Linksys RE1000

Ovo je interesantan Linksys dodatak za bežične mreže u slučajevima gde treba pojačati signal. Veoma se jednostavno postavlja i instalira, tako da će svako to moći da uradi, a rezultati su odmah vidljivi.

Ima dosta onih koji Wireless mrežu koriste na većem prostoru, u nekom stanu veće površine ili kući, pa onaj teoretski domet i ne radi posao baš idealno, to jest brzina transfera podataka nije svuda sjajna. U tu svrhu se obično koriste Range Extenderi, odnosno Bridge uređaji koji prenose i pojačavaju signal. Linksys (odnosno Cisco) u svojoj ponudi ima takav jedan uređaj, RE1000. Ovo je jednostavna sprava koja se još jednostavnije postavlja i koristi, a koja će dosta pomoći da se u situacijama gde wireless ne radi kako treba to brzo popravi.

Ključne karakteristike

  • Veoma jednostavna instalacija
  • Dobre performanse

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Interfejs: WiFi 802.11b/g/n, 2.4GHz
  • Konektori: 1x LAN 10/100
  • Bezbednost: 64-bit WEP, 128-bit WEP, WPA2-PSK, WPA-PSK, WPS

Linksys RE1000

Ovaj Rage Extender je kompaktnih dimenzija (osetno manjih od klasičnog Wireless Router-a). U pakovanju dolazi produžni strujni kabl, a postoji i mogućnost da se, kao na slikama, pomoću konektora direktno poveže na strujnu utičnicu. Odmah vidimo da nema spoljašnjih antena, što je malo neobično pošto je ipak uloga da se pojača i emituje WiFi signal, ali znamo da mnogi proizvođači u poslednje vreme žrtvuju malo performanse zarad estetike, a uvek je lepše da se što manje kablova i antena vidi spolja. U pakovanju stižu i korisničko uputstvo i po jedan strujni i LAN kabl. Tu je i CD sa softverom koji će pomoći da se u par minuta sve lepo podesi i pokrene.

Sa zadnje strane uređaja vidimo jedan LAN port (10/100 Mbps), Power, Connect i Reset tastere. Ovaj uređaj radi na frekvenciji od 2.4GHz, što treba imati na umu kada se bira extender, i kompatibilan je sa 80211b, g i n standardima. Aplikacija za povezivanje je takva da će uz malo pomeranja i pozicioniranja označiti najbolju poziciju. Ono što bi voleli da vidimo je da se koristi gigabitni LAN interfejs, ali i ovako se radi o dosta korisnom uređaju koji će recimo pomoći da se na mrežu prikači naki Wireless printer koji nije baš u dometu. Bilo bi sjajno da imamo i USB port koji bi to i dodatno pojednostavio.

Rezime

Znamo da postoje neki Wireless ruteri koji imaju Bridge opciju, što je upravo ono što ovaj uređaj nudi, no ima onih koji vole da imaju zaseban uređaj koji će se idealno uklopiti u ostatak mreže. Sa druge strane, cena ovog modela i nije toliko mala, pa je pitanje da li se više isplati naći neki stariji ruter i instalirati mu custom firmware, ili jednostavno noviji Wireless ruter koji to podržava, a koji su uglavnom dosta jeftiniji.

Conclusion

We know that there are some wireless routers offering the Bridge option, which is exactly what this device has to offer, but there are those users who prefer to have a separate device that will be an ideal addition to the rest of the network. On the other hand, the price of this model is not affordable at all, so the question is whether it is more profitable to find an older router and install custom firmware, or opt for a newer Wireless router that supports it, which is generally much cheaper.

Preporučena cena (uključujući PDV, oktobar 2012.): 85€

Gigatron ustupio: Linksys RE1000
maloprodaja: Gigatron Shop Kirovljeva br. 17, 011 / 354 13 78 ili 011 / 354 13 79
zvanični sajt: gigatronshop.com