Kompanije izdvajaju 200.000 američkih dolara da povrate reputaciju

Prema rezultatima istraživanja koje su sprovele kompanije Kaspersky Lab i B2B International, a u kojem je učestvovalo preko 5.500 IT stručnjaka, ustanovljeno je da kompanije izdvajaju i do 200 hiljada dolara da povrate reputaciju.

Zvanično press saopštenje

Više od polovine (57 odsto) kompanija priznalo je da su IT bezbendnosni incidenti u prethodnoj godini imali negativan uticaj na njihovu reputaciju. Prosečna šteta koju su izazivali ovi incidenti za mala i srednja preduzeća iznosila je više od 8.000 američkih dolara, dok je za korporacije nadmašivala 200.000 američkih dolara. Ovo su rezultati istraživanja koje su sprovele kompanije Kaspersky Lab i B2B International, u kojem je učestvovalo više od 5.500 IT stručnjaka iz 26 država širom sveta.

U izuzetno kompetitivnom okruženju, uspešne kompanije ne zasnivaju svoje poslovanje na efikasnosti i kvalitetu proizvoda i usluga. Poverenje klijenata i partnera može doneti znatno veći profit, dok besprekorna reputacija kompanije igra ključnu ulogu u uspostavljanju poverenja. Gubitak poverenja klijenata često vodi ka smanjenju profita, a u nekim slučajevima može prouzrokovati i bankrotstvo.

Gubitak reputacije direktno zavisi od toga da li su informacije o IT incidentu postale javno dostupne. Oko 19 odsto ispitanika je izjavilo da su informacije o incidentu procurele u medije i da su postale javno dostupne. Šteta po reputaciju se može izmeriti na osnovu količine novca koju kompanija mora da izdvoji kako bi povratila svoj ugled. Svaka četvrta kompanija (24 odsto) bila je primorana da traži pomoć od eksternih PR konsultanata. Zanimljivo je da su u prethodne tri godine kompanije počele da obraćaju pažnju na pozitivnu reputaciju.

„Nije toliko bitno da li je kompanija mala ili velika – gubitak reputacije može podjednako da utiče na svaku kompaniju”, izjavio je Konstantin Voronkov, šef odeljenja za krajnja rešenja u kompaniji Kaspersky Lab. „U ovakvim situacijama, od velike je važnosti da kompanije preduzmu sve moguće korake kako bi obezbedili sigurnost svojih IT sistema. Složena i višeslojna zaštita svih elemenata korporativne IT infrastrukture pomaže kompanijama da se zaštite, kako od internih pretnji kao što je curenje informacija tako i od hakerskih napada".

Kako bi klijentima obezbedila višeslojnu bezbednost IT sistema, kompanija Kaspersky Lab nudi nudi čitav niz rešenja i usluga za sve elemente korporativne infrastrukture. To obuhvata integrisana rešenja kao što su Kaspersky Endpoint Security i Kaspersky Small Office Security, ali i specijalizovana bezbednosna rešenja kao što su Kaspersky Security for Mobile, Kaspersky Fraud Prevention i Kaspersky Security for Virtualization, dok dodatne bezbednosne usluge mogu da učine IT infrastrukturu još sigurnijom i stabilnijom.