LG Smart TV Camera AN-VC500

Dodatak za LG Smart televizore bez ugrađene kamere. Ovo je Full HD kamera (snima 1920x1080 video) koja se vrlo lako instalira i koristi. Pre kupovine ipak proverite da li je vaš model TV-a podržan.

Vlasnici novijih Smart televizora svakako da znaju za mogućnost da se TV koristi i za komunikaciju i to putem interneta, a to se najčešće realizuje kroz Skype koji je praktično i standard za video komunikaciju. Ipak, nemaju svi noviji televizori ugrađenu kameru, zašto su se proizvođači potrudili da ih ponude i u vidu dodatnih periferija. U ovom slučaju, imamo model AN-VC500 koji je kompatibilan sa 3D Smart TV modelima iz LA7, LA8, LA9, EA8, EA9 serija (2013. godina). Uvek je dobar savet da se pre kupovine dobro proveri kompatibilnost, kako ne bi bilo iznenađenja kasnije. Ova kamera snima Full HD video i biće odličan izbor za one kojima je bitno da imaju što veću rezoluciju na raspolaganju.

Ključne karakteristike

  • Fantastičan kvalitet slike
  • Jednostavna instalacija

Utisak kvare

  • Ograničena kompatibilnost

Specifikacija

  • Rezolucija: Full HD 1080p (30 fps), senzor 2.0 MP
  • Interfejs: USB 2.0
  • Dodatno: 2 ugrađena mikrofon

LG Smart TV Camera AN-VC500

Ova kamera se na prvi pogled ne razlikuje baš toliko od mnogih drugih modela na tržištu, stim što je za nijansu većih dimenzija (112mm x 56mm x 38mm). Prednja maska kamere (koja je horizontalno orijentisana) je od brušenog aluminijuma i izgleda prilično atraktivno. Napred vidimo otvor kamere, statusnu diodu pored i stereo mikrofon koji prilično dobro hvata zvuk i sa malo veće razdaljine. Dobra stvar je što ovu kameru svako može veoma lako instalirati. Koristi se praktično postolje sa dva zgloba koje se postavlja sa zadnje strane TV-a, i drži se u mestu pomoću magneta ili velkro (čičak) trake. Kamera stoji čvrsto i ne klima se, a kao što je i očekivano, hvata kadar ravno ispred TV-a, bez mogućnosti da se rotira levo i desno.

USB kabl kamere je dovoljno dugačak i priključuje se direktno na slobodan USB port TV-a. To bi manje više bio i kraj instalacije, pošto sada samo treba pokrenuti Skype aplikaciju sa TV-a (ili eventualno prvo preuzeti tu aplikaciju sa interneta). Video pozivi su odmah dostupni i nema nikakvih dodatnih podešavanja kamere. Biće potrebno malo vremena dok se ne pronađe idealna razdaljina od kamere (za optimalne rezultate), a naša preporuka je da se zvuk TV-a prebaci na Stereo (odnosno ne koristi surround mod), pošto je tada kvalitet dolaznog zvuka definitivno bolji. Što se tiče mikrofona, stereo varijanta prilično dobro hvata glas, stim što svakako da se bolji rezultati dobijaju ako u prostoriji nije bučno, što i nije tako neobično.

Rezime

Kamera koristi 1/4'' CMOS senzor rezolucije 2.0MP, sa maksimalnom rezolucijom videa od 1920x1080 piksela, što kao rezultat ima stvarno odličan kvalitet videa. Jedina stvar koja nam se nije dopala jeste to da ova kamera radi samo sa određenim modelima iz 2013. godine, što je prava šteta. Ukoliko već imate TV koji podržava smart funkcije, logično je da će se koristiti i Skype (ili neka druga aplikacija za video chat), a eksterna kamera je jednostavan dodatak koji to pitanje rešava na najjednostavniji način.

Conclusion

The camera uses a 2.0MP 1/4“ CMOS sensor with 1920x1080 maximum video resolution, providing excellent video quality. We didn’t like the fact the camera works only with certain 2013 models, which is a shame. If you have a TV set that supports smart functions, it is logical to use Skype (or any other video chat application), and the external camera is a simple addition for solving this problem in the simplest way.

Preporučena cena (uključujući PDV, oktobar 2013.): 94€

Pin Computers ustupio: LG Smart TV Camera AN-VC500
maloprodaja: Pin Computers partneri, spisak prodavnica na ovom linku.