Logitech G402 Hyperion Fury

Kako izgleda kada jedan od najpoznatijih proizvođača hardvera napravi novu verziju jednog od svojih najpoznatijih igračkih miševa? G402 Hyperion Fury je dobar primer kako bi to trebalo uraditi i šta može da se očekuje i dobije.

Već je dobro poznato da G oznaka kod Logitecha označava Gaming periferije, tako da nije bilo nikakve neizvesnosti kada je stigao model G402 Hyperion Fury. Ovo je miš sa standardnim USB interfejsom i kombinacijom Delta Zero optičkog senzora i Fusion Engine hibridnog senzora. Dobro nam je poznato da Logitech ima veliku bazu fanova i da svaki novi model treba da opravda zaista velika očekivanja. Tako je i ovoga puta, pošto je prethodnik G400 zaista bio veoma popularan i to dosta dugo, pa će biti interesantno videti šta je to novo u ovom slučaju Logitech pripremio.

Ključne karakteristike

  • Vrlo precizan senzor
  • Kvalitetna izrada
  • Vrhunske performanse

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Senzor i rezolucija: 4000dpi Fusion Engine hybrid sensor
  • Interfejs: Full-speed USB, 1000Hz Ultrapolling
  • Tasteri: 8+scroll wheel
  • Dodatno: 16G, 500ips
  • Dimenzije: 136 x 72 x 41 mm
  • Težina: 108g

Logitech G402 Hyperion Fury

Sa dimenzijama od 136x72x41 mm, i težinom od 108g, ovaj miš ne spada u kompaktne miševe, pa odmah možemo da kažemo da će definitivno više odgovarati onima koji više vole claw grip držanje, gde se cela šaka oslanja na miš. Po obliku i dizajnu, zaista malo podseća na proslavljeni G400. Telo miša je izduženo i napravljeno od kombinacije mat (većim delom) i glossy (detalji) plastike, sa karakterističnim G logom po sredini, koji je od poluprovidne plastike kroz koju prolazi pozadinsko osvetljenje. Miš je, očigledno, asimetričnog oblika i anatomski oblikovan tako da će savršeno odgovarati desnorukima - izvinite levoruki, moraćete da potražite neku drugu varijantu. Iako miš deluje dosta čvrsto i izdržljivo, proizvođač nije koristio aluminijum ili metal u izradi, a vidimo i da je kabl klasičan, gumirani, što je pomalo razočaravajuće, pošto smo navikli na kvalitetne braided kablove kod igračkih miševa. Od interesantnih detalja, sa leve strane može da se vidi 3-segmentni displej koji će označiti aktivno DPI setovanje.

Bočne stranice miša (većim delom sa leve strane) su postavljene gumom i odlično se lepe za šaku, tako da ne verujemo da će se desiti da miš prokliza u sred igranja, bez obzira na to koliko se šaka oznoji. Logitech je pozicioniranje tastera odradio praktično savršeno. Gornja dva tastera (deklarisana na 20 miliona klikova) i glatki i gumirani scroll točkić su tamo gde i treba da budu, postavljeni tako da je korišćenje bez potrebe da se prsti ili šaka pomeraju i to važi za sve veličine šake, bez razlike. Sa leve bočne strane imamo dva standardna thumb tastera (back i forward funkcije po defaultu) a malo gore i još dva tastera kojima se podešava DPI vrednost (u zadatim koracima). Na kraju, tu je i jedan malo niže postavljeni taster koji je takozvani Sniper taster, kojim se trenutno obara DPI vrednost (dokle god se drži pritisnut) kako bi se snajperom lakše nišanilo. I ovih pet tastera je postavljeno tako da nema potrebe pomerati šaku, svi padaju tačno ispod prstiju.

Rezime

Kao i svi noviji miševi, i ovaj ima poseban ugrađeni procesor i memoriju koji su zaduženi za memorisanje podešavanja i procesiranje informacija. Što se senzora tiče, priča je vrlo interesantna, pošto je Logitech upakovao optički senzor u kombinaciji sa akcelerotmetrom i žiroskopom. Pored maksimalne rezolucije od sasvim respektabilnih 4000dpi i ubrzanja od 16G (što i nije tako mnogo u odnosu na konkurenciju), nailazimo na podatak da je maksimalna brzina koju senzor može da detektuje 500 inča po sekundi, što je višestruko više u odnosu na miševe iz iste kategorije, što govori o tome koliko je zaista moćan hardver koji je Logitech ugradio u G402. Za vezu sa računarom se koristi USB interfejs sa 1000Hz Ultra Poolingom, tako da neće biti nikakvog kašnjenja signala. Logitech Gaming Software za podešavanje miša ima sve ono što je potrebno da se G402 maksimalno (naravno, u okvirima svojih mogućnosti) prilagodi korisniku i dobar je primer kako bi takav softver trebao da izgleda i radi. U praksi, G402 Hyperion Fury radi jednostavno sjajno i uprkos svim pokušajima, nismo uspeli da zbunimo senzor niti da dovedemo do toga da bude bilo kakvih problema u kretanju kursora, bez obzira na podlogu i brzinu kretanja miša. Ukoliko skoro 80€ nije previše, ovaj model svakako treba uzeti u razmatanje.

Conclusion

Like all the newer mice, this one also has a special built-in processor and memory to store settings and information processing. When it comes to the sensor, it is very interesting since Logitech installed the optical sensor combined with the accelerometer and gyroscope. In addition to the maximum 4000dpi resolution and 16G acceleration (which is not much compared to the competition), the maximum speed that the sensor can detect is 500 inches per second, which is much more in relation to the mice of the same category, showing just how powerful is the hardware installed in the Logitech G402. For connection to a PC, a USB interface with 1000Hz Ultra pooling is used, so there will be no signal delay. Logitech Gaming Software for adjusting the mouse has everything necessary to adapt G402 according to the user needs and is a good example of how such software should look and work. G402 Hyperion Fury works just great, and despite all the attempts, we didn’t manage to confuse the sensor or to make problems in the work of the cursor regardless of the surface and the speed of the mouse. If the price of 80 Euros is not too much for you, this model should be taken into consideration.

Preporučena cena (uključujući PDV, maj 2015.): 70€

Gigatron ustupio: Logitech G402 Hyperion Fury
maloprodaja: Gigatron Shop Kirovljeva br. 17, 011 / 354 13 78 ili 011 / 354 13 79
zvanični sajt: gigatronshop.com