Logitech Multimedia Speaker Z50

Interesantan zvučnik kompaktnih dimenzija i modernog dizajna koji uspeva da izvuče čak 10W muzičke snage. Koristi aktivno napajanje, tako da nije baš zgodan za nošenje uz laptop, ali definitivno zvuči bolje od većine sličnih zvučnika koje smo do sada testirali.

Već smo i navikli da iz Logitech-a stižu razni zvučnici, od kompaktnih portabl modela, pa do home surround sistema za kućni bioskop, i generalni utisak je da uprkos nešto većim cenama u odnosu na konkurenciju (što poznati brend uvek nosi) kupac dobija kvalitetan proizvod i veoma dobar zvuk. Model Z50 spada pre u kategoriju prenosnih modela, stim što je to aktivni zvučnik koji zahteva posebno napajanje, tako da verovatno nije baš najzgodniji da se nosi recimo uz laptop, ukoliok niste sigurni da će na raspolaganju biti i dodatna utičnica.

Ključne karakteristike

  • Atraktivan dizajn
  • Kvalitetna izrada
  • Odličan i neočekivano glasan zvuk

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Snaga: 10W
  • Interfejs: 3.5mm

Logitech Multimedia Speaker Z50

Zvučnik je interesantnog dizajna, cilindričnog oblika, stim što je drajver postavljen pod malim uglom u odnosu na podlogu. U ponudi su dostupni modeli sa sivim, plavim i roze (kao sa slika) detaljima. Za slučaj da je neko pomislio, ovaj model ne koristi Bluetooth interfejs (što je šteta), već dobar stari 3.5mm konektor koji je i kompatibilan sa većinom uređaja sa kojih se pušta muzika. Pakovanje je prilično jednostavno i dobija se samo kratko korisničko uputstvo (koje realno i nije potrebno) kao i adapter za napajanje. Praktično i jedina primedba koju imamo jesu dimenzije adaptera za napajanje, pogotovo što smo videli i daleko kompaktnije varijante.

Kako ne bi moralo da se razmišlja o zvučnom kablu, on je fiksiran sa zadnje strane i dovoljno dugačak da se može povezati sa desktop računarom koji stoji ispod stola recimo. Interesantna stvar je što Z50 ne poseduje nikakve kontrole jačine zvuka, niti taster za uključivanje, već će jačina morati da se podešava na uređaju koji pušta muziku. Proizvođač se hvali snagom od čak 10W, što smo uzeli sa rezervom, međutim bili smo prilično iznenađeni koliko je glasan zvuk koji Z50 isporučuje. Kao što je i očekivano, bas stvarno nije impresivan i jednostavno to niko nije ni očekivao, ali zvuk jeste čist i vrlo glasan, pa u kategoriji mono zvučnika (ovde se koristi samo jedan 2.25" drajver), Z50 stvarno izvlači maksimum, barem u svom cenovnom razredu.

Rezime

Iako se od mono zvučnika ovih dimenzija ne očekuje baš previše, Logitech i tu ume da održi koju lekciju, pa tako imamo Z50, kompaktni zvučnik aktivne konstrukcije koji će bez većih problema postideti većinu laptop zvučnika. Sa celih 10W snage (što je za ove dimenzije impresivno), zvuk je vrlo konkretan, jasan i bez ikakvih većih primedbi. Voleli bi i malo snažniji i dublji bas, ali stvarno retko koji model iz ove kategorije to može da postigne. Kada se sve sabere i oduzme, stvarno sjajan zvučnik koji vredi poslušati.

Conclusion

Although no one expects too much from the mono speakers of this size, Logitech impressed us. It is offering the Z50 model, a compact speaker of active construction that will easily dazzle the majority of the laptop speakers. With 10W of power (which is impressive for this dimension), the sound is concrete, clear and beyond reproach. It would be good if there is a stronger and deeper bass, but rarely any model of this category can achieve that. This great speaker is worth considering.

Preporučena cena (uključujući PDV, februar 2014.): 23€

Gigatron ustupio: Logitech Multimedia Speaker Z50
maloprodaja: Gigatron Shop Kirovljeva br. 17, 011 / 354 13 78 ili 011 / 354 13 79
zvanični sajt: gigatronshop.com