Linksys Powerline PLSK400

Ovo je komplet Powerline periferija koji služi da se vrlo jednostavno podesi kućna mreža koja koristi strujne instalacije za protok podataka. Veoma jednostavno i zgodno za one kod kojih postavljanje LAN kablova nije opcija.

Ovaj komplet spada u Homeplug AV 200 Mbps seriju mrežnih uređaja ove kompanije, što znači da u teoriji može da kroz strujnu instalaciju provuče podatke brzinom od 200Mbps (računaju se oba smera). Već smo pričali više puta o ovome konstatovali da se radi o sjajnoj stvari za one koji imaju problem da provuku LAN kablove ili postave wireless mrežu. Korišćenje strujne instalacije nije nova stvar, i već postoji neko vreme, a proizvođači se utrkuju da ponude što kvalitetnije i brže uređaje. Ipak, na kraju se svodi na priču o tome koliko su kvalitetno napravljene te strujne instalacije, od čega će direktno zavisiti kvalitet signala i brzina transfera.

Ključne karakteristike

  • Dosta dobre performanse
  • Korišćenje strujnih instalacija
  • 4-portni ruter

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Interfejs: LAN 10/100
  • Konektori: 1x LAN, 4x LAN

Linksys Powerline PLSK400

U ovom pakovanju se dobijaju dva uređaja, jedan sa jednim LAN portom i drugi sa 4 porta, a zamisao je jednostavna, sa jedne strane se dovede recimo veza sa internetom (idealno na ruter ili svič) a sa druge strane povežu do četiri uređaja u mrežu ili na internet. Ovi adapteri se direktno povezuju na strujnu utičnicu, i to poželjno bez produžnog kabla ili razdelnika napona. Ovi adapteri su pomalo glomazni, pogotovo što smo videli i neka daleko elegantnija rešanja. Vidimo da imaju sa bočnih strana otvore za ventilaciju, stim što iako umeju da se zagreju, sigurno neće biti problema pošto nema potrebe ni za dodatnim ventilatorom, već se hlade samo cirkulacijom vazduha.

Što se tiče povezivanja odnosno instalacije, tu stvarno nema nikakvih komplikacija i samo je potrebno obezbediti slobodnu strujnu utičnicu, kao i LAN kablove za povezivanje sa uređajima koji se konektuju (u pakovanju dolaze dva LAN kabla). Oba uređaja imaju na sebi statusne diode kako bi se mogao pratiti rad uređaja, kao i po par tastera (Standby/Reset, Pairing). Ono što smo primetili je da se isplati isprobavati različite utičnice, pošto kvalitet veze dosta zavisi od toga kakve su instalacije. U svakom slučaju, primetili smo da su brzine čitanja podatka preko mreže na ovaj način dosta veće od brzina upisa, no i dalje je to sasvim u skladu očekivanja, i biće dovoljno čak i za strimovanje HD video sadržaja.

Rezime

Ovakvi uređaji su vrlo interesantna stvar za sve one koji imaju problema sa umrežavanjem uređaja, pa postavljanje LAN kablova i WiFi mreže nije baš jednostavna. U ovom slučaju se samo treba uveriti da su postojeće strujne instalacije dovoljno kvalitetne da omoguće dovoljno dobar signal, odnosno da se iskoristi maksimum mogućnosti uređaja.

Conclusion

These devices are very interesting for those who have problems with networking devices, so setting up the LAN cable and WiFi network is not easy. In this case, it is necessary to make sure that the existing electrical installation is of sufficient quality to provide a good signal, i.e. to get the most from your device.

Testirani proizvod je uzorak.

Gigatron ustupio: Linksys Powerline PLSK400
maloprodaja: Gigatron Shop Kirovljeva br. 17, 011 / 354 13 78 ili 011 / 354 13 79
zvanični sajt: gigatronshop.com