Kompanija Kaspersky objavljuje dokumentarac o lovu na grupu Carbanak

Tomorrow Unlocked, onlajn časopis za digitalnu kulturu koji je kreirala kompanija Kaspersky, objavio je potpuno novi, besplatni, četvorodelni dokumentarac koji govori o ozloglašenoj grupi Carbanak APT i njenoj pljački u vrednosti od milijardu dolara. Ovim filmom se pokreće nova serija o stvarnim sajber zločinima pod nazivom „haker:HUNTER”. Četiri epizode ​​(ukupnog trajanja 31 minut) govore o tome kako su, u okviru međunarodne istrage, četiri člana grupe uhapšena na Tajvanu i u Španiji. Kao deo ove priče o zločinima, predstavljena je istorija bande Carbanak, način na koji su ukrali novac i zbog čega ih je bilo tako teško zaustaviti. Film je okupio stručnjake među kojima su različiti bezbednosni provajderi, kao i regulatori i predstavnici medija.

Grupa Carbanak je zloglasna sajber kriminalna grupa odgovorna za velike finansijske krađe. To je prva grupa koja je na uobičajene oblike finansijskog kriminala primenila visokosofisticirane alate, tehnike i procese koji se obično povezuju sa akterima pretnji podržanim od strane države. Upravo od takvih grupa su naučili kako da ostanu neotriveni dok povećavaju bogatstvo.

Vremenom, grupa Carbanak je pod svoj krov stavila sajber kriminalne aktivnosti koje su imale istu svrhu, ilegalnu finansijsku dobit. U 2018. godini, aktivna međunarodna saradnja dovela je do hapšenja osumnjičenih članova grupe.

Novi film je prvi u nizu dokumentarnih filmova o velikim sajber incidentima širom sveta. Publika se već može pripremati i za drugu sezonu serije „haker:HUNTER“, u kojoj će biti prikazana Wannacry epidemija iz 2017. godine, a potom će uslediti i uzbudljivi dokumentarci o najneverovatnijim sajber zločinima u istoriji.

„Kada smo prvobitno otkrili grupu Carbanak, bili smo impresionirani njenom sofisticiranošću. Način na koji su se kretali kroz mreže i konačno uspeli da izvuku novac iz finansijske institucije bio je nešto što ranije nismo videli. U isto vreme, znali smo i da moramo da stanemo na put ovoj pretnji koja je svoje taktike, tehnike i postupke kopirala iz APT kampanja nacionalnih država. Nadamo se da ćemo ovim dokumentarcem pružiti uvid u unutrašnje delovanje ove kriminalne grupe i da će potencijalni kriminalci shvatiti da se sajber zločin ne isplati“, navodi Jornt van der Vil (Jornt van der Wiel), stručnjak za bezbednost u kompaniji Kaspersky.