Lenovo IdeaPad FLEX 2 15'' Core i5

Još jedan od sve popularnijih laptopova iz FLEX 2 serije, sa Intel Core i5 platformom. Opremljen je 15.6" ekranom sa Full HD rezolucijom i touch podrškom. Odlična cena za laptop ove kategorije je ono što će definitivno privući pažnju.

Upoznali smo se sa IdeaPad FLEX 2 serijom laptopova u 14" ali i 15" kategoriji, tako da nema puno nepoznanica. Radi se o izuzetno fleksibilnim prenosnim računarima koji za razliku od klasičnih laptopova imaju i par dodatnih funkcija, odnosno preciznije, položaja u kojima se mogu koristiti. Iza svega toga stoje dosta dobri laptopovi, sa odličnim odnosom cene i performansi, sa konfiguracijama koje će biti dobre i za malo zahtevnije korisnike. Model koji je bio kod nas koristi prilično dobar Intel Core i5 procesor, ima 8GB RAM-a i ekran Full HD rezolucije, što je sasvim dovoljno da privuče pažnju kupaca, posebno ako se ima u vidu stvarno sjajna cena.

Ključne karakteristike

  • Fleksibilan dizajn, laptop i stand položaj
  • Full HD touch ekran
  • Za ovu cenu, sjajna konfiguracija

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Procesor: Intel Core i5-4210U (1.7-2.7GHz, 3MB)
  • Memorija: 8GB DDR3, Hybrid-500GB+8GB SSHD
  • Optika: HL-DT-ST DVDRAM
  • Grafika: Integrisana HD 4400
  • Ekran: 15.6" 16:9, 1920x1080 LED MULTI-TOUCH, IPS
  • Konekcije: WiFi 802.11 a,b,g,n, Bluetooth 4.0, 1x USB 3.0, 2x USB 2.0, HDMI-out, audio combo jack, 2 u 1 čitač memorijskih kartica (SD, MMC)
  • Baterija: 48 Wh Lithium-Polymer
  • Kamera: 720p
  • Dimenzije: 22.1 x 382 x 265.9 mm
  • Težina: 2.6 kg
  • Operativni sistem: Microsoft Windows 8.1 64 Bit

Lenovo IdeaPad FLEX 2 15''

Flex kao uostalom i Yoga serija kompanije Lenovo je inspirisala celu jednu novu generaciju laptop računara gde je trebalo smisliti nešto novo: klasičan laptop ali with a twist što bi se popularno reklo na engleskom. Ceo trik je u specijalnom zglobu, koji za razliku od klasičnih laptopova kod kojih se poklopac otvara samo do određenog ugla koji je manji od 180 stepeni, kod Flex modela ide do preko 300 stepeni. Šta ovo u praksi znači? Poklopac se može zarotirati tako da se laptop okrene i postavi na donji deo sa tastaturom na dole, koji u tom slučaju ima ulogu postolja, što je zgodno recimo za gledanje filmova i prezentacije, ili čak i okrenuti u takozvani tent položaj gde se ceo laptop okrene i postavi u položaju koji je kao obrnuto slovo V. U kombinaciji sa touch ekranom, to pruža dosta mogućnosti za korišćenje kod onih koji traže što veću slobodu u korišćenju.

U odnosu na prvu FLEX generaciju, ima jako malo razlika u dizajnu kućišta ovog laptopa: vrlo slične dimenzije, plastični i zaobljeni poklopac i naslon za šake (odnosno maska oko tastature) od brušenog aluminijuma. Deluje čvrsto i kvalitetno, a zglob karakterističnog izgleda ne ostavlja nikakvu dilemu po pitanju izdržljivosti, čvrst je i deluje veoma kvalitetno. Ekran je dijagonale 15.6" i u Full HD rezoluciji od 1920x1080 piksela, sa okvirom koji je nešto drugačije konstruisan pošto je celom površinom u pitanju zaštitni stakleni sloj ispod koga su crni ram i sam ekran koji deluje nešto bliže površini. Što se slike tiče, prikaz je oštar, ali bi voleli malo bolji kontrast i jače osvetljenje, sa napomenom da je panel TN tipa i da pokriva samo oko 50% sRGB palete boja, što baš i nije impresivno, pa pretpostavljamo da uprkos interesantnom dizajnu neće biti baš prvi izbor dizajnera i onih koji se bave obradom fotografije i videa.

Tastatura je dimenzija 34 x 10.5 cm i u pitanju je AccuType varijanta koju odmah prepoznajemo, što je karakteristično za novije Lenovo laptopove. Ergonomija u radu je dosta dobra, a tasteri plitki i bez mnogo otpora, i to jeste jedna stvar koja bi mogla biti bolja, pošto je za duži rad i kucanje bolje kada postoji malo veći otpor tastera. Touchpad je dimenzija 10.5 x 7 cm, sa ugrađenim tasterima, od plastike i sa podrškom za multi-touch gestove. Osetljivost je dobra i prsti lako i lepo klize po njemu, stim što su tasteri nešto dubljeg hoda nego što bi bilo idealno. Ni raspored konektora nije promenjen u odnosu na prethodnu generaciju i na raspolaganju su LAN, HDMI, jedan USB 3.0 i dva USB 2.0 porta, jedan 3.5mm audio konektor za headset, Kensington Lock i pljosnati konektor za napajanje. Tu je i čitač memorijskih kartica, ali i ugrađeni optički uređaj, kao i jedan već otvor za hlađenje sa leve bočne strane.

Što se konfiguracije tiče, model koji je bio kod nas dolazi sa odličnim dual-core Intel Core i5-4210U procesorom na 1.7GHz (do 2.7GHz u Turbo režimu) čak 8GB RAM-a i integrisanom Intel HD 4400 grafikom, dok je umesto standardnog SATA hard diska ugrađen hibridni disk kapaciteta 500GB i sa 8GB SSD keša, što će se najviše osetiti kod podizanja sistema i pokretanja aplikacija. Što se tiče multimedije, ugrađena Intel grafika nije dovoljno snažna da novije i zahtevnije igre potera u Full HD rezoluciji, no manje zahtevne igre i filmovi neće biti nikakav problem. Što se tiče baterije i autonomije, ugrađena 4-ćelijska baterija izdržava oko 4h prosečnog korišćenja, što i nije toliko impresivno, ali spada i dalje u prosek. Laptop dolazi sa klasičnom podrškom za WiFi 802.11b/g/n i Bluetooth u 4.0 verziji, tako da neće biti problema oko povezivanja na lokalnu mrežu i internet.

Rezime

Ovaj laptop, kao i ostali modeli iz Flex serije, na prvom mestu je prilično interesantan i originalan dizajn koji omogućava da laptop koristite i na malo drugačiji način u odnosu na ono što su svi navikli. U ovom slučaju, Lenovo je iskoristio veoma dobru Intel Core-i5 platformu za dosta dobre performanse, Full HD ekran koji će napraviti veliku razliku u odnosu na konkurenciju, a sve to po stvarno sjajnoj ceni koja će mnogima biti prva stvar koju će i primetiti. Zbog svega toga, preporuka jednostavno ne može izostati.

Conclusion

This laptop, as well as other models in the Flex series, is characterized by interesting and original design that allows you to use a laptop in a different way compared to what you are used to. Lenovo has used an Intel Core i5-platform to provide good performance, Full HD screen that will make a big difference compared to the competition, and all that at an affordable price that will be the first thing you will notice. For all these reasons, we do recommend it.

Preporučena cena (uključujući PDV, decembar 2014.): 745€

Pin Computers ustupio: Lenovo IdeaPad FLEX 2 15''
maloprodaja: Pin Computers partneri, spisak prodavnica na ovom linku.