Konig CMP-MOBSTOR110

Odličan eksterni rack za 2.5" SATA diskove (do kapaciteta od 500GB), kvalitetne i robustne konstrukcije i dosta dobre cene. U pakovanju se dobija i mekana futrola za nošenje, kao i CD sa softverom za backup podataka.

Na test nam je stigao još jedan uređaj kompanije Konig, namenjen vlasnicima 2.5" hard diskova kojima treba i eksterna varijanta diska, uz što manje petljanja. Ovo je u suštini jednostavno eksterno kućište veoma kompaktnih dimenzija, lagano i jednostavno za instalaciju. Ime Konig smo tek u skorije vreme videli, a radi se o proizvođaču velikog broja periferija koji se ističe dobrim odnosom kvaliteta i cene, što je uvek tražena kombinacija. Već smo videli dosta različitih modela eksternih kućišta za hard diskove i u suštini nema nekih velikih razlika, ali ono što je bitno je da su cene vrlo povoljne, tako da se i ne može pogrešiti kako god da se kupac opredeli.

Ključne karakteristike

  • Gumirano, izdržljivo kućište
  • Jednostavna instalacija diska
  • Backup softver
  • Povoljna cena

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Interfejs: USB 2.0
  • Hard disk: 2.5" SATA I/II

Konig CMP-MOBSTOR110

Ovo je vrlo kvalitetno kućište napravljeno od plastike, sa gumiranim okvirom koji će ga zaštititi od udaraca i oštećenja. Napominjemo i da nije u pitanju model koji ima ugrađene anti-shock mehanizme. Kvalitet izrade je dosta dobar, a plastika nam deluje prilično čvrsto i izdržljivo. Prateće pakovanje je dosta bogato, pa se pored USB kabla (u pitanju je takozvani Y kabl) dobija i poseban USB naponski kabl (koji će retko kada biti potreban, ali nije loše da se ipak ima pri ruci), mekana futrola za nošenje i CD sa sotfverom. Dimenzije su dosta kompaktne i ne dodaju mnogo na dimenzije hard diska, pa će on i dalje moći da stane u zadnji džep pantalona. Podržani su inače 2.5" hard diskovi SATAI i II standarda, do maksimalnog kapaciteta od 500GB.

Osim oznake proizvođača sa gornje strane, nema puno toga što se spolja može videti pošto su USB i naponski konektori smešteni pozadi, kao i statusna dioda i jedan OTB (One Touch Backup) taster. Uz pomoć ovog tastera (prethodno je potrebno instalirati softver koji se dobija na CD-u), dobija se automatski backup podataka koji se aktivira pritiskom na taster, što je zgodno ukoliko se disk i koristi za prenos i arhiviranje nekih bitnih podataka. Instalacija diska će zahtevati da se odvrnu četiri bočna šrafa (po dva sa svake strane), posle čega se ceo gornji deo skida kao poklopac. Na donje delu vidimo štampanu pločicu sa SATA konekorom na koji se disk priključije, a zatim poklopac vraća i fiksira šrafovima.

Rezime

Kod ovog eksternog kućišta nema neke velike filozofije, kvalitetna izrada i jednostavna instalacija su kombinovani da dobrom cenom. Konig je relativno novo ime kod nas, ali ima dosta toga da pokaže i definitivno mu treba pružiti šansu. Ako tražite dobro rešenje za 2.5" SATA disk do 500GB, obavezno treba pogledati ovaj Konig model.

Conclusion

Everything is clear when it comes to this model. High build quality and easy construction are combined with the good price. Konig is a relatively new brand at the local market, but has many things to offer and definitely deserve a chance. If you are looking for a good solution for 2.5" SATA up to 500GB disk, Konig model deserve to be considered.

Testirani proizvod je uzorak.

Pin Computers ustupio: Konig CMP-MOBSTOR110
maloprodaja: Pin Computers partneri, spisak prodavnica na ovom linku.