Linksys CIT400 Skype Phone

Veoma interesantan telefon koji pored obične telefonske linije podržava potpuno Skype odnosno VOIP saobraćaj. Podržane su praktično sve Skype funkcije, i stvarno se može uživati u razgovoru preko Interneta kao da je u pitanju običan telefon.

Iako je Linksys dosta poznato ime, za one koji možda i nisu čuli, u pitanju je deo mnogo poznatijeg Cisca, ali namenjen personalnoj upotrebi. Uređaj koji smo imali na testu se zove iPhone, a mi smo se namerno ogradili od tog imena (da li je platio Apple Linksys-u ili obrnuto, ostaje da se utvrdi) i držaćemo se manje interesantnog CIT400 Skype Phone. Pored očigledne podrške za Skype odnosno VOIP glasovnu komunikaciju preko Interneta, ovaj telefon koristi i običnu telefonsku liniju, dakle pravi 2 u 1 paket.

Ključne karakteristike

  • Podrška za paralelno običan telefonski i Skype saobraćaj
  • Za podešavanje nije potreban računar
  • Radi potpuno kao bežični telefon
  • Podrška za SkypeIn, SkypeOut, prikaz propuštenih poziva, kredita

Utisak kvare

  • NIšta posebno

Specifikacija

Linksys CIT400 - Dimenzije : 147x126x35mm baza, 143x45x25mm slušalica

  • Masa : 360g baza, 99g slušalica
  • Interfejs : RJ-45, RJ-11,
  • Domet : 300m
  • Napajanje: 2x AAA dopunjive baterije

Linksys CIT400

Ceo paket se sastoji iz baze i slušalice, a u paketu se nalaze i svi potrebni kablovi i diskovi sa uputstvima i programima. Da odmah pojasnimo, da bi ovo koristili, nije neophodan računar, dovoljno je povezati bazu na telefonski i LAN priključak sa izlazom na Internet. Sva podešavanja se mogu obaviti na slušalici koja ima LCD displej u boji, sa 4096 boja i rezoluciju od 128x128 piksela. Ukoliko to želite, možete podešavanja obavljati i preko računara putem mreže. Šta sve može ovaj telefon? Praktično su podržane sve funkcije Skype-a, od običnog Skype to Skype razgovora, do SkypeOut i SkypeIn funkcija. Na displeju možete videti i listu kontakata, preostali SkypeOut kredit ali i Skype Voicemail.

Instalacija i korišćenje ovog aparata je zaista izuzetno jednostavno i verujemo da će biti lako i onima koji nemaju puno iskustva sa računarima. Osim što se softver uređaja može upgrade-ovati, interesantno je i da se Skype klijent automatski update-uje, pa praktično ne morate brinuti da li imate najsvežiju verziju. Kao što radi i regularni telefon, CIT400 će beležiti propuštene pozive, sa obične linije i preko Skype-a, što znači da ćete imati potpuni komfor. Da bi razgovor preko Skype-a bio kvalitetan, potrebno je obezbediti Internet vezu od najmanje 256Kbps (128Kbps upload). Slušalicu napajaju dve dopunjive AAA baterije koje obezbezbeđuju do 10h priče i 120h mirovanja.

Rezime

Posle isprobavanja, možemo konstatovati da Linksys CIT400 radi sjajno, praktično kao običan bežični telefon sa ugrađenim Skype-om. Nismo našli ni jednu manu, a ono što je i najbitnije, kvalitet zvuka je odličan. Mikrofon hvata sjajno i stvarno ćete zaboraviti da je u pitanju VOIP saobraćaj.

Preporučena cena (uključujući 18% PDV, jul 2008.): 178€

Gigatron ustupio: Linksys CIT400
maloprodaja: Gigatron Shop Kirovljeva br. 17, 011 / 354 13 78 ili 011 / 354 13 79