Lenovo ThinkPad Z70-80

Lenovo laptop iz ThinkPad serije, sa 17" ekranom Full HD rezolucije. Radi se o odlično upakovanoj konfiguraciji koja će biti podjednako dobra za rad ali i zabavu, sa dosta štedljivom Intel platformom ali i zasebnom NVIDIA grafičkom karticom.

Lenovo je u poslednje vreme dosta aktivan kada su laptop računari u pitanju, i već smo imali priliku da testiramo neke od njih. Red je došao i na takozvanu desktop replacement kategoriju, odnosno model ThinkPad Z70-80, laptop koji je namenjen onima koji traže nešto snažniju konfiguraciju i veću radnu površinu, pošto se radi o 17" varijanti. Iako laptopovi ovih dimenzija nisu baš zahvalni za nošenje, ima dosta onih koji ih koriste praktično stacionarno, i kojima to svakako neće biti problem. Opremljen sa novim Intel Core i7-5500U, tako da odmah možemo da znamo šta da očekujemo od štedljivog procesora Broadwell generacije. Ipak, ostatak konfiguracije je sjajno zaokružen tako da su rezultati prilično dobri.

Ključne karakteristike

  • 17" ekran, desktop replacement kategorija
  • Odlične performanse
  • 16GB RAM-a
  • Hibridni SSHD

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Procesor: Intel Core i7-5500U 2.4-3.0GHz/4MB
  • Memorija: 16GB DDR3, Hybrid 1TB+8GB SSHD
  • Optika: DVD-RW
  • Grafika: NVIDIA GeForce GT840M/4GB
  • Ekran: 17.3" FHD (1920x1080) LED Glossy
  • Konekcije: Gigabit LAN, WiFi 802.11 b,g,n, Bluetooth 4.0, 1x USB 3.0, 2x USB 2.0, D-Sub, HDMI-out, audio combo jack, 2 u 1 čitač memorijskih kartica (SD, MMC)
  • Baterija: Lithium-Ion, 4 cells
  • Kamera: 1MP 720p
  • Dimenzije: 418 mm x 25.2 mm x 283 mm
  • Težina: 3 kg

Lenovo ThinkPad Z70-80

Dimenzije ovog ThinkPad modela su 418x25.2x283 mm, i teži oko 3Kg, što i nije toliko puno za 17" model, ali svakako da ne spada u laptopove koji su zahvalni za često nošenje. Dizajn kućišta vuče pomalo elegantnu biznis varijantu, sa oštrijim linijama ali i aluminijumskim površinama. Možemo samo da konstatujemo da iako neće privući baš mnogo pogleda, deluje vrlo kvalitetno i izdržljivo. Kompletno crne boje sa aluminijumskim delovima koji malo razbijaju monotoniju, ovaj model nas donekle podseća na poznate poslovne ThinkPad modele. Kvalitet izrade je odličan i nismo primetili da ima bilo kojih detalja koji govore suprotno: plastika je dobro uklopljena, nema krckanja niti škripanja, a šarke deluju prilično robustno.

Ekran je dijagonale 17.3" i dobre Full HD rezolucije od 1920x1080 piksela, sa LED pozadinskim osvetljenjem i Anti-Glare panelom. Ovo poslednje znači da će ekran biti zahvalan za rad pod jačim dnevnim svetlom, pošto neće biti veće refleksije, što nam se dopalo. Tu su i prosečni uglovi gledanja za TN panel, ali i sasvim dobar odziv. Ovako velika dijagonala i rezolucija donose dosta radne površine, što će mnogima biti verovatno i najbitnija stvar. Iznad ekrana je integrisana 720p HD kamera sa mikrofonom. Ono što se ne vidi su stereo JBL zvučnici koji zvuče glasnije i bolje od proseka, uz podršku za softversku surround emulaciju.

Što se konektora, tiče, prednja i zadnja stranica su kompletno slobodne, dok su sa desne bočne strane smešteni 3.5mm combo konektor za headset, slot čitača memorijskih kartica, USB 2.0 port, DVD optički uređaj i Kensington lock, a sa leve preostala dva USB 2.0 i jedan USB 3.0 port, LAN konektor, D-Sub i HDMI video izlaz, otvor za ventilaciju i karakteristični pljosnati priključak za napajanje. Tastatura je pune veličine i u pitanju je za Lenovo standardna AccuType varijanta koju znamo od ranije i koja se sjajno pokazala, sa numeričkim delom sa desne strane ali i prilično preciznim touchpad-om koji podržava multi-touch funkcije. Za one koji dosta vremena provode u kucanju, ova tastatura će biti sjajan izbor. Pored gigabitnog LAN-a, tu su i WiFi (802.11n podržan) kao i Bluetooth u 4.0 verziji.

Rezime

Srce laptopa čini novi Intel Broadwell procesor Core i7-5500U, što je dual-core varijanta (podržan Hyper-Threading) na 2.4-3.0GHz. Radi se o low-voltage varijanti TDP-a od svega 15W, što znači da ne treba očekivati mnogo kod malo zahtevnijih zadataka, ali je svakako u pitanju procesor koji će zabeležiti oko 10% bolje rezultate u odnosu na svoje direktne prethodnike iz Haswell generacije. Ono što nam se dopalo jesto to što sistem ima na raspolaganju čak 16GB DDR3 RAM-a, kao i hibridni hard disk kapaciteta 1TB uz 8GB SSD za keširanje, kao i posebnu NVIDIA eForce GT840M grafiku sa 4GB sopstvene memorije, što možda nije baš dovoljno za najnovije igre i Full HD rezoluciju, ali će biti i više nego dobro za multimediju kao što su recimo filmovi visoke rezolucije. Kao i uvek, kod 17" modela se ne očekuje neka impresivna autonomija, i tako je i ovoga puta, a ugrađena baterija je dovoljna za oko 3.5-4h rada (ipak se koristi dosta dobar procesor niske potrošnje). Sve zajedno, odlično upakovana konfiguracija koja će odgovarati kako poslovnim korisnicima, tako i svima koji traže veću radnu površinu i dobre performanse za rad i zabavu.

Conclusion

The core of the laptop makes the new Intel Broadwell Core i7-5500U processor, 2.4-3.0GHz dual-core version (Hyper-Threading is supported). It is a low-voltage 15W TDP variant, which means you should not expect too much when it comes to heavy tasks, but it comes with processor that achieves 10% better results compared to the direct predecessors of the Haswell generation. The system has 16GB of DDR3 RAM and a 1TB hybrid hard drive with 8GB SSD for caching, as well as special NVIDIA eForce GT840M graphics with 4GB of dedicated memory, which is not enough for the latest games and Full HD resolution, but it will be enough for multimedia, such as high resolution movies. 17" models do not provide impressive autonomy, so the built-in battery is sufficient for about 3.5-4hrs of work (a low-power processor is used). This is an excellent configuration that will suit both business customers and those who seek a greater working surface and a good performance for work and entertainment.

Preporučena cena (uključujući PDV, maj 2015.): 1000€