kontrole zvuka: nešto veći potenciometar za regulisanje jačine zvuka (takođe i On/Off funkciju), kao i Tone podešavanje za bas koje je smešteno bočno. Tu su i dva 3.5mm konektora za slušalice ali i dodatni ulaz zgodan za povezivanje sa plejerom ili telefonom. Zvučni kablovi (koji povezuju same zvučnike i onaj preko koga ide izvor zvuka i koji koristi 3.5mm konektor) su fiksirani sa zadnje strane levog zvučnika, pa tako jedino treba priključiti kabl za napajanje sa zadnje strane levog zvučnika. Svaki zvučnik ima snagu od po 5W za ukupnih 10W snage, što je sasvim pristojno za model ovih dimenzija i što zvuči dovoljno glasno za slušanje muzike u sobi srednjih dimenzija.

Rezime

Iako se to stvarno ne očekuje od desktop zvučnika, Z200 ima više nego dobar bas zvuk, čak verujemo da će zbog rezonancije morati i da se smanji u većini slučajeva. Srećom, to ne znači da su srednji i visoki tonovi platili cenu, već imamo dosta dobro uravnotežen zvuk koji je dobar za razne muzičke žanrove. Sa druge strane, po ovoj ceni se stvarno može svašta pronaći, tako da slobodno možemo reći da Logitech ima sve jaču konkurenciju. Dobar zvuk, da, ali i cena za koju ima sve manje i manje opravdanja.

Conclusion

Although no one expect that from desktop speakers, the Z200 model offers a good bass, and we do believe it is going to be necessary to reduce the bass in many cases. Fortunately, not to the detriment of middle and treble; however, a well-balanced sound that is good for a variety of musical genres is provided. On the other hand, at this price it is possible to find various models, so it is obvious Logitech has a growing competition. Good sound is provided, but at a higher price, that has no justification.

Preporučena cena (uključujući PDV, maj 2014.): 32€

Logitech ustupio: Logitech Multimedia Speakers Z200