Kompanija Lenovo pomaže Evropskoj svemirskoj agenciji da napravi mapu Mlečnog puta

Obrada podataka je ključ za dobijanje finalne datoteke sa podacima koja će po završetku misije dostići veličinu veću od jednog petabajta (milion gigabajta).

Zvanično press soapštenje

Posle skoro 5 godina od početka saradnje, Evropska svemirska agencija (European Space Agency – ESA) obnovila je ugovor sa kompanijom Lenovo i nastavila da koristi Lenovo NeXtScale sistem za obradu velikog broja podataka generisanih u okviru projekta Gaia (Gaia Project).

Lansiran 19. decembra 2013. godine, projekat Gaia ima za cilj da omogući bolje razumevanje porekla i evolucije kosmičkog prostora tako što će snimiti milijarde zvezda i napraviti najprecizniju i ažuriranu mapu Mlečnog puta. U cilju stvaranja do sada nezabeleženog popisa zvezda, ovaj projekat zahteva naprednu tehnologiju koja omogućuje upravljanje velikom količinom informacija precizno i bez grešaka.

Lenovo NeXtScale sistem uklanja prepreke koje mogu biti prisutne tokom procesa obrade velikih količina podataka, a takođe nudi bolje performanse, efikasnost i fleksibilnost. Rešenja kompanije Lenovo za obradu podataka takođe omogućuju istovremeno upravljanje višestrukim zadacima pomoću naprednih funkcija servera.

Napredne mogućnosti računarskih sistema visokih performansi

Kompanija Lenovo sarađivala je sa Evropskim svemirskim astronomskim centrom (ESAC), naročito na Gaia misiji, od 2011. godine, olakšavajući proces generisanja naučnih podataka tokom misije. Ovaj posao obrade podataka od suštinske je važnosti za dobijanje konačne datoteke u okviru projekta Gaia, koja će dostići velilčinu preko jednog petabajta (million gigabajta, ili 200.000 DVD diskova). Sistemi kompanije Lenovo koji su korišćeni tokom procesa obrade podataka fleksibilni su i skalabilni, a takođe omogućuju bezbednu i pouzdanu obradu podataka.

Saradnja kompanije Lenovo sa Evropskom svemirskom agencijom predstavlja još jedan dokaz posvećenosti i ambicija kompanije na tržištu računara visokih performansi. Kompanija Lenovo 2015. godine otvorila je Globalni HPC inovativni centar u Štutgartu kao bazu za trajno podsticanje istraživanja i razvoja. Prošle godine kompanija Lenovo priključila se Evropskoj tehnološkoj platformi za računare visokih performansi, naučne baze koja ima za cilj da preuzme aktivnu ulogu u definisanju prioriteta istraživanja i aktivnosti koje će pomoći Evropskoj komisiji da bolje definiše i razvije tržište računara visokih performansi, koje igra ključnu ulogu u stimulisanju ekonomskog rasta u Evropi.

Izjava Vilfreda Sotolonga, potpredsednika jedinice za data centre u kompaniji Lenovo

„U osnovi našeg poslovanja centralnu ulogu uvek su imali naši korisnici. Iz tog razloga mi konstantno razvijamo kompaniju i investiramo u inovacije kako bismo našim korisnicima obezbedili najbolja rešenja na tržištu, koja će im pomoći da ostvare uspeh u njihovom poslovanju ili misiji. Saradnje poput ove sa Evropskom svemirskom agencijom pomažu nam da održimo lidersku poziciju na tržištu i predstavljaju važnu referentnu tačku u industriji računara visokih performansi“.