LG AN-VC500 Video Call Camera

Ova kamera je dodatak koji je potrebno dokupiti da bi se mogao koristiti Skype na LG Smart televizorima novije generacije. Dobro proverite pre kupovine da li je vaš model TV-a podržan.

Svi oni koji su nabavili neki od novijih Smart televizora, pre ili kasnije dođu u situaciju da im zafali kamera koju bi koristili za Skype ili neki drugi od sve većeg broja podržanih programa. Za sada, samo oni najskuplji modeli TV-a imaju ugrađene kamere, no kod ovih ostalih postoji rešenje, koje se odnosi na zasebne kamere istih proizvođača. U ovom slučaju, to je LG i model AN-VC500. Da odmah kažemo ono što je možda i najbitnije, a to je da dobro proverite na sajtu proizvođača koji su modeli TV-a podržani. Načelno, radi se o modelima iz 2013. i 2014. godine, uz napomenu da na žalost nisu podržani svi Smart modeli, tako da treba biti obazriv da ne kupite kameru koja jednostavno neće raditi. Dodatno, podrazumeva se da nećete moći da na TV priključite bilo koju Web kameru koju imate, što je stvarno šteta.

Ključne karakteristike

  • Dobar kvalitet videa
  • Jednostavna instalacija

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Senzor: 1080p full HD, 15-30fps
  • Interfejs: USB 2.0
  • Dodatno: ugrađena 2 mikrofona,

LG AN-VC500 Video Call Camera

Prvo što smo primetili kod modela VC500 je da je nešto većih dimenzija u odnosu na većinu klasičnih Web kamera, i to je iz jednog logičnog razloga: da bi se vizuelno što bolje uklopio sa televizorima velike dijagonale. Kućište kamere je široko, sa prednjom stranom od brušenog aluminijuma. Ono što znamo je da nisu svi LG televizori novije generacije baš identičnog dizajna, ali ovako nešto će se vrlo lepo složiti uz bilo koju varijaciju. Pakovanje je prilično jednostavno, i kamera stiže u običnoj braon kutiji, sa kratkim korisničkim uputstvom i CD-om sa malo detaljnijim uputstvom.

Kamera se prilično lako postavlja na gornju ivicu ekrana, pa iako nema klasične štipaljke koja hvata okvir, stoji dovoljno čvrsto da nema bojazni da će pasti ako se televizor pomera. Ono što je najbolje od svega je to što je u pitanju plug and play USB varijanta, i sam TV će detektovati novu, priključenu periferiju, tako da ostaje samo da sačekate par trenutaka, posle čega možete pokrenuti Skype i koristiti kameru normalno. Snima se Full HD rezolucija od 1920x1080 piksela (senzor je od 2MP, tako da je u pitanju softverska interpolacija) u maksimalno 30fps-a, dok su na raspolaganju i dva mikrofona.

Rezime

Kvalitet slike je dosta dobar i tu nemamo zamerki, uz interesantnu Smart Zoom opciju gde se bira deo ekrana koji se zumira tako da se može relativno jednostavno rešiti pitanje kadriranja. Jedna od stvari koja će sigurno biti interesantna jeste podrška za gestove, odnosno to da kamera prepoznaje pomeranje ruku i na osnovu toga aktivira određene funkcije (Channel/Volume Up, Down/Power Off/Input sources), sa čime smo imali polovičnog uspeha, no u pitanju je ipak malo navikavanje na pokrete koje će kamera bez problema prepoznati. Sve zajedno, ova kamera jeste definitivno skuplja od običnih Web kamera, ali je i jedina koja će raditi na LG televizorima novije generacije. Da li je to opravdano ili ne, ostaje pitanje, i konstatacija da bi bilo dosta jednostavnije da se može bilo koja USB kamera prikačiti. Ukoliko vam je potrebna podrška za kameru kod Skype-a koji koristite sa svog LG Smart televizora, onda nekog posebnog izbora jednostavno nema.

Conclusion

The picture quality is beyond reproach, and there is the interesting Smart Zoom option to select a part of the screen you want to zoom in, so the question of framing is easily solved. The interesting thing is the gesture support, i.e. the fact that camera detects hand movements and based on that activates certain functions (Channel/Volume Up, Down/Power Off/Input sources), with which we had small success, but it is necessary to get used to the movements the camera will recognize without problems. This camera is more expensive than ordinary Web cameras, but it is the only one working in combination with LG TVs of newer generation. Justified or not, it would be a lot easier that any USB camera can be used. If you need a support for the camera with Skype you are using on your LG Smart TV set, there is no other choice.

Preporučena cena (uključujući PDV, novembar 2014.): 80€

Pin Computers ustupio: LG AN-VC500 Video Call Camera
maloprodaja: Pin Computers partneri, spisak prodavnica na ovom linku.