Logitech Multimedia Speakers Z150

Jedni od najjednostavnijih novih desktop zvučnika poznate kompanije Logitech. Sa ukupnom snagom od 6W, ovaj zvuk neće baš nikoga oduvati, ali Z150 zvuče vrlo prijatno, naravno ukoliko niste navikli na nešto bolje. Logitech je ime koje je među najpoznatijima kada su u pitanju periferije, pa nema sumnje da će i Z150 lako naći put do kupaca.

Stižu nam još jedni Logitech zvučnici, iz osnovne kategorije 2.0 modela, koji se još nazivaju i desktop zvučnicima. Bez obzira što se mnogi odlučuju za ozbiljnije zvučnike ili čak prelazak na varijantu eksterne zvučne kartice ili DAC-a pa pojačala i zvučnika, i dalje je daleko više onih koji traže da zamene slabašne laptop zvučnike, ili jednostavno dobiju na svom radnom stolu pristojan zvuk koji ih neće opterećivati. Logitech ima dosta iskustva kada su računarski zvučnici u pitanju, pa i ne čudi što svoju ponudu sa vremena na vreme osvežava modelima koji su kao i ovaj. Iako vrlo jednostavni, Z150 će biti dobar izbor za one koji vole da slušaju muziku dok rade, a da to nije preglasno.

Ključne karakteristike

  • Solidan kvalitet zvuka
  • Dodatni 3.5mm ulaz i izlaz za slušalice

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Snaga: 6W
  • Interfejs: 3.5mm, aux, headphones

Logitech Multimedia Speakers Z150

Ovo su zvučnici dimenzija 151.5 x 84.5 x 76 mm i veoma jednostavnog dizajna, tako da će se vrlo lepo uklopiti u svako okruženje. Pored modela bele boje, u ponudi je i crna verzija, a u oba slučaja je u pitanju mat plastika. Zvučnici nemaju zaštitne maske sa prednje strane, pa možemo samo da pretpostavimo da se lako može desiti da će 2" drajveri biti zanimljivi radoznalim kućnim ljubimcima i kreativnom podmlatku. Zvučnici sa donje strane imaju otvore za koje nismo uspeli da utvrdimo da li imaju cilj da poboljšaju reprodukciju zvuka ili su samo dizajnerski detalj. Svi kablovi koji su potrebni stižu već fiksirani, osim naponskog kabla koji se posebno priključuje i koji je dužine 1.8, sa eksternim adapterom. Možda ne bi bilo loše da postoji i opcija USB napajanja, no u svakom slučaju, ne treba računati na to da će zvučnici moći da se koriste ukoliko nema slobodne strujne utičnice.

Zvučnici su spojeni fiksnim kablom, koji je sasvim dovoljno dužine da se mogu postaviti sa bočnih strana monitora, mada će onima koji traže veću fleksibilnost u postavljanju to sigurno i zasmetati. Dok se na desnom zvučniku nalazi samo Logitech logo, na levom su nešto veći potenciometar kao kontrola zvuka sa On/Off funkcijom i statusnom diodom, kao i jedan 3.5mm konektor i priključak za slušalice. Veoma zgodno je što napred postoji priključak za slušalice, ali i to što se bilo koji mp3 ili multimedijalni plejer jednostavno priključuje na zvučnike, pored onog standardnog analognog audio interfejsa za koji je kabl fiksiran pozadi.

Rezime

Zvuk modela Z150 je sasvim dobar, naravno za ovu kategoriju desktop zvučnika. Sa ukupnom snagom od 6W i malim plastičnim kutijama sa 2" full-range drajverima nismo očekivali baš previše, a zaključak je da su u pitanju pristojni zvučnici kod kojih bas naravno nije baš impresivan, a jedina eventualna zamerka se odnosi na čistoću zvuka koji će možda zasmetati onima koji su navikli na nešto bolje. Ono što i dalje stoji je da su Logitech periferije, pa i zvučnici ovoe kategorije za nijansu skuplji od konkurencije, tako da će, ukoliko vam poznato ime nije dovoljan razlog, biti jako teško opravdati tu razliku.

Conclusion

Sound provided by the Z150 model is quite good for this category of desktop speakers, of course. We did not expect too much from 6W of total power and small plastic boxes with 2" full-range drivers, but these are decent speakers providing not so good bass. The only objection relates to clarity of the sound that may bother those who are used to something better. Nevertheless, Logitech peripherals, as well as speakers of this category, are more expensive than the competition, so if the known brand is not an important fact, it will be very difficult to justify the difference.

Preporučena cena (uključujući PDV, maj 2014.): 22€

Logitech ustupio: Logitech Multimedia Speakers Z150