LG i SES demonstrirali 4K HFR tehnologiju

Beograd, 19. maj 2017. godine – LG je u saradnji sa kompanijom SES na desetoj SES Industry Days konferenciji u Luksemburgu demonstrirala revolucionarnu 4K HFR tehnologiju prikaza dostupnu na OLED televizorima. 4K HFR sadržaj je putem ASTRA satelita emitovan uživo na LG OLED televizoru, pomoću prototipa HFR softvera. Demonstracija je posetiocima pružila priliku da iskuse poboljšan kvalitet slike koju omogućavaju nove generacije 4K HFR sadržaja.

HFR je nova tehnologija prikaza, koja poboljšava kvalitet 4K Ultra HD slike, povećavanjem broja frejmova do 120 po sekundi (FPS), što predstavlja maksimum kada je u pitanju emitovanje sadržaja. Ubrzana frekvencija FPS je posebno značajna za prenos brzih radnji, jer otklanja mogućnost umanjenja kvaliteta slike, poput zamućenja, usled naglih pokreta.

LG

Proizvođači ekrana, ali i globalni emiteri i provajderi sadržaja pripremaju se za pokretanje sledećeg stupnja Ultra HD tehnologije, korišćenjem DVB-UHD- 1 Faza 2 specifikacije, koja uključuje 4K HFR tehnologiju. Standard UHD-1 Faza 2 podrazumeva najsavremenije tehnologije, kao što su High Dynamic Range (HDR) i Next-generation Audio (NGA).

„Naši OLED televizori pokazali su se kao idealna platforma za emitovanje 4K HFR sadržaja. Kompanija LG posvećena je implementaciji najnovijih dostignuća u pogledu televizijskih tehnologija, a to je potvrdila i ova demonstracija“, rekao je Sem Kim, viši potpredsednik i direktor sektora za TV uređaje u kompaniji LG Home Entertainment.

„Kompanija SES je oduvek podržavala razvoj Ultra HD tehnologije prikaza, a konferencija Industry Days je odlična platforma za izlaganje novih televizijskih tehnologija“, rekao je Tomas Vrede, potpredsednik sektora za nove tehnologije i standarde u kompaniji SES. „HFR predstavlja značajan korak ka daljem unapređenju kvaliteta Ultra HD satelitskih prenosa, pogotovo za sportske događaje i reality programe. Naše partnerstvo sa kompanijom LG je presudno za određivanje budućnosti standarda prenosa“, dodao je Vrede.