Konig HQ-MIC01

Odličan mikrofon nešto povoljnije cene, koji će obradovati ljubitelje karaoka, ili one koji planiraju da se bave obradom zvuka, u naravno amaterskim uslovima. Cena je veoma niska za ono što se dobija, i teško da se može naći bolji mikrofon za ove pare.

Konig Electronics nije toliko novo ime, no kod nas se tek od skora može videti po prodavnicama. U pitanju je proizvođač velikog broja raznih periferija, a među njima ima i interesantnih dodataka namenjenih amaterima koji se bave muzikom. Jedan od tih dodataka je i mikrofon, model HQ-MIC01. Prvo što će svi primetiti bez dileme jeste cena, pošto za ispod 4€ stvarno teško da može da se pronađe bilo šta slično. Iako je teško za očekivati da će bilo koji profesionalac ili zahtevniji amater da bude zadovoljan ovakvim mikrofonom, ima dosta onih koji traže što jeftiniji model, a koji će moći lepo da se koristi za karaoke, kao i neko amatersko snimanje.

Ključne karakteristike

  • Prilično niska cena
  • Dobre performanse

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Interfejs: Jack Mono Male 6.35mm
  • Kabl: 5m
  • Osetljivost: -75dB +/- 3dB
  • Frekventni opseg: 80-12.000Hz
  • Tip mikrofona: Unidirectional, Cardioid

Konig HQ-MIC01

Mikrofon je smešten u plastično kućište crne boje, pa iako možda deluje pomalo jeftino, realno i jeste u pitanju jeftin model, tako da to svakako nije neki problem. Glava mikrofona ima klasičnu metalnu mrežicu, sa ugrađenim filterom za strujanje vazduha. Ovaj model je i dosta lagan, ali deluje dosta robustno, pa neće morati da se brine ukoliko slučajno ispadne. Kabl je fiksiran (za razliku od skupljih modela koji imaju kabl koji se skida) i dužine 5m (taman za neke karaoke), sa "debelim" 6.35mm konektorom, što znači da će većina verovatno morati da nabavi 3.5mm adapter, pošto većina amaterskih uređaja ipak koristi 3.5mm konektor za mikrofon.

Na telu mikrofona postoji jedan On/Off prekidač, tako da se lako može kontrolisati bez softvera. Pošto smo već imali priliku da testiramo neke Konig modele mikrofona, imamo dobru osnovu za poređenje. Naime, iako je ovo dinamički model, sa unidirekcionim usmerenjem, osetljivost i impedansa odmah daju do znanja da se radi o jeftinijem modelu. Šta ovo znači da prosečnog korisnika koji traži da kupi jeftin mikrofon? Apsolutno ništa pošto se svakako neće baviti studijskim snimanjem, tako da u realnom radu i manje zahtevnim aplikacijama (i karaokama) teško da mogu primetiti velike razlike. Upravo je i to razlog zašto će biti jako teško pronaći ovako dobar mikrofon za iste pare.

Rezime

Konig nije samo poznat po multimedijalnim periferijama, već po čitavom nizu raznih periferija stvarno odličnih karakteristika. Ovaj model mikrofona možda najbolje oslikava filozofiju, a u pitanju je model dobrog kvaliteta izrade i odličnih karakteristika, koji će dati zvuk osetno bolji od generičkih modela koji se obično mogu dobiti po ovoj ceni. Zbog svega ovoga, zasluženo dobija i preporuku kao jedan od najboljih mikrofona koji se može kupiti u ovom cenovnom rangu.

Conclusion

Konig is not only known for its multimedia peripherals, but for a number of different peripherals of great characteristics. This microphone model illustrates their philosophy in the best way, and it is a model of good build quality and great performance that will provide a noticeably better sound than generic models that are generally available at this price. Because of all this, we do recommend it as one of the best microphones that can be purchased at affordable price.

Preporučena cena (uključujući PDV, septembar 2012.): 3.5€

Gembird d.o.o ustupio: Konig HQ-MIC01
maloprodaja: Partizanski Blok I 5G, 011/4140 284
zvanični sajt: gembird.rs