Lenovo IdeaPad Y50-70

Još jedan od novih IdeaPad laptopova, ovoga puta je to model namenjen igračima. Iako se radi praktično o entry level igračkom modelu, tu je Full HD ekran, odličan Intel Core i7 procesor i zasebna NVIDIA grafička kartica koji daju sjajne performanse.

Nova Y50 serija iz IdeaPad porodice predstavlja entry level laptopove namenjene gamerima. Ovo možda zvuči prilično jednostavno, ali je obično vrlo teško naći dobar laptop za igranje igara, a da se pri tome ne potroši trocifreni broj evra. Ipak, Lenovo je i tu pokušao da nešto napravi, kako se čini sa odličnim pristupom. Prvo, radi se o 15.6" kategoriji koja je još i dodatno upeglana da bude što lakša, tako da imamo neki prelaz između prenosnog i desktop replacement modela. U svakom slučaju, opremljen je dosta snažnim hardverom i prilično dobrim ekranom za ovu cenovnu kategoriju.

Ključne karakteristike

  • Odlične performanse za ovaj cenovni rang
  • Zasebna NVIDIA grafička kartica
  • Kvalitetna izrada, atraktivan dizajn
  • Dobra cena

Utisak kvare

  • Dodatni SSD hard disk bi mnogo značio za perfomanse

Specifikacija

  • Ekran: 15.6" FHD LED backlight, 1920x1080 piksela
  • Procesor: Intel Core i7-4710HQ, quad-core 2.5 GHz (3.5GHz Turbo)
  • Ram memorija: 8GB DDR3 1600MHz
  • Grafika: NVIDIA GeForce GTX 860M - 4096 MB
  • Hard disk: 1TB SATA
  • Optika: DVD SuperMulti DL eksterni
  • Komunikacija : GLAN, WiFi 802.11b/g/n/ac, Bluetooth 4.0
  • Portovi : 1x 3.5mm audio, 2x USB 3.0, 1x USB 2.0, HDMI
  • Baterija: 4-cell Lithium Ion (54 Wh)
  • Dimenzije: 387x263x23 mm
  • Težina: 2.39 Kg
  • Dodatno: HD Webcam, 2 -in-1 card reader ( SD/ MMC)

Lenovo IdeaPad Y50-70

Za jedan gaming 15.6" model, ovaj laptop je dosta kompaktnih dimenzija od 387x263x23 mm i težine od 2.39Kg. Razlog je, između ostalog, i u tome što je izostao optički uređaj (koji se dobija kao eksterna USB varijanta u pakovanju), odnosno UltraBay slot za proširenje (koji se kod malo jačih gaming modela uglavnom koristi za dodavanje i druge grafičke kartice). U svakom slučaju, kompromis nije veliki, a kućište dobija veoma interesantne linije koje će IdeaPad Y50 staviti rame uz rame sa najpoznatijim igračkim modelima. Dodatno, proizvođač je uspeo da ukombinuje čak tri finiša (glossy brušeni metal kod poklopca koji je interesantno oblikovan, glossy crni plastični ram ekrana i soft-touch gumirana površina oko tastature) u prilično efektivnu vizuelnu celinu koja i celom laptopu daje prilično specifičan dizajnerski pečak. Tu su naravno i detalji u crvenoj boji (zvučnici, neki od konektora i bočne stranice tastera) koji se prenose sa prethodne IdeaPad generacije.

Ekran nije glossy, a radi se o TN panelu Full HD rezolucije od 1920x1080 piksela. Radi se ipak tek o prosečnom ekranu koji ima pristojno osvetljenje (iako ne dovoljno jako da bi se komotno koristio napolju), sa ne baš impresivnom paletom boja. Ovo samo znači da neće baš odgovarati onima koji se bave grafičkim dizajnom, pripremom za štampu ili nečim što zahteva kvalitetne i precizne boje, no ovo jeste igrački model i za to je ekran sasvim dobar. Očigledno je proizvođač hteo da u ovaj model ugradi ekran što veće rezolucije, a da se to ne odrazi baš mnogo na konačnu cenu. Iznad ekrana je naravno i Web kamera, dok su na donjem delu laptopa, iznad tastature ubačeni i zvučnici. Odmah prepoznajemo AccuType tastaturu koja nije doživela neka vidljive izmene u odnosu na prethodnu iteraciju, sa kvalitetnim tasterima ravne površine, i prilično dobrih karakteristika. Tasteri numeričkog dela tastature su nešto uži, ali generalno tastura dobija dosta dobre ocene. Touchpad je nešto veće površine: 106 x 70 mm i prepoznaje razne gestove, mat površine koja je glatka za kretanje prsta, i sa ugrađenim tasterima koji su prilično plitkog hoda.

Raspored tastera i konektora je dosta dobar, tako da napred nemamo ništa sem statusnih dioda, dok su sa desne bočne strane SPDIF i headset audio konektori, slot čitača memorijskih kartica, USB 2.0 port i Kensington Lock. Zadnja strana je takođe slobodna i tu vidimo da se koristi jedan, nešto veći i dosta čvrst zglob, dok su sa leve bočne strane karakteristični pljosnati konektor za napajanje (koji se koristi kod svih novijih Lenovo modela), LAN port, dva USB 3.0 porta i HDMI video izlaz. Pored prilično uobičajenog gigabitnog LAN priključka, tu su i Bluetooth u 4.0 verziji kao i WiFi koji podržava i 802.11ac standard, što znači i dosta veću brzinu transfera u kombinaciji sa odgovarajućim ruterom. Što se baterije tiče, tu je 4-ćelijska Li-Ion od 54 Wh, koja će izdržati oko 4.5h prosečnog korišćenja, što je sjajno za jednu ovakvu konfiguraciju.

Rezime

Ovaj laptop koristi prilično snažan Intel Core-i7 4710HQ quad-core procesor koji radi na 2.5GHz (do 3.5GHz u Turbo režimu), sa 8GB RAM-a i zasebnom NVIDIA GeForce GTX 860M grafikom koja dolazi sa 4GB sopstvene memorije, što obezbeđuje prilično dobre rezultate u radu, te se većina novijih igara može igrati i na jačim podešavanjima, uprkos nešto većoj rezoluciji ekrana. Možda celu priču jedino malo kvari standardni sata hard disk kapaciteta 1TB, i dodatni sistemski SSD bi u ovom slučaju stvarno mnogo značio. Bez obzira na to, činjenica je da se dobijaju stvarno odlične performanse za laptop ove cene, kada se ima u vidu konfiguracija, te definitivno dobija preporuku kao entry level igrački model.

Conclusion

The laptop uses a powerful 2.5GHz (up to 3.5GHz in Turbo mode) Intel Core-i7 4710HQ quad-core processor with 8GB of RAM and a discrete NVIDIA GeForce GTX 860M graphics that comes with 4GB of dedicated memory, which provides good results, so most of the newer games can be played with advanced settings, despite the slightly higher resolution. The impression spoils a standard TB hard disk so the additional system SSD in this case would really meant a lot. Nonetheless, the fact is that excellent performance is provided from a laptop available at this price, taking into account the configuration, and definitely gets a recommendation as an entry-level gaming model.

Testirani proizvod je uzorak.

Pin Computers ustupio: Lenovo IdeaPad Y50-70
maloprodaja: Pin Computers partneri, spisak prodavnica na ovom linku.