Kvantni skok za svakog gejmera: NVIDIA predstavila GeForce GTX 1060

Zahvaljujući Pascal arhitekturi nova grafička karta isporučuje gejming perfomanse na nivou GTX 980 uz dvostruku energetsku efikasnost

Zvanično press saopštenje

Kompanija NVIDIA je danas dodala NVIDIA® GeForce® GTX 1060 svojoj Pascal™ familiji gejming GPU-ova u kojoj se već nalaze GTX 1080 i 1070 modeli koji su postavili rekorde po pitanju brzine i energetske efikasnosti nakon lansiranja pre dva meseca.

Kao i ostali modeli zasnovani na Pascal arhitekturi, ali uz dosta nižu početnu cenu, GTX 1060 je dizajniran sa fokusom na brzini i maksimalne perfomanse po vatu. Proizveden je u najnovijem FinFET 16nm proizvodnom procesu i omogućava perfomanse na nivou GTX 980 modela uz dvostruku energetsku efikasnost kada je u pitanju VR. Potrošnja je na nivou od 120 vati čak i u situacijama kada pokrećete najnovije VR i DirectX 11/12 PC igre neverovatnom brzinom.

GTX 1060 poseduje 1.280 CUDA jezgara, 6 GB GDDR5 memorije koja radi na 8 Gbps i boost klok od 1.7 GHz, a može se lako overklokovati na 2GHz za još više perfomanse. Ukoliko pogledamo najpopularnije igre GTX 1060 je u proseku 15 procenata brži i 75 procenata efikasniji u odnosu na najbliži konkurentni proizvod na standardnim klokovima. (1)

GTX 1060 za svakog gejmera, svuda – sa početnom cenom od $249

GTX 1060 kartice će biti dostupne od 19. jula i to od sledećih NVIDIA partnera: ASUS, Colorful, EVGA, Gainward, Galaxy, Gigabyte, Innovision 3D, MSI, Palit, PNY i Zotac. NVIDIA GeForce partneri predstavljaju globalnu mrežu koja će isporučiti novi GTX 1060 gejmerima u 238 zemlje i teritorije. Maloprodajne cene će početi od $249.

SMP tehnologija integrisana u najpopularnije gejm endžine; više od 30 igara trenutno u razvoju GTX 1060 podržava NVIDIA VRWorks™, softverski paket za developere koji im omogućava da povežu sve ono što korisnici vide, čuju i dodirnu sa fizičkim ponašanjem sredine – ubeđujući ih da je njihovo virtuelno iskustvo pravo.

U samom VRWorksu je i NVIDIA Simultaneous Multi-Projection tehnologija koja omogućava GTX 1060 modelu da lako projektuje sliku istovremeno na oba oka što rezultuje ubrzanjem VR grafičkih perfomansi od tri puta u odnosu na GPU-ove prošle generacije. Ovo omogućava GTX 1060 korisnicima da igraju VR igre sa više detalja bez žrtvovanja perfomansi ili kvaliteta.

Simultaneous Multi-Projection tehnologija se takođe integriše u najbitnije gejm endžine na svetu, Unreal Engine i Unity. Više od 30 igara je već u razvoju, uključujući Unreal Tournament, Poolnation VR, Everest VR, Obduction, Adr1ft i Raw Data.

NVIDIA Ansel integrisan u ‘Mirror’s Edge: Catalyst’ i ‘Witcher 3’; dostupan ovog meseca

GTX 1060 takođe podržava NVIDIA Ansel™ tehnologiju, moćan alat za hvatanje fotografija u igrama koji omogućava korisnicima da podele umetnost iz igre na način koji nije do sada bio moguć.

Gejmeri će biti u mogućnosti da iskuse Ansel u igri Mirror’s Edge: Catalyst sledeće nedelje i Witcher 3: Wild Hunt kasnije u mesecu. Mnoge druge Ansel igre su trenutno u razvoju, uključujući Fortnite, Paragon, Unreal Tournament, Obduction, The Witness, Lawbreakers, Tom Clancy’s The Division i No Man’s Sky.

VR Funhouse dostupan ovog meseca na Steamu, dodaje podršku za GTX 1060

NVIDIA VR Funhouse – karnevalska VR igra iz kompanije NVIDIA će biti dostupna besplatno kasnije u mesecu na Steamu. Razvijena od strane Epic Games-a i zasnovana na Unreal Engine 4 tehnologiji, radiće na GTX 1080, 1070 i 1060 GPU-ovima i sa HTC Vive VR naočarima. Takođe će biti open source za developere i artiste koji žele da kreiraju svoje atrakcije unutar igre.